Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima worden officieel aangesproken met Majesteit. Prinses Beatrix, de Prinses van Oranje, Prinses Alexia, Prinses Ariane, Prins Constantijn, Prinses Laurentien en Prinses Margriet worden allen aangesproken met Koninklijke Hoogheid.
Koning Willem-Alexander: Majesteit; voor H.M. Koningin Máxima: Majesteit; voor H.K.H. Prinses Beatrix, Z.K.H.
Als een echtpaar wordt aangeschreven, wordt de aanschrijftitel in het meervoud gesteld, bijv. Hunne Majesteiten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima der Nederlanden of Hunne Koninklijke Hoogheden Prins Constantijn en Prinses Laurentien der Nederlanden. De aanhef luidt dan: Majesteiten of Koninklijke Hoogheden.
Op 30 april 2013, toen haar man Koning Willem-Alexander werd ingehuldigd als opvolger van Koningin Beatrix, werd zij officieel Koningin Maxima. Dit in tegenstelling tot Prins Claus en Prins Bernhard, de echtgenoten van Koningin Beatrix en Juliana, die destijds niet de titel 'koning' kregen.
Sinds de troonsbestijging van haar echtgenoot, Koning Willem-Alexander wordt Máxima aangeduid als Koningin Máxima. Zij behoudt ook de persoonlijke titels 'Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau'.
Haar familie behoorde tot de betere kringen, maar was niet van adel. Máxima bezocht de middelbare school en ging vervolgens economie studeren. Haar vader was in 1976 benoemd tot staatssecretaris van Landbouw in het regime van dictator Jorge Videla.
Koningin Máxima groeide op in een rijk gezin, maar komt niet uit een koninklijke familie. Ze studeerde economie en was een ijverige student. Na haar opleiding in Buenos Aires verhuisde ze naar New York, waar ze bij verschillende banken werkte.
Familie. Máxima wordt op 17 mei 1971 geboren in de hoofdstad van Argentinië als dochter van Jorge Horacio Zorreguieta en María del Carmen Cerruti de Zorreguieta. Ze is de oudste uit een groot gezin: ze heeft twee broers, een zus en drie halfzussen.
De titel voor de echtgenoot is prins-gemaal. De echtgenoot wordt niet koning genoemd, omdat de titel koning traditioneel als hoger wordt gezien dan de titel koningin. Volgens deze redenatie kan de echtgenote van de vorst dus wel koningin worden genoemd, gezien dit geen hogere titel is dan de wettelijke koning.
koningin Máxima , prinses der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau. Máxima Zorreguieta is sinds 2 februari 2002 echtgenote van Willem-Alexander en sinds 30 april 2013 koningin. Zij hebben drie dochters, van wie prinses Catharina-Amalia (de Prinses van Oranje) de vermoedelijke troonopvolgster is.
Máxima Zorreguieta (Buenos Aires, Argentinië, 17 mei 1971) is de echtgenote van koning Willem-Alexander der Nederlanden. Máxima draagt sinds haar huwelijk bij koninklijk besluit de naam Máxima, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, mevrouw van Amsberg.
Vragen. Vragen door burgers kunnen worden gesteld via: het contactformulier van de Rijksoverheid; of. door te bellen naar 1400.
Paleis Noordeinde is het werkpaleis van Koning Willem-Alexander en postadres voor het Koninklijk Huis.
Iedereen die wil, kan een brief aan de koning schrijven. Jaarlijks krijgen de koning en koningin tussen de 3.000 en 5.500 brieven binnen.
De grondwet noemt het Nederlandse staatshoofd altijd Koning, of het nu een man of een vrouw is. Om verwarring te voorkomen tussen bijvoorbeeld Koningin Beatrix (de Koning) en haar man Claus, is ervoor gekozen om de man van de Koningin de titel 'Prins der Nederlanden' te geven.
Willem-Alexander Claus George Ferdinand, koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg (Utrecht, 27 april 1967) is sinds 30 april 2013 Koning der Nederlanden.
De kleur oranje heeft te maken met de achternaam van de Beatrix: van Oranje-Nassau.
Koningin Máxima mocht de peetmoeder van de Noorse prins Sverre Magnus zijn.
Maar Amailia is niet de enige. Haar zusje prinses Alexia rookt al vanaf haar veertiende jaar en nicht gravin Eloise is ook al een keer gesnapt terwijl ze een sigaret rookt. Amalia, Alexia en Eloise hebben het overigens niet van vreemden. De Oranjes paffen er al generaties lang op los.
Maxima Zorreguieta, de nieuwe vriendin van kroonprins Willem-Alexander, heeft in de Duitse landheer Pieter Halbach (1634-1686) uit het plaatsje Kradenholl een voorouder gemeen met haar geliefde. Uit het huwelijk van Pieter Halbach met Isabel von Clemenshammer kwamen vier kinderen voort.
De Wet financieel statuut van het Koninklijk Huis (WFSKH) schrijft voor om welke bedragen het gaat en hoe deze worden geïndexeerd (=aangepast aan bijvoorbeeld de ontwikkeling van lonen of prijzen). In 2022 ontvangt de Koning 1.007.000 euro als feitelijk inkomen (de A-component).
De Koning, de vermoedelijke opvolger van de Koning en de Koning die afstand heeft gedaan van het koningschap (en hun echtgenoten) betalen op grond van artikel 40 van de Grondwet geen loon- of inkomstenbelasting over de uitkeringen die zij vanwege het Rijk ontvangen.
De Grondwet bepaalt in artikel 40 dat de Koning een uitkering van de Staat ontvangt. De Wet financieel statuut van het Koninklijk Huis (WFSKH) werkt deze bepaling in de Grondwet verder uit.