Blik is lichtdicht, er komt geen zuurstof bij en het koelt sneller dan glas. In dat opzicht is het dus een betere optie om bier uit blik te drinken dan bier uit een flesje, omdat de smaken beter bewaard blijven.
Blik is beter voor het milieu
Waarom steeds meer bier in blik zit, heeft ook te maken met het milieu. Zo zijn blikjes en stuk lichter dan flesjes en zijn ze stapelbaar. Dit alles zorgt ervoor dat er veel efficiënter vervoerd kan worden, wat zorgt voor minder CO2 uitstoot.
Meer dan 70% van wat je proeft komt door het reukvermogen. Daarom zit er vaak minder smaak aan eten wanneer je neus dicht zit. Drinken uit een bierflesje maakt het moeilijker om het bier te ruiken, hierdoor kan je de smaak niet optimaal proeven. Dit is ook de reden dat veel mensen tap bier lekkerder vinden.
Prijs van bier
Een glas bier uit een thuistap is goedkoper dan een glas bier in het café. Een blik bier is goedkoper dan een glas bier van de thuistap. En een flesje uit een krat bier is nog weer goedkoper dan bier uit blik.
Dit komt voornamelijk door het verschillende kooldioxidegehalte. Voor bier van de tap is dat zo'n vijf procent hoger dan voor bier uit de fles. Daarom parelt een vers getapt biertje gewoon lekkerder en smaakt het natuurlijk veel pittiger.
Een statiegeldflesje kan wel 40 keer gevuld worden: dat spaart nieuwe grondstoffen, energie en afval. Voor onderweg kun je een blikje kiezen: eenmalige glazen flesjes scoren slechter dan blik. Flessen met statiegeld - zoals plastic PET-flessen en bierflesjes - zijn milieuvriendelijker dan flessen zonder statiegeld.
De smaak is niet bepalend
Maar níet aan de genen die bepalend zijn hoe je smaak waarneemt. Een onderzoek onder 330.000 proefpersonen wijst uit dat het te maken heeft met een genetisch bepaalde psychische invloed die koffie en bier op je kunnen hebben en je een bepaald gevoel kunnen geven.
Uit blik eten of drinken kan je bloeddruk aanzienlijk doen stijgen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan de Seoul National University in Zuid-Korea. Heel vaak bevat de binnenkant van blikjes de chemische stof bisphenol A, ook wel afgekort als BPA.
Antwoord: Het is een veiligheidsmaatregel voor als het flesje barst. Dan breekt dat plekje (het is dunner) het eerst, waardoor het bier er uit kan lopen en de fles niet verder barst.
Iedereen wil een koud biertje en geen lauwe, dan is het fijn als je bier niet nog uren in de koelkast hoeft te staan. Een blikje is dan geschikter dan een flesje omdat het veel sneller koud wordt. Dit zorgt er voor dat je tijd bespaart en dus sneller je koude biertje kunt drinken.
De groene fles was aanvankelijk bedoeld voor de export, maar is door de jaren uitgegroeid tot de kleur van het Heinekenmerk. Heineken Nederland heeft maandag in Amsterdam verkopers en de recyclingbranche verteld dat het bruine flesje wordt ingeruild voor het groene model.
Bruin vs groen flesje
Bruine flesjes blokkeren 98% van al het schadelijke licht, groene flesjes houden slechts 20% van al het schadelijk licht tegen. Waarom nemen bieren als Heineken dan wel het risico door een groen flesje te gebruiken? Alles zit hem in marketing en branding.
Een globale richtlijn is dat pilseners en bieren met een laag alcoholpercentage het beste binnen 6 tot 9 maanden gedronken kunnen worden en overige bieren binnen ongeveer 12 maanden. Bieren met gist op de fles kunnen vaak meerdere jaren goed gedronken worden.
De schuimkraag werkt als een isolerend deksel dat voorkomt dat het koolzuur minder snel vervliegt. Op deze manier wordt het bier afgeschermd van de lucht. Zonder koolzuur zal het bier zijn verfrissende pareling kwijt raken en dus minder in de smaak vallen.
Het feit dat je je bier drinkt zonder schuimkraag en bier dat zo dood als een pier is, komt vaak vanwege een vettig glas. Dit enorme probleem los je eigenlijk heel simpel op: je spoelt het glas namelijk gewoon even met warm sodawater.
Onder een half pint wordt een glas verstaan met een inhoud van 28,4 cl. Het Nederlandse begrip pintje komt daar qua inhoud redelijk dicht bij in de buurt.
Maar uit Frans onderzoek blijkt nu dat ook het drinken van een blikje per dag al nadelige gevolgen heeft voor de lever. Volgens de onderzoekers van Inserm, het Franse instituut voor gezondheid en medisch onderzoek, kan dat ene dagelijkse blikje bijdragen aan leververvetting.
Na bedrukking worden de blikjes gevuld. Cilindervormige verpakkingen zijn veel makkelijker te sturen en langs een vullijn te leiden. Rechthoekige verpakkingen moeten bijgestuurd worden en zouden bij hoge snelheden tegen machineonderdelen schuiven. Hierdoor vertraagt het vulproces en raken de verpakkingen beschadigd.
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever.
Langere tijd te veel alcohol drinken verhoogt het risico op leveraandoeningen en kan uiteindelijk soms zelfs leverkanker veroorzaken. Er is onbekend bij welke hoeveelheden deze effecten optreden. Langere tijd te veel bier drinken kan bij mannen leiden tot diabetes type 2 (suikerziekte).
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
De Nederlandse onderzoeker Eric Claassen van de Vrije Universiteit claimt dat sterk bier heel gezond is voor je darmflora vanwege de aanwezige bacteriën. Sterk Belgisch bier zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier zijn rijk aan probiotica.
Blik kan gewoon in de afvalbak en heeft geen aparte inzameling nodig. Blik kan oneindig gerecycled worden zonder dat het zijn kwaliteit verliest. Als staal gerecycled wordt bespaart het 70% van de productie kosten en bij aluminium wordt zelfs 95% bespaart op energie. Recyclen van blik is eenvoudig en kosteneffectief.
Glas blijkt milieu-onvriendelijker dan plastic
Per kg verpakking is eenmalig glas dus beter dan tetra. Maar voor 1 liter sap is er meer glas nodig dan tetra-verpakking: 700 gram versus 60 gram. Voor 1 liter sap is de ecologische voetafdruk van een glazen verpakking dus 0,56 gm² en van tetra-verpakking 0,2 gm².
Het verschil in milieu-impact tussen karton en plastic is volgens Tjoeng moeilijk uit te drukken, omdat dit afhangt van heel veel factoren. Zo zijn er veel soorten papier en plastic; de één milieuvervuilender dan de ander. Ook is het lastig een papieren verpakking één op één te vergelijken met een plasticverpakking.