Veel mensen gaan op reis, op zoek naar nieuwe ervaringen. Onbekende culturen, nieuwe mensen ontmoeten, prachtige landschappen zien. Je hersenen worden leniger van nieuwe ervaringen en worden afgeleid van de gedachtenkronkels en het gepieker die soms je denken domineren. Je wordt bevrijd van je mentale ballast.
Volgens Centerstone, een non-profitorganisatie op het gebied van gezondheid, werkt vakantie ontspannend en vermindert het stress en angst. De Universiteit van Pittsburgh ondervond zelfs dat vrije tijd – waar vakantie ook onder valt – bijdraagt aan positieve gevoelens en het minderen van negatieve emoties en depressies.
“Uit onderzoek blijkt dat vakantie houden een positief effect heeft op de gezondheid en het geluksgevoel. En dat geldt andersom ook: mensen die langere tijd geen vakantie nemen worden eerder ziek en voelen zich minder goed.”
Reizen is ontdekken
Door de wereld rond te reizen en naar verschillende bestemmingen te gaan, ontdek je nieuwe en prachtige culturen, leer je over eeuwenoude geloofsvormen en hoor je fascinerende verhalen over hoe het leven is in verschillende omgevingen van de mensen die daar zelf wonen.
Reizen geeft je de ruimte om buiten de gebaande paden te treden, weg van de massa te zijn en ondergedompeld te worden in de ervaringen die een andere bestemming biedt. Je leert jezelf nog beter kennen door te ontdekken welke zaken buiten jouw comfortzone liggen.
Vakanties zijn een uitstekende manier om te ontspannen en te herstellen van de druk en stress in ons het dagelijks leven. Door je te onttrekken aan je normale routine en je vertrouwde omgeving kan je brein zich resetten en vernieuwen.
Een persoon die op reis is, noemt men een reiziger. Een reis kan worden gemaakt vanuit verschillende motieven. Een vakantie is een reis waarbij een individu of een groep voor een beperkte tijd een verblijf in vrije tijd elders doorbrengt.
Of je nu bij de lokale bevolking thuis slaapt, je boodschapjes op een dorps marktje doet of 8 uur in een hobbelende bus vol locals zit; op reis ben je gewoon veel bij en met de lokale bevolking.Als je op vakantie gaat is dat echt anders.Dan ben je meestal meer op jezelf of je bent omringd door andere reizigers.
In tegenstelling tot wat velen denken, kan reizen kan soms belastend en vermoeiend zijn. Lang reizen is niet hetzelfde als op vakantie gaan. Bij lang reizen put je jouw lichaam vaker uit in plaats van dat je jouw energie weer oplaadt. Daarom nemen wij zelf één dag per week rust.
Een reis plannen heeft positieve invloed op je welzijn
Uit een studie van 2002 van de Universiteit van Surrey blijkt dat mensen die regelmatig een reis plannen zich beter en gezonder voelen. Met een vakantie in het verschiet heb je namelijk iets om naar toe te leven en je op te verheugen. Dit is goed voor je welzijn.
Maar hoelang duurt de ideale vakantie eigenlijk? Uit een nieuw, Fins onderzoek blijkt dat de ideale vakantie 8 dagen duurt. In deze periode heb je genoeg tijd om te ontspannen, maar hoef je niet te gaan vervelen.
Knip je vakantie op in twee keer acht dagen
Ook in Nederland adviseren verschillende psychologen dat van de vijf weken die een gemiddelde werknemer aan vakantiedagen krijgt, je het beste twee keer acht dagen op kunt nemen, plus een paar losse dagen hier en daar. Zo heb je voldoende rustmomenten om de accu op te laden.
Vakantie is een meerdaagse periode waarin iemand zijn gewoonlijke dagelijkse activiteiten staakt en tijdelijk niet naar school, studie, of werk gaat. Het woord vakantie is afgeleid van het Latijnse vacare, dat staat voor leeg of vrij zijn. Vakantie staat dan voor het vrij zijn van verplichtingen.
Vakantiestress is het gevoel dat een vrije periode extra spanning oproept. Deze reactie kan te maken hebben met verschillende oorzaken, zoals te hooggespannen verwachtingen, het wegvallen van vaste gewoonten of doordat privéproblemen opleven tijdens de vakantie.
Tekort aan zuurstof
Zuurstof heb je nodig om je fit en energiek te voelen. Wanneer je reist met het vliegtuig, de trein of de auto heb je te maken met een tekort aan zuurstof. Grote kans dat je de zuurstof moet delen met anderen. Vandaar dat je niet veel energie hebt na de reis en vermoeid aankomt.
De verslaving heet dromomania en verwijst naar een abnormale drang om te reizen. Iemand die aan dromomania lijdt, is bereid om er méér aan uit te geven dan hij heeft en zijn liefde, werk en veiligheid er voor op te geven.
Voor een vakantie naar het buitenland reist bijna 49 procent van de Nederlanders met het vliegtuig naar de plaats van bestemming. Bijna 44 procent doet dit met de auto, de resterende 7 procent gaat met andere vervoermiddelen zoals bus, trein of boot.
Dit komt vooral door stijgende energieprijzen, nasleep van corona, de oorlog en de vliegtaks”, meldt boekings- en vergelijkingssite Zoover aan de krant.
Een vliegreis belast het milieu maar liefst 8 tot 12 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer). Verder draagt een vliegreis 1 tot 4 keer zoveel bij aan het broeikaseffect als dezelfde reis per auto.
Je eerste solo reis afronden geeft je echt het gevoel dat je iets groots hebt bereikt en dat is moeilijke te evenaren. Je ontdekt niet alleen hoe je reageert en je gedraagt in een onverwachte situatie, je zelfvertrouwen krijgt ook een gigantische boost!
Reiziger definities
Uitspraak: [ ˈrɛizəxər ] Afbreekpatroon: rei·zi·ger Verbuigingen: reizigers (meerv.) de rei - zigster zelfst. naamw.
Alleen reizen is een mooie gelegenheid om jezelf beter te leren kennen. Maar zorg ook dat je af en toe contact maakt met de mensen om je heen. Vind je het moeilijk om zomaar iemand aan te spreken, plan dan af en toe een activiteit, zoals een workshop, proeverij, dansles, fietstocht of rondleiding.