Parelmoer (paarlemoer) is een organisch-anorganisch composietmateriaal dat door sommige weekdieren wordt geproduceerd als binnenschil. "Paarlemoer" is dus de binnendeksel/voering van vele soorten schelpen.
Parelmoer werkt sterk helend in op de werking van de slijmvliezen. Met name op die van de mond. Het neemt eveneens ademgeur weg. Het vermindert of neemt zelfs bloedend tandvlees en ontstekingen in mond en keel, weg.
Parelmoer is een veelzijdige kleur. De kleur van de parelmoer zelf is grijswit te noemen, maar doordat parelmoer iriserend is, kun je er alle kleuren van de regenboog in zien. Iriserend betekent dat het licht dusdanig gebroken wordt dat de stof verschillende kleuren weerkaatst.
Parel is het vormsel van zoetwater-oesters. De parel ontstaat door een parasiet of zandkorrel in de schelp. De inkapseling van de indringer zorgt uiteindelijk voor de parel. Parel staat symbool voor zuiverheid, liefde en geluk!
De steen bevordert de intuïtie en vruchtbaarheid en heeft een kalmerende werking op het gevoelsleven. Maansteen versterkt paranormale vermogens zoals mediamieke gaven en helderziendheid. De steen heeft ook een sterk effect op slaap en dromen en helpt bij slapeloosheid en helpt om dromen beter te herinneren.
Hou de steen eens tegen je wang. Te licht van gewicht is nooit goed, maar plastic kun je vrij snel herkennen. Als je iets van naden ziet aan de buitenkant, of bubbeltjes aan de binnenkant dan heb je ook een nepperd te pakken. Edelstenen kunnen wel insluitsels hebben (maar nooit perfecte bubbels.
De waarde van een parel ligt tussen de € 1,= en € 100.000, afhankelijk van een aantal factoren.
Een nagenoeg perfecte parel krijgt het predicaat AAA en is het meeste waard. De waarde kan in exceptionele gevallen oplopen tot zo'n 30.000 euro. Een kleine parel met veel imperfecties kan echter ook een waarde hebben van niet meer dan 10 euro.
Sommige parels kunnen zo zeldzaam worden dat ze bijna fictief zijn. Onder hen worden blauwe, paarse, roze en gouden parels als de duurste beschouwd. Deze kleuren zijn zo zeldzaam en prachtig dat ze een fortuin kunnen kosten.
Parelmoer (paarlemoer) is een organisch-anorganisch composietmateriaal dat door sommige weekdieren wordt geproduceerd als binnenschil. "Paarlemoer" is dus de binnendeksel/voering van vele soorten schelpen.
Parelmoer is opgebouwd uit hexagonale aragonietplaatjes (calciumcarbonaat (CaCO3)) die 10 tot 20 µm wijd en 0,5 µm dik zijn. Ze zijn geplaatst in een ononderbroken parallelle, dunne laag (thin film).
Abbondanza parelmoerverf geeft een prachtige parelmoer glans aan geverfde meubels, muren of accessoires binnen en buiten. De parelmoer glansverf kan worden aangebracht over een krijtverf basis, maar je kunt het ook zelf op kleur brengen met vloeibaar acrylpigment.
Naarmate de laagjes dunner en talrijker zijn, is de glans fijner. Deze glans noemt men Luster. Parels worden verkregen door parelduikers en parelkwekers. Parels zijn vaak rond, maar soms ook onregelmatig van vorm (barok).
Spuit de parelmoer lak wederom in een eerste dunne nevellaag, gevolgd door 2 volle lagen. Indien gewenst kan je eindigen met een extra dunne nevellaag. Laat ook deze lak goed drogen tot het stofdroog is. Spuit de parelmoer lak wit af met 2K blanke lak voor maximale bescherming.
De oester creëert een parel als er een extern element binnendringt. Dit kan bijvoorbeeld zand, een stukje schelp of een diertje zijn. Om zichzelf te beschermen maakt de oester kleine laagjes parelmoer aan. Al die laagjes vormen uiteindelijk een glanzend bolletje.
Majorica parels en andere nep parels
De laag op het glas is meestal dun en kan slijten na verloop van tijd. Op het eiland Mallorca worden veel van deze parels als echte parels verkocht terwijl ze dat niet zijn.
Na het dragen van uw parelsieraden is het belangrijk om ze schoon te maken met een zachte vochtige doek. Indien nodig kunt u een beetje alcohol of nagellak remover om vuil of vet van uw huid te verwijderen. Daarna even opwrijven met een doekje met een druppel olijfolie.
Natuurlijk blijven de klassieke ronde parels altijd het meest in trek bij veel parelliefhebbers De zoetwaterparels benaderen het beste de 'natuurlijk gevormde' parel, dit omdat zij geen kern hebben. Hierdoor bestaat de hele parel uit parelmoer.
In Nederland maak je de meeste kans om parels te vinden in zoetwatermosselen. Deze schelpdieren maken ze vaker aan. Af en toe worden ook parels gevonden in mosselen en oesters uit de Waddenzee of Zeeland. Mosselparels zijn erg klein, maar die in oesters kunnen best groot worden.
Parels worden gevormd in oesters en mosselen. Het vormen van een parel begint als de oester of mossel een indringer in zijn schelp voelt. Bij natuurlijke parels zijn deze indringers kleine deeltjes of diertjes die in de schelp komen en in contact komen met het lichaam van het dier.
De enige natuurlijke zwarte parels zijn zogenaamde Tahiti parels. Deze parels worden gekweekt in Frans Polynesië en zijn vernoemd naar, u raadt het al, het eiland Tahiti. De zwarte Tahiti parel wordt geproduceerd door de 'Pinctada Margeritafera' een zeer grote oester die ook wel de 'Zwart lippige oester' wordt genoemd.
Amethist is een goede steen om angst en onrust tegen te gaan. De amethist wordt beschouwd als de Meester der Helende Stenen en als de krachtigste en meest beschermende steen. Het is een halfedelstenen violette steen die veel wordt gebruikt in sieraden en voor genezingsdoeleinden .