Of wat is nou de beste kleur powerbait? In de regel zijn er drie kleuren zijn altijd wel forel vangen, dit zijn de kleuren zwart, wit en groen. Neem deze kleuren powerbait dan ook altijd mee.
Powerbait is er in oneindig veel kleuren, geuren en met en zonder glitters. In de regel vangen de kleuren zwart, wit en groen altijd wel forel. Het is dus aan te raden om in ieder geval deze kleuren mee te nemen.
Wormen zijn een favoriet aas van de forel. De forelvisser kan het beste één wat grotere worm te gebruiken. Als je met wormen gaat forelvissen dan vis je vrijwel altijd met een dobber. Je laat de dobber en het aas dan meedrijven met de stroom van het riviertje waar je in vist en hoopt zo dat de forel toehapt.
Ze hebben over het algemeen een excellente waarneming van licht, contrast en beweging. Wat kan een forel echt zien? Op basis hiervan kunnen wij zeggen dat de kleur van het aas, het contrast van het patroon en de reflecties de belangrijkste factoren zijn.
Foreldeeg of Powerbait is ongetwijfeld het meest gebruikte aas voor het forelvissen. Dit deegje is verkrijgbaar in allerlei kleuren, geuren en smaken, met of zonder glitter en zelfs in glow in the dark. Om te kunnen vissen met foreldeeg is het belangrijk dat je het deeg op de juiste manier op de haak aanbrengt.
Foreldeeg - De Keuze van Raven
Om het kiezen toch net iets makkelijker te maken hebben we enkele foreldegen een sticker meegegeven waarop staat 'De Keuze van Raven'. Deze powerbait / troutbait kun je zien als het beste foreldeeg en hiermee ga je zeker forel vangen.
De tijd direct voor zonsopgang tot één of twee uur na zonsopgang zou de meeste forel moeten opleveren. Dit komt omdat forellen een goed zicht hebben bij weinig licht, dus ze hebben een voordeel bij het jagen in het donker in de vroege ochtend.
De gevangen forellen moet je mee naar huis nemen. Terugzetten mag niet, legt Bremer uit: ? Een forel is gevoelig en slikt het aas behoorlijk ver in. Daardoor raakt het dier gewond.
Probeer verschillende dieptes uit. De forellen kunnen zo wel op de bodem, aan het oppervlak of ergens tussenin zitten en dat kan van uur tot uur verschillen.
Powerbait gebruik je door een beetje aas uit het potje te pakken, dit tot een balletje te rollen en de haak in het aas te drukken. Het bovenste deel van je balletje Powerbait rol je tot een puntje over de haak en de onderkant druk je plat tot je het op een soort van eendenvoetje lijkt.
Zoals bij elke visserij is de haak het belangrijkste onderdeel van je montage. Bij het forelvissen moet je denken aan forelhaken met een grote tussen maat 4 en 12. Vaak wordt gedacht dat het vissen met een zo klein mogelijke haak het meest effectief is.
Tijdens het actief vissen of slepend vissen met een foreldobber, gooi je het aas meerdere malen achter elkaar in en haal je het daarna langzaam binnen. De beweging van het aas in het water lokt de forel uit tot aanbeet. Het is tijdens actief forelvissen wel belangrijk om in beweging te blijven.
Je gooit de montage in over de plaats waar je vermoed dat de forellen zich ophouden. Vlak voor het aas het water raakt rem je de lijn af met de vinger. De lijn raakt zo niet in de war. Laat de montage vervolgens met een strakke lijn afzakken omdat je juist vaak beet krijgt tijdens het afzakken.
Het visvlees van een forel is wit of roze van kleur. Het visvlees kleurt roze door pigmenten in de voeding; in het wild zijn deze afkomstig van bijvoorbeeld de pantsers van garnalen en andere schaaldiertjes waarmee de forel zich voedt.
Dobbers voor de forelvisserij worden gebruikt voor het vissen met een werphengel of telescoop. Dobbers voor de forelvisserij bestaan in verschillende vormen en gewichten zoals bolvormige of langwerpige dobbers.
Werplood en dobber zijn niet nodig. Door de vorm van de Spoon zal deze gaan waggelen (een snelle op en neer gaande beweging) wanneer hij door het water wordt gesleept. Door deze beweging zal de forel gelokt worden. Omdat de haak direct op de Spoon gemonteerd is zal de vis vaak bij de eerste aanbeet gehaakt worden.
Springt er regelmatig een forel of zalmforel op, dan zijn de vissen aan het jagen. Dit betekent dat ze veel hoger in het water zitten.
Regenboogforellen kunnen wel 10 jaar oud worden, maar in kwekerijen worden ze op 1 tot 2,5 jarige leeftijd gedood. Ze zijn dan nog niet eens volwassen.
Pas je techniek aan op het seizoen en het weer. In de winter is het kouder aan het wateroppervlak omdat dit het snelste afkoelt. De forel zal dan net als alle andere vissen de warmte opzoeken en die zit onderin. Vis dus in de winter diep.
Mei: roodbaars. Juni: rog, roodbaars, schar, schelvis. Juli: griet, heek, makreel, rog, roodbaars, schar, schelvis, zeeduivel. Augustus: griet, heek, makreel, rog, roodbaars, schar, schelvis, zeeduivel.
Artikel 7, lid 1 van het Reglement voor de binnenvisserij 1985 zegt dat het verboden is om te vissen tussen twee uur na zonsondergang en één uur voor zonsopgang. Lid 2 van dit artikel zegt echter dat dit verbod niet geldt voor het vissen met de hengel met uitzondering van de door de Minister aangewezen wateren.
Vanaf de laatste zaterdag van mei (einde gesloten tijd aassoorten en einde gesloten tijd voor snoekbaars, baars en snoek) mag je wettelijk gezien weer met alle aassoorten vissen en mag je bovenmaatse snoekbaarzen, baarzen en snoeken in bezit hebben, tenzij de vergunningsvoorwaarden dit verbieden.
Forel wordt gewoonlijk gevonden in koele, heldere stromen en meren, en is via natuurlijke weg verspreid over Noord-Amerika, Noord-Azië en Europa. Verschillende soorten zijn in de 19e eeuw in Australië en Nieuw-Zeeland ingevoerd door visliefhebbers.
Stromend water is in heuvelachtige en bergachtige gebieden het domein van de forel. In het zuiden van Nederland, in de Ardennen en in landen als Frankrijk en Zwitserland kan je in talloze riviertjes aan het vissen op forel een prachtige sport beleven.
Pluggen als forel kunstaas
Het beste zijn kleine plugjes die een felle zwemactie hebben. Omdat de kunstaas plugjes klein moeten zijn vallen tweedelige plugjes eigenlijk af. Eendelige plugjes zijn dus een goede keuze. Afhankelijk van het water waar je in vist kan je ondiep of diep lopende plugjes gebruiken.