Zuurkool moet ongeveer 0 tot 30 minuten koken. Het is aan jou wanneer de zuurkool gaar is. Wij zitten vaak een beetje in het midden: zo'n 15 minuten. Je kunt zuurkool ook rauw eten. Dan is het extra zuur en knapperig.
Zuurkool is één van die ingrediënten die veel gezondheidsvoordelen bieden en wordt daarom met recht steeds populairder onder gezondheidsbewuste mensen. Verse en rauwe zuurkool geeft het lichaam mineralen en belangrijke vitaminen. Ook bevordert het onze spijsvertering en daarmee ons metabolisme.
Rauwe zuurkool zit vol enzymen. Een enzym is een eiwit dat zelf niet verteerd wordt of verandert. Enzymen helpen bij de spijsvertering. De eiwitten die in rauwe zuurkool zitten zorgen voor een goede vertering, een gezond spijsverteringsstelsel en het helpt voor een goede afbraak van voeding in je lichaam.
Zuurkool kan je zowel warm als koud eten. Het past bij uitstek prima in een traditionele stamppot met aardappelen en een gebakken worst. Hou je niet zo van de zure smaak, dan kan je de zuurkool even afspoelen onder de kraan.
Zuurkool is licht verteerbaar en wordt daarom beter verdragen door de meeste maag- en darm patiënten dan witte kool. Zuurkool activeert de darmflora en bevordert de stoelgang.
Een stamppot zuurkool vinden veel mensen heerlijk en het is ook super gezond. Zuurkool is gefermenteerde witte kool. Doordat het gefermenteerd is, bevat het bacteriën die heel goed zijn voor je darmen. Hoe meer verschillende goede bacteriën jij in je buik hebt, hoe beter!
Waar normale kool nog wel eens voor gasvorming kan zorgen, is dat bij zuurkool niet het geval. De kool is als het ware al een beetje voor verteerd door de goede bacteriën. Tegenwoordig kun je in de meeste winkels ook kimchi krijgen.
Bewaar zuurkool koel en het liefst in het donker. Een geopende verpakking zuurkool kun je nog ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren. Restjes gekookte zuurkool kun je in een afgesloten bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Zuurkool is dus ook nog eens heel gezond voor je gewicht. Dat is fijn als je snel wilt afvallen, maar dan wel op een gezonde manier. Als je zuurkool eet, profiteer je ook nog eens van de vele antioxidanten en vezels in kool.
Ook de dag starten met een halve uitgeperste citroen in warm of koud water helpt je lever ontspannen, hetzelfde geldt voor een paar sliertjes rauwe zuurkool op de nuchtere maag (ook goed voor je darmflora).
Kun je rauwe zuurkool invriezen? Ja, dat kan. Ook kunt U een bereide maaltijd met zuurkool invriezen.
Veel gefermenteerd voedsel, zoals zuurkool uit de supermarkt, wordt uiteindelijk weer verhit of gepasteuriseerd waardoor de gezonde bacteriën en enzymen weer verloren gaan. Het is een makkelijk recept, je hebt alleen wat geduld nodig.
Naast positieve eigenschappen heeft zuurkool een minder goede eigenschap en dat is een hoog natriumgehalte. Vooral mensen met een hoge bloeddruk zouden er niet veel van moeten eten.
Nee, het is gefermenteerde witte kool, wat al een stuk cooler klinkt. Fermenteren is het omzetten van de grondstof van een product door het toevoegen van micro-organismen.
Rauwe zuurkool (sap) is erg goed om colitis (chronische darmslijmvliesontsteking), allergieën, cystes, constipatie en andere spijsverteringsproblemen en maagzweren tegen te gaan én te voorkomen.
Bepaald voedsel, bijvoorbeeld zuurkool, kan veel histamine bevatten.Het histamine-gehalte kan in de darm stijgen door voedsel dat histamine vrijmaakt: rode wijn, chocolade, oude kaas en noten. Een tekort aan enzymen. Onder normale omstandigheden blijft het histamine-gehalte van de darm vrij laag.
Ideaal zijn halfzoete Duitse witte wijnen als Riesling en Weissburgunder, maar ook een intense, fruitige witte wijn als Pinot Grigio is een uitstekende combinatie bij zuurkool. Wilt u iets anders proberen? Ga dan voor een Chenin Blanc; een smaakvolle witte wijn met een licht zuurtje en een sappige afdronk!
Zuurkool is niet zout.In een zakje zuurkool van 500 gram zit slechts 6 gram zout. Mensen die een zoutarm dieet volgen mogen meestal zuurkool eten. Elke dag een plukje verse zuurkool, zo uit het vat of uit een zakje eten, is heel goed.
De winter is écht het seizoen van de stamppotten. Boerenkool, rode kool, witte kool en zuurkool kunnen dan ook niet ontbreken. Ook koolrapen, paddenstoelen, prei, spruitjes, uien, witlof en natuurlijk de overheerlijke stoofpeertjes zijn volop te verkrijgen.
Zuurkool wordt tegenwoordig meestal niet meer uit 'het vat' verkocht maar vacuüm voorverpakt, al dan niet met toevoegingen, zoals spekjes, wijn en kruiden. Veel mensen die het verschil tussen voorverpakte zuurkool en zuurkool uit het vat geproefd hebben, vinden die uit het vat lekkerder.
Zuurkool is wit/geel van kleur, fris mild zuur van smaak en met een knapperige bite. Zuurkool is gesneden wittekool, die door de inwerking van diverse melkzuurbacteriën is geconserveerd. Zuurkool smaakt hierdoor zuur.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Appels, bananen en perziken
Fruit bevat ook veel natuurlijke suiker, zoals fructose. 'Hoewel het minder gebruikelijk is dan lactose-intolerantie, ervaren sommige mensen gas en een opgeblazen gevoel van fruit, omdat hun GI-systeem niet alle suikers in fruit juist afbreekt', legt hij uit.