Wat is oranje wijn? Oranje wijn is een wijn van witte druiven die op een rode wijn manier wordt gemaakt. Simpel gezegd worden de schillen van de druiven na het persen en dus tijdens het fermenteren er niet uitgehaald. Met als resultaat een rijkere smaak en die mooie oranje of amberachtige kleur.
Nee, oranje wijn is niet altijd natuurwijn. Natuurwijn is een specifieke soort wijn die wordt gemaakt met biologisch of biodynamisch geteelde druiven.De fermentatie van natuurlijke wijnen vindt plaats met behulp van wilde, inheemse gisten & zonder chemische toevoegingen, die de smaak of het uiterlijk beïnvloeden.
Oranje wijn is een witte wijn die is gefermenteerd met druivenschillen en -pitten, lang genoeg in contact met het sap om de afgewerkte wijn een mooie oranje of amberkleur te geven . Ze worden gevinifieerd met behulp van het proces voor rode wijnen, waarbij de druiven op hun schillen worden geweekt.
Wat is het verschil tussen wijn en natuurwijn? Natuurwijn, ook wel vin naturel genoemd, is een wijn die op een zo'n natuurlijk mogelijk manier gemaakt wordt. Bij natuurwijn draait het er om om zo min mogelijk interventies toe te passen. Technische snufjes, pesticiden of gekweekte gist zijn dus uit ten boze.
Oranje wijnen kunnen variëren van fruitig en bloemig tot aards en nootachtig, en bieden een unieke proeverijervaring die ze onderscheidt van traditionele witte en rode wijnen. Veelvoorkomende proefsmaaknotities zijn onder andere: Gedroogd fruit: abrikoos, perzik en sinaasappelschil.
Wijnspijs tips!
Door de veelzijdigheid van oranje wijn kan je het combineren met veel smaken en óók met lastige smaken waar rood en wit allebei niet echt tot hun recht komen. Denk bijvoorbeeld aan Aziatische gerechten met uitgesproken smaken (gefermenteerde groenten, soja, ramen) en curry's.
De rijkere, lang schilcontact oranje wijnen passen zelfs goed bij gegrild rood vlees , hoewel ik in die categorie nog steeds een grote rode wijn lekker vind! Tot slot passen oranje wijnen prachtig bij aardse vegetarische gerechten zoals wilde rijst, geroosterde groenten in de herfst en winter.
Natuurwijn stinkt
Het zijn aroma's die regelmatig voorkomen in natuurwijnen. Vaak ontstaan zulke geuren als gevolg van niet-hygiënische omstandigheden in het wijnbedrijf. Doordat er geen sulfiet wordt gebruikt kunnen bacteriën ervoor zorgen dat de wijn zulke smaken ontwikkelt.
Hoe herkent u een natuurlijke wijn als u de schappen van uw lokale wijnwinkel doorzoekt? Soms, met name in de Nieuwe Wereld, vermelden producenten op het etiket aanwijzingen over hoe de wijn is gemaakt. Zoek naar zinnen als "minimale interventie", "natuurlijke wijnmaaktechnieken" en "ongefilterd".
Is natuurwijn gezonder voor je? Het zou geen verrassing moeten zijn dat natuurwijn, oftewel wijn waarin kunstmatige toevoegingen niet zijn toegestaan, beter voor je is dan conventionele wijn. Veel van de additieven die in conventionele wijnen worden gebruikt, zijn namelijk slecht gereguleerd.
De smaak van oranje wijn is anders dan alle witte, rode of roséwijnen die je ooit hebt geproefd. Het hoge tanninegehalte geeft het een voller lichaam en het wordt beschreven als honingachtige tonen die nootachtig zijn, met hints van gekneusd fruit, gedroogde bloemen of hooi, jeneverbes, zuurdesem en sinaasappelschil.
Kort gezegd oranje wijn is een witte wijn gemaakt op de manier van rode wijn. Dit wil zeggen dat de tijdens het proces van het maken van de witte wijn de schillen en pitten langer hebben mee geweekt. De schillen en pitten geven kleur en smaak af. Hierdoor ontstaat een totaal andere witte wijn met oranje achtige kleur.
Wijnen met schilcontact zijn natuurlijke wijnen
Oranje wijn staat bekend als wijn met een lage interventiegraad vanwege de manier waarop het wordt gemaakt: de witte druiven worden op dezelfde manier gevinifieerd als rode wijndruiven, en dat is ongeveer de mate van interventie die de wijn krijgt.
Over het algemeen drink je Oranje wijn ietsjes warmer dan witte wijn, maar wel koeler dan rode wijn, dus zo'n 12 – 13 graden is perfect.
Het alcoholpercentage van oranje wijn varieert doorgaans van 12% tot 14% ABV , vergelijkbaar met de meeste andere stille wijnen. Het exacte alcoholpercentage kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de druivensoort, de regio waar de druiven worden verbouwd en het wijnmaakproces.
Het korte antwoord is ja, natuurlijke wijn kan verouderen . Het proces van verouderen is echter anders dan bij traditionele wijn. Natuurlijke wijn heeft een kortere houdbaarheid en is gevoeliger voor veranderingen in temperatuur en licht, waardoor het sneller kan bederven.
Een goede wijn wordt gekenmerkt door zuivere, precieze, mooi gedefinieerde, niet-artificiële geuren en smaken. Vreemde luchtjes en chemische aroma's horen in een wijn niet thuis. Een andere belangrijke eigenschap is evenwicht. Een goede wijn geeft je een sensatie van harmonie.
Biologische wijn maakt gebruik van conventionele verwerkingsmethoden, terwijl natuurlijke wijn afhankelijk is van natuurlijke fermentatie . Er wordt minimale tussenkomst toegepast bij natuurlijke wijn. Regulering. Biologische wijnen zijn gereguleerd en certificeringsindicatoren zijn te vinden op het etiket van de wijnfles, terwijl natuurlijke wijnen niet gereguleerd zijn.
Natuurlijke wijn heeft over het algemeen een lager alcoholpercentage dan conventionele wijn , wat kan helpen verklaren waarom mensen denken dat ze meer kunnen drinken zonder er de volgende dag voor te betalen. Na mijn grote nacht in Slovenië werd ik verrassend verfrist wakker: we dronken wijnen die tussen de 10 en 13 procent ABV schommelden.
Bij natuurwijn gebruiken de telers geen kunstmest om de druiven beter te laten groeien, wel plantaardige mest. De druiven groeien dus op onbespoten 'schone' grond. Daarnaast is ook het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, suiker, kleurstoffen, dierlijke producten of conserveringsmiddelen uit den boze.
Een portie gedroogde abrikozen bijvoorbeeld bevat tien keer méér dan een glas wijn! Het typische is dat de wijndrinkers met hoofdpijn geen klachten hebben als ze die gedroogde abrikozen consumeren. Bovendien zit in witte wijn gemiddeld een hogere concentratie aan toegevoegde sulfiet dan in rode wijn.
Oude en harde kazen : De levendige zuurgraad en uitgesproken tannines in oranje wijnen maken ze een uitstekende match voor oude en harde kazen. De nootachtige, gekarameliseerde smaken van Gouda, Comté of Parmigiano-Reggiano harmoniëren met de complexiteit van de wijn, waardoor een symfonie van hartige lekkernijen ontstaat.
Omdat lasagne vol, consistent en smeuïg is, raad ik een rode Italiaanse wijn van het volle, stevige type aan. Suggesties: barbera uit Piemonte, montepulciano uit Abruzzo, Rosso Conero of Rosso Piceno uit Marche, rosso di Montalcino of rosso di Montepulciano, primitivo uit Puglia, nero d'avola uit Sicilië.
Oranje wijnen hebben het gewicht en de textuur van een rode wijn, gecombineerd met de frisheid en citrusvruchten van een witte wijn. Dit maakt ze perfect bij sausachtige witte vleesgerechten , bijvoorbeeld, maar ze passen ook bij rijke rode vleessoorten zoals gebraden lamsvlees.