Ja, melk is gezond.
Zo bevat melk eiwitten en fosfor, die bijdragen aan de groei en het behoud van spieren en botten. Daarnaast bevat het onder andere calcium, kalium, vitamine B2 en B12. Calcium is bijvoorbeeld belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van botten en de tanden.
Melk kan tevens een doeltreffende hersteldrank zijn. Daar zorgt het goede vocht- en natuurlijke mineralengehalte (zoals kalium en natrium) in melk voor. Onderzoek heeft aangetoond dat vooral magere melk drinken na matig sporten de vocht- en mineralenbalans even goed kan herstellen als een klassieke sportdrank.
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten.
Door volle melk te drinken absorbeer je dus wel degelijk meer vitamines dan bij de magere of halfvolle variant. Toch zal dit geen goed argument zijn om daarom volle melk te drinken aangezien je de vitamines op een andere manier ook prima binnen kunt krijgen.
De raad adviseert om tussen de 250 en 500 ml melk per dag te consumeren, als bijdrage aan de inname van calcium, vitamine B2 en B12. Let op: deze aanbevolen hoeveelheid gaat over melk in vloeibare vorm.
Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen. Hou je aan ongeveer 3 porties melkproducten per dag. Volle melk combineert essentiële voedingsstoffen met iets meer energie.
Gezondheidseffecten. Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker.
Zuivelproducten zijn boosdoeners als het gaat om huidproblemen zoals Acne, Eczeem of een rode of schilferige huid. Hoe dit kan? In koemelk zit namelijk veel melkvet en melksuiker, wat door sommige mensen niet makkelijk verteerd kan worden. Klachten zoals buikpijn, vermoeidheid of diarree zijn hier een gevolg van.
Sojamelk levert de meeste eiwit met 6.0 gram eiwit per portie van 200 ml. Amandelmelk komt uit op 1.0 gram eiwit en havermelk op 0.6 gram eiwit. Rijstemelk levert met 0.2 gram eiwit per 200 ml de minste hoeveelheid eiwit.
Uit onderzoek bleek melk of gearomatiseerde melkdrank (500 ml) geconsumeerd na de training enige voordelen te hebben bij het verminderen van spierpijn tijdens volgende trainingssessies in vergelijking met een koolhydraat-elektrolytische drank of water (7).
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Voor iemand die wilt aankomen is volle zuivel zeker aan te raden. Zo bevat Griekse yoghurt 10% vet. In plaats van magere melk, pak je volle melk. Melk is een goede bron van calcium.
Omdat te veel verzadigd vet niet goed is en de kans op hart- en vaatziekten verhoogt, kun je beter voor een glas halfvolle melk gaan. De andere voedingsstoffen zoals calcium, zijn bij alle drie melksoorten gelijk." Het Voedingscentrum adviseert te kiezen voor magere en halfvolle varianten.
Yakult bevat een grote hoeveelheid gezonde darmbacteriën, wat erg gezond is. De keerzijde is wel dat dit type yoghurt ook veel suikers bevat, wat weer minder gezond is. Yakult komt oorspronkelijk uit Japan en is een prebiotische (gefermenteerde) zuiveldrank.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Eén van de grote voordelen daarvan is dat het eindproduct er veel eiwitrijker van wordt. Net als bij 'gewone' kaas zijn alle eiwitten uit de melk namelijk 'samengeklonterd' bij het stremmen. Gevolg: een grote hoeveelheid proteïne! Interessant genoeg worden zowel magere als volle kwark gemaakt van magere melk.
Het Nederlandse Voedingscentrum adviseert bijvoorbeeld drie tot vier glazen melk per dag. Uit de onderzoeken van Willett blijkt dat mensen die meer dan twee glazen melk per dag nemen, net zo vaak botbreuken krijgen als mensen die minder consumeren.
Qua voedingswaarde scoren sojamelk, amandelmelk en havermelk het beste. Rijstmelk scoort het slechtst, met weinig vitaminen en mineralen en relatief veel calorieën en suikers. Kijkend naar eiwitten steekt sojamelk met kop en schouders boven de andere plantaardige melken uit.
Als er voldoende calcium en vitamine B12 aan is toegevoegd, leveren ze wel voedingstoffen die je mist als je geen zuivel gebruikt. Is zuivel gezond? Is zuivel gezond? Ja, want melk en melkproducten leveren veel belangrijke voedingsstoffen als calcium, kalium, vitamine A, B2 en B12 en relatief weinig energie.
Veel verzadigd vet in de voeding verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Een deel van het vet in zuivel is transvet. Dit vet geeft nog meer risico op hart- en vaatziekten. Bij het eten van magere zuivelproducten krijg je niet te veel verzadigd vet of transvet binnen.
Hoeveelheid eiwit in volle melk:
8,2 gram. in 1 beker (250 gram)