* Gebruik de deksel van de kaars als onderzetter zodat de ondergrond niet te heet kan worden of beschadigd. * De large jars bevatten de meeste geurolie, dus van alle jars geven zij de meeste geur af. * Hoe groter de pool kan worden hoe meer geur de kaars afgeeft.
Kort lontje
Knip het lontje van je kaars en laat het zo'n 6 à 7 mm boven de was uitsteken voordat je je kaars aansteekt. Dit kun je doen met ene speciale lontenknipper (yes, it's a thing), maar het kan net zo goed met een 'normale' schaar of een nagelknippertje.
Kaarsen die te dicht bij elkaar staan kunnen elkaar ook 'schade' toebrengen. Dat komt omdat ze elkaar verwarmen en zodoende ontstaan er gaten in de was. Zet ze dus altijd op voldoende afstand van elkaar voordat u ze aansteekt. Probeer kaarsen niet te dicht tegen elkaar aan te zetten.
Doof de kaarsen als je gaat slapen of de kamer verlaat. Brand nooit een kaars in de buurt van spullen die brandbaar zijn. Houd brandende kaarsen uit de buurt van meubels, gordijnen, ontvlambare decoratie etc. Houd brandende kaarsen uit de buurt van kinderen en huisdieren.
Bij het branden van kaarsen komen giftige stoffen vrij. Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen.
Zout, zout, zout
Een oude, maar gouden tip: strooi een beetje zout over de pit van de kaars die je langer wilt laten branden. Dit kan terwijl de kaars al brand, maar ook voordat je hem aansteekt. Wat je ook kunt doen, is de kaars in zoutwater leggen en ze daarna laten drogen.
Elke willekeurige onderzetter die niet doorlatend is. Een gehaakt kleedje is dus niet zo'n goed plan, maar een mooi dienblad of sierbord gaat uitstekend. Ook zijn er leuke pannenonderzetters die voor dit doel geschikt zijn.
Doof de kaars altijd met een kaarsendover. Dit voorkomt spatten van het warme kaarsvet. Als u geen kaarsendover heeft, blaas dan voorzichtig en houd uw hand achter de vlam.
De eerste keer brandt je de kaars 1 tot 1,5 uur, hierdoor activeer je de was, de geur en verzadig je het lont met de geurende was. Het is beter om een geurkaars niet langer dan 3 uur te laten branden.
Een kromgetrokken kaars weer recht krijgen
Leg je kaars een tijdje bij de verwarming. Op deze manier wordt hij zacht en kun je hem super eenvoudig weer recht buigen. Let er wel op dat je hem niet te lang laat liggen, want dan kan hij dus gaan smelten!
Een brandende kaars genereert warmte. Als kaarsen te dicht bij elkaar staan, kan er erg veel warmte ontstaan, waardoor de kaarsen smelten of krom trekken. We raden u aan de kaarsen op voldoende afstand van elkaar te plaatsen: een afstand van ongeveer 10 cm is het minimum.
Deze natuurlijke soy-stearine kaarsen maak ik in kleine hoeveelheden allemaal met de hand en voorzie ze van een cedar houten lont die tijdens het branden een subtiel "knetterend" geluidje geeft. Dat maakt deze kaars zo leuk en uniek. De duurzame geurkaarsen bestaan uit de beste ingrediënten met liefde voor de natuur.
WoodWick Fireside
Fireside is een absolute bestseller, en met een reden! Deze geurkaars ruikt namelijk exact naar een haardvuurtje. Combineer dat met het gezellige geknisper van de houten lont en je hebt een product waar je nooit mis mee kunt gaan. De warme en gezellige houtgeur geeft een sterk aroma af in de kamer.
Kaarsen gemaakt van stearine kun je eten. Stearine is dierlijk vet. Doordat je lichaam 37 graden is, wordt het kaarsvet niet keihard. Het blijft soepel en daardoor poep je het na een tijdje gewoon weer uit.
Houd ook tijdens het branden van de kaars de lengte van de lont van uw kaars in de gaten! * Zorg ervoor dat uw kaars niet op de tocht staat, hierdoor voorkomt u dat de kaars gaat walmen of roeten. * Houd rekening met andere luchtstromen die een brandende kaars ongelijkmatig doen opbranden.
Hoe lang gaat een kaars mee? Het varieert enorm per kaars hoe lang deze mee kan, maar gemiddeld kan je een kaars gebruiken tot 12 tot 16 maanden nadat je hem hebt gekocht. Iedere kaars is echter anders, dus het kan ook zijn dat je bepaalde kaarsen na een paar maanden echt moet gebruiken voor hij over datum raakt.
Bolsius kaarsen roeten niet zwart en bovendien roken en walmen ze niet. De brandzekerheid en het aantal branduren van Bolsius kaarsen zijn erg goed. Ze geven een mooie vlam en dat komt doordat de lonten/kaarsenpitten gevlochten zijn op een manier dat dit bevorderd.
Paraffinekaarsen branden het snelst op, gevolgd door stearine. Verreweg het traagst brandende zijn bijenwaskaarsen. Ze branden bijna twee keer zo lang als kaarsen van paraffine. Als algemene regel geldt: hoe dikker een kaars, hoe langer hij brandt.
Een theelichtje of waxinelichtje is een kleine kaars, veelal met een diameter van iets minder dan 4 centimeter en hoogte van 1 tot 2,5 centimeter, met een brandtijd van ongeveer 4 tot 8 uur.
Manier 1: Kan je een kaars uitblazen met behulp van een trechter? Hou de grote opening recht boven de vlam. Blaas in de smalle opening van de trechter.
Een kaars uitblazen is ongezond vanwege de rook
Een uitgeblazen maar nog nagloeiende lont is niet langer warm genoeg om het kaarsvet om te zetten in kooldioxide. Door die onvolledige verbranding ontstaat een walm waar onder andere fijnstof in zit. En dat is ongezond.
Het vrijkomen van benzeen en formaldehyde kan irriterend zijn voor de ogen en longen, vooral wanneer er veel kaarsen tegelijk gebrand worden. Ook kun je door VOS last krijgen van duizeligheid, hoofdpijn en vermoeidheid.
Ga daarom op zoek naar kaarsen op basis van natuurlijke ingrediënten, zoals bijenwas, koolzaadwas, raapzaadwas of sojawas. Opgelet: een kaars kan soms één ingrediënt vermelden - zoals soja- of bijenwas - maar toch nog vermengd worden met petroleum om een bepaalde geur of kleur te verkrijgen.