Reflux bij je baby kun je herkennen aan de volgende verschijnselen: Kokhalzen. Spugen. Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje)
Reflux is heel gewoon bij baby's. Ze hebben er meestal geen last van en het hoeft niet zuur te zijn. In de loop van het eerste jaar ontwikkelt de sluitspier zich verder. Daardoor verdwijnt de reflux vanzelf als ze twaalf tot veertien maanden oud zijn.
Leefstijl aanpassen bij reflux
Een kleine aanpassing van de leefstijl kan namelijk al helpen om maagklachten te verminderen. Daarnaast kunnen problemen aan de maag ook vanzelf overgaan en is het dus niet direct nodig om medicijnen te slikken.
Het doel van een 24 uurs-pH-metrie bij kinderen is om de zuurtegraad te meten ter hoogte van de slokdarm gedurende 24 uren. Dit gebeurt met behulp van een pH-metriesonde. DIt onderzoek wordt vooral gedaan bij vermoeden van reflux of herhaaldelijke luchtweginfecties.
Voor baby's die last hebben van reflux, zou het kunnen helpen de reflux te verminderen door het hoofdje hoger te leggen dat het lichaam. Hierdoor kan het maagzuur niet makkelijk omhoog stromen waardoor je baby wellicht beter slaapt. Bijvoorbeeld met behulp van kussentjes, of een speciaal anti-reflux matras.
Als de maaginhoud terug in de slokdarm stroomt, kan de slokdarm beschadigd raken door het agressieve maagsap. Hierdoor kan op den duur een slokdarmontsteking ontstaan. Reflux bij baby's ontstaat meestal doordat het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag nog niet volledig ontwikkeld is.
Bij 'verborgen reflux' komt maaginhoud omhoog maar de baby spuugt het niet uit. Het woord verborgen suggereert echter dat reflux een onzichtbare aandoening is die ervoor zorgt dat veel baby's veel huilen en slecht slapen. Verborgen reflux is voor een deskundige – met ervaring op dit gebied – echter nooit verborgen!
Tijdens het eerste jaar wordt de sluitspier tussen de slokdarm en de maag steeds sterker. Daardoor neemt de kans op reflux, hoe ouder je baby is, steeds meer af. De meeste klachten verdwijnen helemaal tijdens het eerste levensjaar.
Bij verborgen reflux komt de maaginhoud ook omhoog, maar geeft de baby de voeding niet terug. De melk komt tot in de keel en zakt dan weer terug naar beneden. Omdat de baby niet spuugt, is het soms lastig om verborgen reflux op te merken, terwijl baby's hier wel degelijk last van kunnen hebben.
Reflux ontstaat meestal door een zwakke sluitspier aan de maagingang. Het maagzuur kan hierdoor vanuit de maag terugvloeien in de slokdarm. Geeft een brandend gevoel in het bovenste gedeelte van de buik. Brandend gevoel kan uitstralen naar de borst tot in de keel en nek.
Reflux zal sneller de kop op steken als je ligt, omdat het maagzuur dan makkelijker terugvloeit. Om beter te kunnen slapen kun je proberen het hoofdeinde van je bed 18 tot 24 centimeter te verhogen.
De spenen van Hegen zijn uniek; ze zorgen voor een betere luchtcirculatie bij het geven van flesvoeding en voorkomen dat je baby te veel lucht binnenkrijgt. Met de speciale anti-koliek ventilatieopening in de speen heeft je baby duidelijk minder last van krampjes en gaat een boertje laten makkelijker.
Dan wordt het kindje voor het slapen ook nog eens plat op de rug gelegd, wat het nóg makkelijker maakt voor de maaginhoud om terug te stromen in de slokdarm. Au! Het gevolg: er ontstaan kleine wondjes in de slokdarm en die kunnen enorm veel pijn doen. Je kunt begrijpen wat een effect dit heeft op slapen!
Bij verborgen reflux komt de voeding ook omhoog, maar slikt je baby het vervolgens weer door. De maaginhoud komt dus omhoog en zakt weer naar beneden. Hierdoor komt de doorgaans zure voeding twee keer door de slokdarm, wat een scherpe brandende pijn kan veroorzaken. Je baby kan hier veel last van hebben.
Reflux is een normaal verschijnsel, dat meerdere keren per dag kan optreden bij vrijwel alle gezonde baby's. Het komt ook voor bij oudere kinderen en volwassenen. Als er sprake is van reflux zonder spugen, noem je dat verborgen reflux.
WAT IS GAVISCON BABY EN WAARVOOR WORDT DIT GENEESMIDDEL GEBRUIKT? Gaviscon Baby is een geneesmiddel dat gebruikt wordt om de symptomen van zure oprispingen (reflux) te behandelen. Wordt de klacht van uw kind na 7 dagen niet minder, of wordt hij zelfs erger? Neem dan contact op met uw arts.
Gaat de reflux niet over, dan kan men de melk indikken met johannes broodpitmeel, rijstmeel of cellulosegom. Men kan deze zowel toevoegen aan afgekolfde borstvoeding als kunstvoeding. Nutriton bevat johannesbroodpitmeel, dit is een onverteerbare vezel die de voeding doet indikken door het water eruit te onttrekken.
Het is een veelvoorkomend kwaaltje bij baby's. Je baby kan dan veel spugen of de voeding komt terug naar het mondje. De helft van alle gezonde baby's spuugt minimaal 1 keer per dag. Het verschilt van mondjes teruggeven tot hele golven voeding die terugkomen.
Neem altijd voldoende tijd voor een boertje . Een baby die vaak oprispingen heeft, heeft minder last als hij of zij 20 tot 30 minuten rechtop gehouden wordt na de voeding. Huilt je baby een tijdje na de voeding nog of blijft hij of zij onrustig, probeer dan opnieuw om hem te laten boeren.
Baby'tjes die last hebben van reflux zouden er baat bij hebben om met hun hoofdje hoger te liggen dan hun beentjes. Op deze manier zou het maagzuur niet zo makkelijk omhoog stromen en kunnen de kleintjes comfortabeler slapen.
Wat is overstrekken? Overstrekken bij een baby betekent dat je baby zijn rugspieren continu aanspant, waardoor hun lijfje te strak en gespannen staat. Hierbij drukken ze hun hoofd in hun nek, hebben ze gebalde vuisten en kunnen ze als een plank op je arm liggen.
Wat je osteopaat kan betekenen bij reflux
Bij baby's met refluxklachten zorgen we er met de behandeling voor dat de sluitspieren van de maag (sfincters) meer ontspannen zijn en de darm beter doorstroomt.