Een gezonde straal heeft een wasachtig gelige kleur in witte hoeven, en is grijs in zwarte hoeven. Een gezonde straal voelt aan als autoband: hard maar toch flexibel en onverslijtbaar. Het midden van de straal hoort in het midden geen diepe groeve te hebben maar een oppervlakkig kuiltje!
Hoe ziet een gezonde hoef er uit? Een gezonde hoef stinkt niet en is egaal, dus de hoef bevat geen scheuren, brokkelige stukken of ribbels in het hoorn. Het hoorn is de buitenste laag van de hoef. Een hoef moet vocht opnemen om gezond te blijven.
Rotstraal is vrij makkelijk te genezen mits het dagelijks behandeld wordt. Je kunt het beste een hoefsmid vragen het te behandelen. Hij zal al het losse hoorn van de straal wegsnijden en de zool rond de straal goed schoonmaken.
Rotstraal of pododermatitis van de straal veroorzaakt door een bacteriële infectie, is in Nederland helaas een heel erg veel voorkomend probleem. Een degenererende en uitelkaar vallende straal is dan het resultaat, meestal gepaard met vies ruikend zwart vocht.
Rotstraal kan zeer pijnlijk worden voor het paard als het te diep de straal weg eet en in het straalkussen terecht komt. Jouw paard zal in dat geval liever niet teveel op de straal willen landen.
Kenmerken van een gezonde straal:
“Een gezonde straal voelt aan als autoband: hard maar toch flexibel en onverslijtbaar. Het midden van de straal hoort in het midden geen diepe groeve te hebben maar een oppervlakkig kuiltje!”(paardenhoeven.info).
Rotstraal is een aantasting van het hoorn van de stralen. Rotstraal begint meestal in de middelste straalgroeve omdat die het nauwste is en daar de geurklieren liggen. Het hoorn raakt daar dan vervallen, de geurklieren ontstoken en dan ontstaat een vieze brij die hevig stinkt.
Voorkomen van rotstraal
Krab de hoeven uit, spuit de stralen regelmatig schoon en gebruik bij paarden met gevoelige hoeven een middel dat goed diep indringt voor het grondig reinigen van de zool, de witte lijn en oude hoefnagelgaten. Gebruik alleen zalf of teer als de stralen goed schoon zijn.
Re: Hoe vaak moet je hoeven teren? Het wordt wel eens gebruikt als het paard de hele dag in de blubber staat, dan kun je de hoeven heel goed schoonmaken er droogwrijven van onder, en dan een laag teer er overheen doen. Maar eigenlijk is het bijna nooit nodig.
Symptomen van hoefbevangenheid
Stijfjes en stram bewegen. Warme hoeven en soms een verdikte en pijnlijke kroonrand. Duidelijk voelbare digitale pols (je voelt de bloedvaten in de ondervoet duidelijk kloppen). De punt van de straal van de hoef is gevoelig.
Gebruik hoefteer bij paarden
Door hoefteer regelmatig aan te brengen op de hoeven van jouw paard zullen de hoeven een betere conditie krijgen en kunnen hoefziektes voorkomen worden. Hoefteer beschermt de hoef tegen het afbrokkelen en het uitdrogen van de hoeven en zorgt voor een stimulatie van de hoefgroei.
hoefkneuzing. mok (verzamelnaam voor verschillende vormen van huidirritaties aan de onderbenen van een paard) nageltred (als er een scherp voorwerp aan de onderkant in de hoef is binnengedrongen) zachte beengebreken en harde beengebreken.
Mok kan zowel door interne als externe factoren ontstaan. Factoren van buitenaf die een rol kunnen spelen bij mok, zijn onder andere: bacteriën, schimmels in combinatie met onder andere nattigheid, vuil en zonlicht. In een optimale situatie is de huid van een paard beschermd tegen deze bacteriën en schimmels.
White line disease (WLD) of wittelijnziekte is een steeds vaker voorkomende ziekte van de hoefschoen bij paarden, ezels en hun kruisingen. Hierbij breken micro-organismen de verbinding tussen hoorn en het levende deel van de hoefschoen af.
Hoefkanker is meestal erg pijnlijk bij aanraking, daarom vertonen veel aangetaste paarden ook kreupelheid. Maar kreupelheid is in het begin vaak subtieler dan latente gevoeligheid en wordt daarom vaak over het hoofd gezien als het eerste teken.
Hoe ontstaat rotstraal bij paarden? Rotstraal begint meestal in de middelste straalgroeve omdat die het nauwste is en daar de bacteriën het snelste tot een ontsteking kunnen leiden. Deze infectie ontstaat meestal door een vieze, natte stal, slechte hoefverzorging, een gebrek aan beweging of tekorten in de voeding.
Het verzorgen van de hoeven met hoefolie of hoefvet wordt aangeraden op dagelijkse basis. Het dagelijks verzorgen met hoefvet zorgt ervoor dat de hoeven de juiste verzorging krijgen.
Vezelrijk, natuurlijk voedsel met een laag suiker- en zetmeelgehalte is essentieel voor gezonde hoeven. Bepaalde aminozuren (eiwitten) en omaga vetzuren zijn onmisbaar voor hoeven. Je zult moeten nagaan of alle mineralen in de juiste hoeveelheid en verhouding in het voer voorkomen.
Het paard moet sowieso één keer in de zes tot acht weken beslagen of bekapt worden, afhankelijk van de snelheid van de hoorngroei en aan de slijtage van het beslag.
Hypozin Gebruiksaanwijzing:
Het insmeren dagelijks herhalen totdat bevredigend resultaat is behaald. Hypozin bevat 100 gram product per injector. Dit is voldoende voor een behandeling van 3 a 4 weken.
Hypozin bevat o.a. een zeer hoge concentratie zinkoxide, in tegenstelling tot zinkzalf (zinkzalf bevat slechts 10% zinkoxide). Het bestanddeel zinkoxide heeft een indrogende werking en biedt bescherming tegen de inwerking van lichaamsvloeistoffen (urine en ontlasting in de stal).
Hoefkatrolontsteking ontstaat meestal aan een of beide voorbenen door overbelasting van het hoefkatrolgebied, bijvoorbeeld door het verdraaien of verstappen van de ondervoet, een verkeerde hoefstand, hoefvorm of (intensief) trainen op een onregelmatige, onvoldoende dempende bodem.
Vermoed je dat je paard een hoefzweer heeft? Bel dan meteen je hoefsmid of dierenarts. Wacht hier niet mee, want het kan dagen duren voordat een hoefzweer zelf doorbreekt. Een hoefzweer is erg pijnlijk en het paard zal het been niet willen belasten, waardoor overbelasting van de andere benen ontstaat.
De straal is het kussen onder de voet van het paard. De straal is een speciaal soort dik eelt en is essentieel voor de werking van de hoef en het comfort van het paard. Hoefproblemen en kreupelheden kunnen worden veroorzaakt door rotstraal (of straalziekte).