Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
Je provider weet welke websites je bezoekt, wat je op social media doet en wie je e-mailt. Soms weet een internetprovider zelfs meer dan je zou willen over privézaken zoals je gezondheid en je financiën. Met al deze informatie kan je provider een profiel van je maken en dat koppelen aan jouw IP-adres.
Ja, uw wifiprovider (ook wel internet service provider (ISP) genoemd) kan zien wat u zoekt en welke sites u bezoekt, zelfs als u in de incognitomodus bent. De eigenaar van de router kan ook in de routerlogboeken zien wat u zoekt.
Je loopt dan het risico dat je persoonlijke informatie in handen van anderen komt. Denk hierbij aan bestanden als foto's en tekstbestanden maar ook aan creditcardgegevens of wachtwoorden. Je kunt ook zonder het te merken worden omgeleid naar kwaadaardige websites die zich voordoen als bijvoorbeeld je eigen bank.
TV-kijken wordt persoonlijker met je eigen profiel. Zo zie je direct wat je wilt zien met je favoriete zenderlijst, maak je je eigen kijklijst en krijg je persoonlijke aanbevelingen. Of je nou incheckt op Ziggo GO of op je mediabox, je behoudt overal je eigen profiel.
Google weet waar je naar zoekt
Google is natuurlijk bekend geworden dankzij de zoekmachine. Maar wist je ook dat alles wat je opzoekt met diezelfde zoekmachine wordt opgeslagen? Dat doet het bedrijf op alle apparaten die je gebruikt.
Iedereen die jouw internetverkeer kan zien - een school, werkgever, internetprovider, overheidsinstanties of mensen die meekijken op een openbare draadloze verbinding - kan je surfactiviteiten zien.
Zo kun je helemaal privé browsen
Een privévenster gebruiken om te surfen zorgt voor meer anonimiteit op je computer zelf. Andere gebruikers – zoals je moeder of je partner – zien niet welke websites jij op een gedeeld apparaat bezocht hebt. Privé browsen is echter niet voldoende om helemaal anoniem te internetten.
Wie kunnen meekijken met wat ik online doe? Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
Bedenk wel: de browser bewaart dan geen zoek- en navigatiegeschiedenis van je, maar je internetserviceprovider of werkgever kan toch volgen welke pagina's je bezoekt. Helemaal incognito ben je dus niet.
Google-gebruikers kunnen voortaan kiezen om de gegevens die Google van hen bijhoudt automatisch na 3 of 18 maanden te verwijderen. Google-gebruikers kunnen al langer handmatig hun Web- en app-activiteit en Locatiegeschiedenis beheren.
In een browser kun je de geschiedenis van bezochte websites en andere websitedata wissen. Ook in browsers die je hebt gebruikt op je smartphone of tablet . Je verwijdert de geschiedenis en websitedata van mobiele browsers om je privacy te beschermen of om ruimte op je apparaat vrij te maken.
Open de Berichten-app op je iPhone. Voer in de gesprekkenlijst in Berichten een van de volgende stappen uit: Tik op 'Wijzig' in de linkerbovenhoek en tik vervolgens op 'Toon recent verwijderd'. Tik op 'Filters' in de linkerbovenhoek en tik vervolgens op 'Recent verwijderd'.
Het Internet Schooldossier (ISD) is de beveiligde online omgeving van de inspectie voor scholen en besturen. In het ISD kunnen scholen documenten aanleveren voor de inspectie, meldingen doorgeven en vragenlijsten invullen. Scholen in het voortgezet onderwijs kunnen de opbrengsten inzien.
De wet schrijft voor dat providers zoals Vodafone, KPN maar ook kabelmaatschappij Ziggo gegevens van klanten een half jaar tot een jaar moeten bewaren. Hierbij geldt dat telefoongegevens een jaar lang opvraagbaar moeten zijn en internetgegevens een half jaar.
In het home menu van de ZiggoGo app onder aan naar “Mijn lijsten” gaan, dat aan klikken en dan zie je een menu “VERDER KIJKEN”. Klik daarop en je ziet een keuze “Bewerken”. Als je daar dan weer op klikt kan je op de wittepunt die verschijnt op de aflevering dat selecteren en op “verwijder” klikken.
Een openbaar wifi-netwerk gebruiken van bijvoorbeeld een café, hotel, camping, vliegveld, trein of bus is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens.
Er zijn verschillende vormen van wifi-beveiliging. De veiligste vorm is WPA3. Als je router dit niet ondersteunt, dan is WPA2 ook een goede optie. Bij beide is het belangrijk om een sterk wachtwoord te gebruiken.
Elke WiFi router straalt de hele tijd straling uit. Als u hem 's nachts uitschakelt, schakelt u die energie uit. Als gevolg daarvan zal uw internetsnelheid verbeteren en zal er minder interferentie zijn met andere apparaten in uw huis of kantoor. Daarnaast geeft u hackers minder de kans om op uw netwerk in te breken.
Indien u wilt controleren of u wordt afgeluisterd of bespioneerd is het Nationaal Forensisch Onderzoeksbureau in staat om langs objectieve maatstaven vast te stellen of uw vermoedens al dan niet juist zijn.