Maar snoepgoed zonder suiker is niet per definitie tandvriendelijk. Suikervrije producten met grote hoeveelheden zuur beschadigen het tandglazuur en veroorzaken tanderosie. Suikervrije producten kunnen bovendien ook cariësveroorzakende ingrediënten bevatten.
Suikervrij is schadelijk voor gebit
Helaas blijkt kiezen voor suikervrij niet per se het gezondere alternatief, ook niet voor het gebit. Uit recent Australisch onderzoek blijkt dat zowel suikerhoudende frisdranken als hun suikervrije variant forse tanderosie kunnen veroorzaken.
Chocoladeletters en repen. De tandartsen rangschikten wat snoep op categorie: het beste, niet zo slecht en het slechtste. Chocoladefans zullen blij verrast zijn met wat behoort tot die eerste categorie: holle chocoladefiguren en chocoladerepen staan er allemaal in en doen dus het minst kwaad voor je tanden.
Suikervrij snoep kan bijvoorbeeld winderigheid en zelfs buikloop veroorzaken. Net als bij klassiek suikerwerk geldt dan ook dat u maar beter niet kunt overdrijven met suikervrij snoep. Af en toe eens snoepen, is uiteraard niet verboden. Dit geldt zowel voor suikervrij, suikerarm als suikerhoudend snoep.
Heerlijk suikervrij pepermuntje. Gezoet met xylitol, minder callorieen en niet slecht voor de tanden. Behalve suikervrij is dit snoepje ook glutenvrij, zuivelvrij en veganistisch. Dus als jij de vegan lifestyle hebt of suikervrij leeft is dit snoepje helemaal jouw ding.
In suikervrije lightproducten zoals bijvoorbeeld zoetjes voor in de koffie of lightdranken zitten suikervangers. Deze producten veroorzaken geen gaatjes. Lightdranken bevatten wel evenveel zuur als gewone frisdranken.
Suikervrije kauwgom bevat xylitol en/of sorbitol en vaak ook ureum en natriumbicarbonaat. – Xylitol kan de omzetting van suiker in zuur blokkeren en de vorming van speeksel stimuleren.Ook daardoor kan de kans op het ontstaan van tandbederf afnemen.
Gezond snoepen doe je bijvoorbeeld met fruit. Verschillende soorten fruit hebben ook nog eens veel weg van snoep, zoals kersen, sinaasappelpartjes, meloenblokjes, frambozen, druiven, aardbeien, mangostukjes en bramen. Veel klassiek snoep wordt namelijk op smaak gebracht met fruitextracten en vruchtenconcentraten.
En of suikervrije drop zoveel gezonder is, is dan ook weer voer voor discussie. Suikervrije drop zit namelijk boordevol zoetstoffen waaraan eveneens gezondheidsnadelen verbonden zijn. Daarnaast gebruikt men in suikervrije drop vaak maltitolstroop, wat ook de bloedsuikerspiegel verhoogt.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht.
“Door de zuren in fruit, zoals in aardbeien en sinaasappels, worden je tanden namelijk zachter en poreuzer. Doordat het glazuur poreuzer wordt en er heel kleine putjes in de tanden komen, wordt licht anders gereflecteerd en lijken je tanden dus eventjes witter.”
Pindakaas
Pindakaas (of amandelboter) is lekker plakkerig, waardoor het makkelijk aan je tanden blijft plakken. Het risico op tandbederf ligt daarom al snel op de loer als je veel pindakaas eet. Bovendien bevatten veel soorten peanut butter ook suiker, want het effect nog groter maakt.
Fruit, vezels en groenten
Het nuttigen van vezelrijk voedsel zorgt voor voldoende speekselaanmaak, wat helpt mineralen te creëren die bescherming bieden tegen tandbederf. Goede bronnen van vezels zijn gedroogd fruit, zoals dadels, rozijnen en vijgen, en vers fruit, zoals bananen, appels en sinaasappels.
Het is een misvatting dat de 'gezondere' suikervrije siropen (zoals Karvan Cevitam, Roosvicee) maar ook bijvoorbeeld diksappen die worden aangelengd met water geen of weinig zuren bevatten. Want ook de 'gezonde' dranken bevatten voedingszuren die kunnen leiden tot gebitserosie.
Zijn zoetstoffen slecht voor je tanden? In tegenstelling tot suiker kunnen zoetstoffen niet omgezet worden in zuren.Deze zuren kunnen zorgen voor tandbederf. Dat zoetstoffen niet door mondbacteriën kunnen worden omgezet in zuren, betekent echter niet dat light-frisdrank geen effect kan hebben op je gebit.
✓ Stevia tast je tandglazuur niet aan
De bacteriën in je mond zetten suiker om in zuren en die tasten je tandglazuur aan. Hierdoor kunnen er gaatjes ontstaan. Stevia heeft dit effect niet en zorgt er dus voor dat je tanden gezonder blijven dan na het eten van suiker (11).
Advies: snoep drop met mate
Maar net zoals het advies voor ander ongezond eten geldt ook hier; eet het met mate. Een gezonde volwassene kan op een dag ongeveer 120 gram drop veilig eten (of een halve liter zoethoutthee) volgens het voedingscentrum. Dit zijn ongeveer 20 dropjes per dag.
Normaal gebruik van suiker kan geen kwaad. Datzelfde geldt voor (producten met) zoetstoffen. Suiker en zoetstoffen zorgen beide voor een zoete smaak. Een verschil tussen suiker en zoetstoffen is dat er in zoetstoffen minder calorieën zitten.
Voor de gezondheid maakt het niet uit of zoetstoffen natuurlijk of synthetisch zijn. Ze zijn allebei even veilig. Voorbeelden van natuurlijke zoetstoffen zijn stevia en tagatose. Stevia is een plantaardige variant voor een intensieve zoetstof.
Onderzoek van de Amerikaanse Harvard-universiteit heeft het voor eens en voor altijd uitgewezen: in het dagelijks dieet vormen chips de grootste dikmaker. Chips hebben op het gewicht meer effect dan frisdrank, snoep en ijs.
"Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Krijg je te veel suiker binnen, dan kan dit zorgen voor overbelasting van je alvleesklier, overgewicht en diabetes type 2. Daarnaast kan te veel suiker slecht zijn voor je tanden en ook in je hersenen gebeurt het nodige.
Verder heeft goed gekauwd voedsel een groter oppervlakte waardoor voedingsstoffen makkelijker worden opgenomen en afgebroken. Door goed te kauwen, kun je overmatige gasvorming en een opgeblazen gevoel voorkomen of verminderen.Ook voorkom je aandoeningen zoals het Prikkelbare Darm Syndroom.
Frisdranken. De suikers, het koolzuur en de kleurstoffen zijn een gevaarlijke combinatie voor je tanden en kiezen. Frisdranken zitten overvol met suikers, deze suikers zijn erg schadelijk voor het gebit. Het koolzuur is een aanslag op het tandglazuur.
Want ja, het is echt zo: in de meeste kauwgoms zit plastic. Dat tabletje waarop je kauwt is in feite een rubbertje. De gom daarvoor werd vroeger gemaakt van natuurlijke hars, een kleverige substantie uit bomen die met name in Zuid-Amerika groeien.