Bedplassen kan worden veroorzaakt door lichamelijke afwijkingen, zoals een te kleine blaas. In bed plassen kan zich ook voordoen vanwege het anders functioneren van de nieren. Ons lichaam maakt ADH aan. Dit is een stof die ervoor zorgt dat uw nieren 's nachts meer vocht vasthouden.
Ongewild urineverlies ontstaat vaak door verzwakking van de bekkenbodemspieren, bijvoorbeeld na een zwangerschap of buikoperatie of door overgewicht. Ook de overgang kan zorgen voor een verminderde functie van de sluitspieren van de blaas. Soms is er ook sprake van een verzakking van de blaas, darm of baarmoeder.
Wanneer er dan extra druk in je buikholte ontstaat, is de doorgang voor je plas vrij. Bij het hoesten, niezen, lachen, bukken, iets optillen, de trap op rennen, lopen of springen, verhoog je ongewild de druk in je buik. Zo komt ook je blaas onder vuur te liggen.
Een op 4 vrouwen heeft ooit last van ongewild urineverlies: Het neemt toe met de leeftijd, tot 60% van de vrouwen ouder dan 70 jaar. De meest voorkomende vorm is gemengde incontinentie, vooral bij 70-plussers.
Urine-incontinentie is een aandoening waarbij u uw urine (plas) niet kunt ophouden. Dit leidt tot ongewild verlies van urine. U kunt de sluitspieren van uw blaas niet meer (volledig) controleren/beheersen.
Hoe vaak komt het voor? Een op 4 vrouwen heeft ooit last van ongewild urineverlies: Het neemt toe met de leeftijd, tot 60% van de vrouwen ouder dan 70 jaar. De meest voorkomende vorm is gemengde incontinentie, vooral bij 70-plussers.
Incontinentie: wat betekent dit? Incontinentie is een aandoening waarbij u uw urine (plas) en/of ontlasting (poep) niet kunt ophouden. Dit leidt tot ongewild verlies van urine en/of ontlasting. U kunt de sluitspieren van uw blaas en/of darmen niet meer (volledig) controleren/beheersen.
Bij vrouwen is de plasbuis een stuk korter: ongeveer 3 cm lang. De plasbuis loopt vanuit de blaas naar de vulva. De opening (het plasgaatje) ligt tussen de clitoris en de vagina. Vrouwen hebben een korte plasbuis.
Bij een te zwakke bekkenbodem zijn de spieren in dat gebied te slap. Daarnaast kunnen de blaas en urinebuis niet goed samenwerken, waardoor u ongewild urine kan verliezen (urine-incontinentie). Soms is het moeilijk goed uit te plassen of is er sprake van vaak of snel aandrang hebben om te plassen.
Er is sprake van onwillekeurig urineverlies bij momenten als hoesten, niezen, lachen, bukken, tillen, sporten of bij zodanig bewegen dat de druk in de buik plotseling toeneemt. Stressincontinentie is de meest voorkomende vorm van incontinentie bij vrouwen, maar kan ook bij mannen voorkomen.
Stressincontinentie of ook wel inspanningsincontinentie is urineverlies bij inspanning, zoals tillen, sporten, hoesten en niezen. Met 'stress' wordt hier bedoeld dat het urineverlies optreedt als de druk op de buikholte plotseling toeneemt door het aanspannen van de buikspieren.
Er zijn dan ook verschillende oorzaken: Bekkenbodemproblemen; Een ziekte aan de blaas: blaasontsteking, blaasstenen of een blaastumor; Een eerdere operatie voor stressincontinentie geeft meer kans op een overactieve blaas; Medicijnen; Psychische problemen; Bestraling; Beschadiging of ziekte van de zenuwen.
Incontinentie houdt in: onwillekeurig urineverlies, ofwel 'je plas niet meer op kunnen houden'. Het is geen ziekte, maar het gevolg van een verstoring van de vulling van de blaas of van problemen tijdens de lozing van urine. Meestal werken de blaasspier, de plasbuisspieren, of de bekkenbodemspieren niet goed meer.
Meestal verdwijnen de plasproblemen na ongeveer een jaar. Door bekkenbodemfysiotherapie kan het herstel van incontinentie bij mannen gelukkig worden versneld.
Er zijn dan ook verschillende oorzaken: Bekkenbodemproblemen; Een ziekte aan de blaas: blaasontsteking, blaasstenen of een blaastumor; Een eerdere operatie voor stressincontinentie geeft meer kans op een overactieve blaas; Medicijnen; Psychische problemen; Bestraling; Beschadiging of ziekte van de zenuwen.
Verzakking van de blaas
U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt. U moet vaak plassen. U kunt uw blaas niet goed leegplassen. U plast met een slappere of sproeiende straal.
Klachten. Wanneer de blaas niet goed geleegd is, heeft u een verhoogd risico op urineweginfecties. Als er een hoge druk in de blaas ontstaat tijdens het plassen en de urine niet onbelemmerd kan afvloeien, lopen de hogere urinewegen gevaar. De urine kan dan teruglopen naar de nieren.
Stressincontinentie (SUI) vindt plaats wanneer er druk of stress op de blaas wordt uitgeoefend. Deze verhoogde druk zorgt ervoor dat de blaas urine niet meer binnen kan houden. Hoeveel urine wordt gelekt, hangt af van hoeveel druk er op de blaas staat.
Lichte / matige / zware incontinentie
Verliest u scheuten, maar kunt u nog wel plassen als u naar het toilet gaat? Dan spreken we van matig urineverlies. Leegt u uw hele blaas dan is er sprake van zware incontinentie.
Incontinentie is geen aandoening op zich, maar een gevolg van een onderliggende medische aandoening. Het is dan ook van belang de hulp van uw huisarts in te schakelen wanneer u constateert dat u plasproblemen heeft.
Als u af en toe wat druppels urine verliest heeft u geen dikke inlegger nodig, een TENA Lady Inlegkruisje of verband kan voldoende zijn. Voor mannen is een TENA Men Protective Shield voldoende om druppels urine op te vangen.
Veel vezelrijke voeding en anderhalve liter water zijn een absolute aanrader. Kies een sport die je bekkenbodemspieren niet belast of die net die spieren verstevigt. Fietsen, zwemmen maar ook paardrijden staan zeker op het lijstje.