Strijken. Als je er zeker van wilt zijn dat eventuele nog aanwezige bacteriën gedood worden, dan kun je de babykleertjes en babyuitzet nog strijken. Om de babykleertjes mooi te houden kun je ze het beste ook binnenstebuiten strijken.
Voor veel babykleertjes lijkt het misschien niet zo nuttig. Toch raden wij aan om de eerste weken alle babykleding te strijken, en wel zo heet mogelijk. Door de hoge temperatuur dood je een groot gedeelte van de overgebleven bacteriën.
Het liefste begin je uiterlijk met 37 weken zwangerschap met het wassen van de babykleertjes. Dan weet je zeker dat alles schoon in de kast ligt voordat de bevalling zich aandient!
De droger maakt je kleding natuurlijk ook warm. Niet alle kleding kan hier goed tegen. Net zoals je sommige kledingstukken niet te warm mag wassen, maar je deze kledingstukken dus ook niet te warm drogen. Deze kleding kan dan krimper of vervormen.
Je kunt nieuwe babykleertjes en ander textiel voor gebruik het beste wassen op zestig graden (check voor de zekerheid het waslabel). Gebruik zeker de eerste maanden alleen PH-neutraal en dermatologisch getest wasmiddel, zonder geurstoffen. Of koop een wasmiddel speciaal voor de gevoelige huid.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
Wasverzachter zit vol met geur- en kleurstoffen die kunnen gaan irriteren. Daarom adviseren we om geen wasverzachter te gebruiken. Gebruik je waspods of was capsules? Ook dan moet je er goed op letten dat er geen parfum of wasverzachter is toegevoegd.
Meestal sorteer je witte was, bonte was en donkere was apart, maar met sommige kleuren is het opletten. Rood is bijvoorbeeld erg gevaarlijk.
Hoe zorg je ervoor dat deze schoon wordt maar ook mooi blijft? Wij adviseren om de boxkleden van Mies & Co te wassen op 30 graden, gewoon in de wasmachine. Daarna kan je hem uithangen zodat de vorm mooi terugkomt.
Bij de productie van kleding worden vaak schadelijke stoffen met hormoonverstoorders gebruikt. Babykleding komt direct in aanraking met het tere babyhuidje. Het is dus wel aan te raden om babykleding te wassen voordat je ze je baby aantrekt, Zo voorkom je irritaties.
Drogen van de babyuitzet en babykleertjes
Uiteraard kunnen veel babyuitzet artikelen ook in de droger, maar maak dan gebruik van drogerballen, zodat de was sneller droog is en heerlijk zacht wordt. Hierdoor raken de kleertjes zien vervorm, beschadigd of gaan ze krimpen.
Gebruik voor het wassen van babykleding altijd een wasmiddel dat PH-neutraal en dermatologisch getest is. Zo heeft de Robijn Zwitsal-lijn verschillende babyvriendelijke wasmiddelen.
Voeg wasmiddel, maar geen wasverzachter toe!
Deze zitten namelijk vol met kleur- en geurstoffen dat de babyhuid kan irriteren.
Bonte was bevat eigenlijk alle kleding met een kleur anders dan wit of donkere kleuren als zwart, donkergrijs en donkerblauw. Denk bij de bonte was aan rode, oranje, groene, rode en blauwe kleuren. Natuurlijk zijn er nog meer kleuren die ook onder de bonte was vallen. Al deze kleuren kunnen met elkaar gewast worden.
Je kunt je babykleding prima wassen op 30 graden. Normaal gesproken is het zo dat hoe hoger de temperatuur is, hoe meer bacteriën worden gedood. Toch raden we af om te wassen op 60 graden, dan krimpt kleding te erg. Beddengoed kun je natuurlijk wel op 60 graden wassen.
Was babykleertjes zo hygiënisch mogelijk schoon
Hoe heter, hoe minder bacteriën de kans krijgen. Een temperatuur van 60° is ideaal. Was niet heter dan aanbevolen, de kans is groot dat de kleertjes dan krimpen. Je kunt ook een speciaal programma op je wasmachine gebruiken die voor een hygiënisch schone was zorgt.
Was de babywas zo heet mogelijk. Het meeste beddengoed, hydrofielluiers, spuugdoekjes en rompertjes kun je op 60 graden wassen. Natuurlijk vind je het fijn als de nieuwe kleertjes lang mooi blijven en niet krimpen. Daarom was je deze het liefst niet op 60 graden.
Afhankelijk van de ruimte, investeer je in aangepaste dozen. Als je ze in een kamer bewaart, zijn kartonnen dozen (bv. luierverpakking) heel handig. In vochtige ruimtes zijn hersluitbare plastic zakken of boxen aan te raden.
Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen.
Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt. Voor de witte was, kun je mijn artikel over witte kleding wassen bekijken.
Eerst vouw je de linker- en rechterkant van het rompertje naar binnen. Vervolgens rol je 'm van boven naar beneden op. Als je rolletje klaar is kun je 'm dicht maken met de drukknoopjes. Superhandig!
Idealiter doe je dit twee keer per maand, maar om het in je systeem te krijgen kun je bijvoorbeeld beginnen met zo nu en dan handdoeken of katoenen beddengoed te wassen op 90 graden.
Een wasverzachter gebruik je tijdens het wassen van je kleding en ander textiel. Het wordt aan het laatste spoelwater toegevoegd, om de was lekkerder te laten ruiken en soepeler aan te laten voelen.
Na de bevalling mag u gewoon douchen. Zolang u nog bloedverlies heeft, mag u niet in bad. Ook mag u zolang u vloeit geen gebruik maken van tampons. Om infectie te voorkomen is het belangrijk om na het plassen even af te spoelen of te vegen met een nat washandje.