Door zijn uitgesproken antioxidantwerking en zijn ontstekingsremmende werking is rozemarijn in staat dit proces af te remmen. Recent uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek ondersteunt deze ontstekingsremmende en zelfs pijnstillende werking.
Rozemarijn stimuleert en verwarmt (psyche, lichaamsweefsels en bloedsomloop), is opwekkend en bevordert doorbloeding, met name het cineoltype. Alle chemotypen kunnen worden ingezet bij hart-circulatiestoornissen, luchtweginfecties, reumatische aandoeningen, slecht doorbloede huid en (chronische) vermoeidheidsklachten.
Volgens natuurcosmetica producenten heeft rozemarijn(olie) een stimulerende werking op de doorbloeding van de huid en balanceert het de vethuishouding. Het wordt onder andere ingezet tegen schilfertjes en roos en volgens enkelen zou het zelfs de haargroei stimuleren.
In traditionele Chinese geneeskunde, rozemarijn thee voor maagstoornissen en voor het kalmeren van de zenuwen. Met zijn anti-inflammatoire eigenschappen, wordt dit helende kruid ook gebruikt tegen verteringsproblemen, menstruatie stoornissen en verlies aan eetlust.
Gebruik alleen de naaldjes van het plantje. Voeg rozemarijn snel toe aan een gerecht zodat je de rozemarijn zo lang mogelijk mee kan laten koken of bakken zodat het zoveel mogelijk smaak afgeeft. Rozemarijn smaakt heerlijk in gerechten met aardappel, champignons of vlees.
Medicinaal gebruik
Rozemarijn stimuleert de bloedsomloop en werkt bloeddrukverhogend bij een lage bloeddruk. Daarom wordt het ingezet bij een slechte bloedsomloop, vaatkrampen, koude handen en voeten en lage bloeddruk.
Over rozemarijn werd vroeger gezegd: “Dat is het kruid dat het hart troost en vrolijk maakt.” Eén kopje rozemarijnthee per dag zou invloed kunnen hebben op je stemming.
Rozemarijn stimuleert de bloedsomloop en werkt bloeddrukverhogend bij een lage bloeddruk. Daarom wordt het ingezet bij een slechte bloedsomloop, vaatkrampen, koude handen en voeten en lage bloeddruk.
Het smaakt lekker in vleesgerechten (zoals varkens- en lamsvlees), groenten, soepen en salades. Het kruid is ook zeer geschikt bij schelp- en schaaldieren. Het kan goed meegebakken of -gebraden worden zonder dat de smaak verloren gaat. Je komt het ook tegen in stoofschotels.
Tijm kan bij allerlei infecties worden gebruikt, vooral bij klachten aan de luchtwegen zoals verkoudheid, holte-ontstekingen, hoest, overmatig slijm, etc. De plant bevat onder andere vitamine C en de mineralen calcium en ijzer.
Geprezen als het nieuwe rijstwater, is rozemarijnwater zacht, effectief en ongelooflijk goed voor je haar. Het vermindert haaruitval en stimuleert de groei bij elk gebruik. Je kunt dit product niet alleen thuis maken met essentiële rozemarijnolie of rozemarijnblaadjes, maar het is ook veilig voor alle haartypes.
Naast het stimuleren van de haargroei, wordt etherische olie van rozemarijn gebruikt om vroegtijdige vergrijzing en roos te voorkomen. Het kan ook helpen bij een droge of jeukende hoofdhuid. Volgens wetenschappelijk bewijs kan rozemarijn zenuwweefsel ten goede komen.
Rozemarijnolie wordt veel gebruikt in huidverzorgingsproducten, vooral voor acne en vette huidaandoeningen. Rozemarijnolie hydrateert de huid, wat helpt om de olieproductie onder controle te houden.
De voedingswaarde van rozemarijn
Verse rozemarijn bevat veel soorten vitaminen zoals vitamine A, vitamine C, vitamine B6, thiamine, foliumzuur en mineralen zoals magnesium, calcium, koper, ijzer en mangaan.
Zowel de bladeren als de bloemen van de plant zijn eetbaar. De smalle naaldachtige bladeren zijn aan de bovenkant donkergroen en aan de onderkant wit. Het wordt als kruid toegevoegd aan zoete gerechten, maar is ook lekker bij vis en vlees.
Rozemarijn is wat langer houdbaar dan andere kruiden, want de stelen en bladeren zijn wat stugger. Zit het blad nog aan de steel, dan kun je dit kruid 4 dagen in de koelkast bewaren. Zonder steel kunnen de blaadjes maximaal 3 dagen bewaard worden. In de vriezer kan rozemarijn 8 tot 10 maanden bewaard worden.
Rozemarijn groeit in een struik, waardoor het stevige stelen heeft. Gebruik alleen de naalden van de rozemarijn in je gerecht, tenzij je het gebruikt in een stoofschotel of ovengerecht. De takjes eet je niet op, maar door het toe te voegen tijdens het stoven of roosteren, wordt de smaak van rozemarijn goed opgenomen.
Gedroogde kruiden hebben een intensere smaak dan de verse variant. Ze bevatten minder oliën en water en je hebt er daarom qua volume ook minder van nodig. Vuistregel: gebruik 1/3 hoeveelheid gedroogde kruiden ten opzichte van verse. Echter verliezen gedroogde kruiden (deels) hun smaak tijdens het drogingsproces.
Rozemarijn bereiden & bewaren
Rozemarijn kun je in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Deze stevige kruidensoort blijft zo zeker een week goed. Je kunt de takjes ook drogen.
Sommige kruidenthee's zoals zoethoutthee of sterrenmix kunnen ook de bloeddruk verhogen. Drink ze daarom niet te veel en wissel het af met andere dranken uit de Schijf van Vijf, zoals water, koffie en melk.
In 2016 werd nog meer onderzoek gedaan waaruit de positieve invloed van magnesium op een hoge bloeddruk is aangetoond. Wanneer personen dagelijks 368 mg magnesium innamen gedurende 3 maanden, was de bovendruk afgenomen met 2.00 mmHg en de onderdruk met 1.78 mmHg.
Uit onderzoek blijkt dat kaneel het cholesterol kan verlagen. 120 milligram per dag maakt al verschil. Verder verlaagt kaneel de bloeddruk en is aangetoond dat het positieve effecten heeft op mensen met diabetes type 2. Dit komt omdat het er voor zorgt dat de bloedglucosewaarden dalen.
Neem een aantal afgeknipte blaadjes rozemarijn, was deze zorgvuldig en kook ze enkele minuten in water. Zeef de blaadjes eruit en voeg wat honing toe als de thee voldoende is afgekoeld. Voor een nog meer stimulerende thee voeg je sap van een halve citroen toe. Voor een thee na de maaltijd kun je er wat kaneel in doen.
Sterk getrokken saliethee wordt regelmatig ingezet als natuurlijk antibioticum bij hoest en verkoudheid. Saliethee helpt ook goed bij overgangsklachten. Het drinken van saliethee vermindert opvliegers, transpiratie en nachtelijk zweten. Daarnaast staat salie bekend om haar kalmerende werking.
Maak een sterk rozemarijnwater: bijvoorbeeld met drie kleine takjes rozemarijn op een kwart liter water. Maak dit water zoals boven omschreven. Voeg dan voor de houdbaarheid 10 ml wodka toe. Giet alles in een schone fles en was je haar ermee wanneer je zin hebt!