Samengevat. Een systeemcamera en spiegelreflexcamera verschillen niet veel van elkaar. Qua beeldkwaliteit en instellingsmogelijkheden presteren ze bijna even goed. Beide camera's beschikken over goede sensoren waarmee je in verschillende lichtsituaties fotografeert en filmt.
Al met al kan de conclusie worden getrokken dat een beetje digitale camera volgens de fabrikanten/importeurs zelf toch zeker minimaal 5 tot 10 jaar mee moeten gaan. Dat geeft aan dat je met een camera die binnen die tijd mankementen vertoont altijd weer kunt aankloppen bij de verkoper.
De verwachte levensduur van de sluiter bij Nikon camera's: Instapmodellen zoals de Nikon D3500 en Nikon D5600 kunnen rond de 100,000 clicks maken. De Nikon D7500 kan rond de 150,000 clicks maken. De Nikon D610, Nikon D750 en de Nikon D780 kunnen rond de 150,000 clicks maken.
Grote systeemcamera met losse lenzen
Spiegelreflexcamera's en andere grote systeemcamera's zijn directe concurrenten. Daarom zitten in 1 groep. Grote systeemcamera's of spiegelreflexcamera's kosten gemiddeld €1400 met standaardzoomlens. De professionele kosten gemiddeld €2500 door de nog grotere beeldsensor.
Het grootste verschil tussen een spiegelreflexcamera en een systeemcamera, is dat een spiegelreflex een spiegelsysteem heeft en een systeemcamera niet. Hierdoor zijn de behuizingen van systeemcamera's compacter. Een spiegelreflexcamera heeft een optische zoeker en een systeemcamera heeft een digitale zoeker.
Over het algemeen is het vaak zo dat een budget camera zo'n 40.000 tot 80.000 kliks kan maken. Een semi-professionele camera kan er zo'n 100.000 tot 150.000 maken en een professionele camera kan er zo'n 150.000 tot soms wel 400.000 maken.
Een van de meest gebruikte en eenvoudigste manieren om erachter te komen hoeveel kliks jouw camera heeft is via de website www.camerashuttercount.com. Hier upload je eenvoudig een onbewerkte foto (JPEG of RAW) en vervolgens krijg je te zien hoeveel kliks jouw camera heeft gemaakt.
Het aantal clicks geeft aan hoe vaak de sluiter van de camera gebruikt is en is te vergelijken met de kilometerstand van een auto. Het aantal clicks van een camera bepaalt dus mede de waarde en te verwachten resterende levensduur. Digitale spiegelreflexcamera's hebben maar een paar bewegende delen.
Nikon spiegelreflexcamera's: gemiddeld aantal clicks
D500: 200.000 clicks (dit is net als de Canon 7D Mark II een snelheidsmonster waarmee je ook snel heel veel foto's maakt). D610: 150.000 clicks. D750: 150.000 clicks.
Van de meeste modellen zijn er geen opgegeven aantal clicks maar wel voor volgende modellen: A7RII en A7SII halen 500 000 clicks. A6500 haalt 200 000 clicks.
Hoeveel clicks heeft mijn camera? ; De 10-serie: rond 100.000 clicks (denk aan Canon EOS 30D, 40D, 50D, 60D, 80D; opvallend is dat bij 70D 150.000 wordt …
Je kiest voor een systeemcamera als je opnamen van goede kwaliteit wilt maken. Maar ook als je tijdens het fotograferen dezelfde mogelijkheden wilt hebben als je met een spiegelreflexcamera hebt. Een groot voordeel ten opzichte van de spiegelreflexcamera is dat een systeemcamera vrij compact is.
Systeemcamera's zijn over het algemeen een stuk compacter en lichter dan spiegelreflexcamera's. Je kunt deze camera daarom gemakkelijk overal mee naar toe nemen. De camera neemt minder plek in beslag dan een spiegelreflex zonder dat er kwaliteit verloren gaat.
Er zijn systeemcamera's met optische zoeker en met elektronische zoeker. Als je werkt met zo'n viewer in plaats van met het beeldscherm heb je geen last van reflecties en maak je scherpere foto's, omdat je de camera zo dicht mogelijk bij je lichaam houdt. Hier kun je systeem camera's met zoeker vergelijken.
Controleer een 2e hands fototoestel altijd op gebruikerssporen. Zit er veel krassen op de body, wat is de staat van het rubber (versleten of niet) en hoe ziet het scherm eruit. Als hier veel krassen op zitten, en de camera beschikt over touchscreen, dan kan het zijn dat hij minder goed werkt.
Shutter Count (Sluiter Teller)
Dit geeft een indicatie van de gebruiksintensiteit en de nog te verwachten levensduur van althans dat onderdeel van de camera. Er zijn verschillende methodes om de shutter count, oftewel shutter actuation, oftewel camera clicks 'uit te lezen'.
Systeemcamera's komen met een eigen lensvatting, omdat de lens bij dit type camera veel dichter op de sensor zit. Dat betekent dat je de lenzen van je spiegelreflexcamera dus niet zomaar op je systeemcamera kan schroeven, ook niet als ze van hetzelfde merk zijn.
Je kan niet zomaar lenzen van je spiegelreflexcamera op je systeemcamera gebruiken. Ze hebben namelijk een andere aansluiting (lensmount, lensvatting).
Professionele fotografen maken gebruik van camera's met een full frame sensor. De goedkopere spiegelreflexcamera's hebben een zogenaamde crop sensor. Dit is een kleinere beeldsensor. Lenzen die speciaal voor deze crop-sensorcamera's zijn gemaakt, passen NIET op de full frame camera's van hetzelfde merk.
Sony A7 IV: beste allround fullframe systeemcamera
Wordt de Sony A7 IV dé klapper van 2022. Met features uit topmodellen Sony A1, A7R IV, A7S III en A9 II. Een echte hybride camera – voor fotografie én video. Uitstekende balans tussen prijs en kwaliteit.
Je hebt met een fullframe camera een kleinere scherptediepte dan met een crop-camera. Doordat een fullframe een grotere sensor heeft dan een crop-camera kun je met dezelfde brandpuntsafstand dichterbij het onderwerp gaan staan. Hierdoor heb je een kleinere scherptediepte.
Het aantal megapixels van een camera is essentieel als je foto's wil afdrukken in goede kwaliteit. Zo volstaat een camera van drie megapixels om een foto af te drukken in een standaardformaat voor een fotokader. Is de resolutie lager, dan zul je blokjes zien op de afdruk.