Heb je een mechanische robot die het vuil naar je filter stuurt, dan doe je in het hoogseizoen best na iedere stofzuigbeurt een backwash. Tip: bij iedere backwash zakt je waterniveau met zo'n 5 cm. We spreken dus algauw een paar honderd liter water dat afgevoerd wordt.
1) Backwash
Een backwash keert de waterstroom in de filter om zodat het zand gespoeld wordt. Pomp stoppen. De 6-wegkraan op “Backwash” zetten. Pomp aanzetten en water laten stromen gedurende 2-3 minuten.
Hoe moet je een zandfilter opstarten? Giet 25 liter water in de filter. Vul het vat met de correcte hoeveelheid filtermateriaal. Verbind de inlaat van de pomp (horizontaal) met de uitlaat (skimmers) van het zwembad.
Terugloop (backwash)
Het water stroomt in deze stand van onder naar boven door de zandfilter waardoor het vuil wordt meegenomen naar de afvoer. Zodra helder water door de uitgang stroomt, is de filter voldoende teruggespoeld.
Hoewel, als algemene regel, een zwembad kan verliezen 2 tot 3,75 cm water per week door klimatologische oorzaken (verdamping), het gebruik of het filtersysteem zelf.
Bladeren en ander drijvend vuil kun je best even met het schepnet verwijderen. Heb je een mechanische robot die het vuil naar je filter stuurt, dan doe je in het hoogseizoen best na iedere stofzuigbeurt een backwash. Tip: bij iedere backwash zakt je waterniveau met zo'n 5 cm.
Bij zeer hoge temperaturen kan een zwembad alleen al door verdamping tot 3% van zijn watervolume verliezen. Deze endotherme reactie vindt plaats in elk zwembad. Het is een normaal en natuurlijk verschijnsel dat onvermijdelijk is.
Een zwembadpomp moet gemiddeld 5 uur per dag draaien. Het is belangrijk dat je zwemwater minstens 2 keer per dag een volledige circulatie heeft doorgemaakt. Controleer dus hoeveel m3 water er zich in je zwembad bevindt en wat de capaciteit van je filterpomp is.
Kijk op het typeplaatje en in de handleiding van de zandfilter om te zien hoeveel kg filterzand je nodig hebt. Voor filterglas geld het dat je 15% van de benodigde filterzand af mag halen. Dus bijvoorbeeld: je hebt 80 kg filterzand nodig, dat betekend (80 kg / 100%) x 85% = 68 kg filterglas nodig hebt.
Vul de tank langzaam en gelijkmatig met het filtermedium totdat deze halfvol is; Giet wat water in de tank voor een dempend effect en om overmatige druk op het filter rooster te voorkomen (alleen bij vullen met zand);
Wij adviseren de (zand)filterpomp minimaal 3 uur per dag te laten draaien. De hele dag is absoluut niet nodig. Een zwembadpomp 24 uur laten draaien, kost veel (onnodige) energie. Het belangrijkste is dat de pomp zo lang aanstaat dat de volledige inhoud van jouw Intex zwembad dagelijks wordt gefilterd.
Filterglas is wel 10 tot 15 jaar lang te gebruiken. Bovendien filtert het filterglas een stuk beter dan filterzand. Ook het vervangen is gemakkelijker waardoor je minder zorgen hebt over je zandfilter.
Een zandfilter mag nooit een hogere druk bevatten dan 3,5 bar. Is de druk hoger dan kan dit leiden tot beschadigen aan jouw zandfilter. De zandfilterpomp behoort filterzand te hebben met een korrelgrootte tussen de 0.4-0.8 mm. De juiste korrelgrote is erg belangrijk zodat er geen filterzand in uw zwembad terecht komt.
Benodigde hoeveelheid filterbollen
Zandfilterpompen worden standaard geleverd zonder filtermedium, dus zonder filterbollen of glasparels. Dit moet je er dus altijd apart bij bestellen. De hoeveelheid filterbolletjes die je nodig hebt hangt af van de grootte van je zandfilterpomp.
Als je zwembadpomp aan staat kun je er gerust in zwemmen. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water circuleert. Het water wordt dus aangezogen en terug geblazen. Hierdoor kan het mogelijk zijn dat losse touwtjes in de pomp belanden.
Mag de zwembadpomp aan staan tijdens het zwemmen? Het is geen probleem als de zwembadpomp aan staat, terwijl je aan het zwemmen bent. Houd er wel rekening mee dat de zwembadpomp water aanzuigt en terug in het zwembad blaast. Let dus op met losse touwtjes van zwemkleding, zodat deze niet in de zwembadpomp terecht komen.
Na toevoeging van chloorshock mag je niet onmiddellijk zwemmen, en moet je 4 uur wachten vooraleer het chloorniveau te opnieuw te controleren. Indien het chloorgehalte constant te laag is, moet er meer gefiltreerd worden (tabletten lossen te traag op) , of er dienen sneller tabletten in de skimmers te worden gelegd.
De zandfilter leeglaten (er staat een leeglaatdop onderaan de filter) en met perslucht of waterzuiger helemaal ledigen. De filterpomp leegmaken, loskoppelen en binnen zetten.
Mocht er toch zand op de bodem van het zwembad liggen, dan kun je de korrels eenvoudig van de bodem verwijderen met een zwembadstofzuiger. Een (automatische) zwembadstofzuiger zuigt moeiteloos algen, zand, bladeren en ander vuil uit het zwemwater.
Gebruik geen wasmachine. Filterbollen reinigen via backwash van filterpomp of handwas (max. 30°C, zonder zeep of wasmiddel). Wanneer filterbollen vuil of verkleurd blijven, dienen deze vervangen te worden.
Bij een temperatuur van 30 graden zou het bij een luchtvochtigheid van 60 procent om 18 gram gaan. De luchtvochtigheid speelt een rol bij de snelheid van verdamping.
Aan het begin van het groeiseizoen (begin april) verdampt er gemiddeld ongeveer 1,5 mm per dag. Naarmate het groeiseizoen vordert, loopt de verdamping op tot circa 3 mm per dag begin juli. Daarna daalt de verdamping weer. Op vijvers heeft de verdamping een geringe invloed.
een zwembad verliest zonder afdekking per m2 evenveel warmte als geproduceerd wordt door een verwarming van 300W. een zwembad van 4 x 8m zonder afdekking verdampt jaarlijks 28.000 liter. een bad van 4 x 8m zonder afdekking verliest tijdens de opwarmfase een kleine 10.000Watt in energie.