De inrichting van een woning valt onder de zogenaamde 'roerende zaken'. Dit zijn zaken die niet standaard bij de (ver)koop horen, omdat ze niet nagelvast zitten aan het huis. Denk hierbij onder meer aan zaken als gordijnen, witgoed en kasten.
Onder roerende goederen wordt verstaan: alle zaken die zichzelf verplaatsen of verplaatst kunnen worden, mits ze niet aan een stuk grond of gebouw vastzitten. Deze goederen kunt u dus optillen en/of verplaatsen. Hierbij kan gedacht worden aan meubilair, inboedel en dieren.
Maar wat is dan het verschil tussen roerend en onroerend? In een eenvoudige versie van de juridische definitie: onroerend zijn de grond, ook planten en struiken, en alle zaken die 'duurzaam met de grond verenigd zijn', zoals het huis zelf en bijvoorbeeld de douche (bestanddeel van het huis) die daar in gebouwd is.
Onroerende zaken zijn de grond, de nog niet gewonnen delfstoffen, de met de grond verenigde beplantingen, alsmede de gebouwen en werken die duurzaam met de grond zijn verenigd, hetzij rechtstreeks, hetzij door vereniging met andere gebouwen of werken. Roerende zaken zijn de zaken die niet onroerend zijn.
Bij een inbouwkeuken waarbij de inrichting en constructie van de keuken of afgestemd op de keukenapparatuur zodat deze één geheel vormen, zijn normaliter onroerend. Losse keukenapparatuur is normaliter roerend. Als een kurkvloer niet kan worden verwijderd zonder 'schade van betekenis' dan is deze normaliter onroerend.
Zaken als inbouwapparatuur, de cv-ketel en een tegelvloer zitten vast aan het huis en kun je niet verwijderen zonder het huis te beschadigen. Daarom vallen ze onder onroerende zaken. Onroerende zaken horen altijd bij de verkoop. Roerende zaken zijn spullen die niet aan het huis vastzitten.
Een losstaande airco is gewoon roerend goed en hoort niet bij het huis.
Een kachel is in principe een roerend goed, maar omdat ze in het gebouw ingewerkt is, wordt het onroerend. Als de kachel niet meer verplaatsbaar is, heeft de koper gelijk.
Conclusie. Een waterwoning zonder zelfstandig drijfvermogen, bevestigd aan stabilisatiepalen en waarvan de constructie bestemd is om te drijven en drijft is een roerende zaak.
Wanneer onroerend? Een stacaravan is onroerend als: De stacaravan, chalet of vakantiehuis duurzaam met de grond verbonden is. Hiervan is sprake als de stacaravan of het recreatieonderkomen naar aard en inrichting bestemd is om duurzaam ter plaatse te blijven.
De roerende zaak is een zaak die niet vastzit in de grond of met een onroerende zaak (zoals een woning of ander bouwwerk) is verbonden. Bijvoorbeeld een auto, fiets of meubels.
Met de term “goederen” werd aangeduid wat onder het huidige recht “zaken” genoemd worden. Zo is onder het huidige recht een woning een onroerend goed en meer in het bijzonder een onroerende zaak, daar waar onder het oude recht het omgekeerde gold.
Gebruik onroerende zaken
Dat huis is een onroerende zaak. Je kunt ervoor kiezen om een huis te kopen, maar je kunt ook een huis huren. Het huis is in dat geval van iemand anders en die verhuurt het voor een vast bedrag door aan jou.
Bij een klassieke verkoop van een woning blijft alles wat roerend is eigendom van de verkoper en moet dit uit het huis verwijderd zijn wanneer de koper formeel in het bezit komt van de woning, behoudens wanneer er tussen de partijen andere afspraken zijn gemaakt.
Een tuinhuis is namelijk net als je woning onroerend goed en kan je dus meefinancieren met een hypothecaire lening.
Dat de koper de notaris betaalt, betekent niet dat je als verkoper helemaal geen notariskosten hebt. De koper betaalt de kosten die nodig zijn om eigenaar van de woning te worden, zoals de overdrachtsbelasting en de notaris- en Kadasterkosten voor het opmaken van de akten.
De keuken in een woning, een op maat gemaakte kast, de bomen/planten in de tuin en een douche zijn voorbeelden van onroerende zaken. Met andere woorden: deze zaken zitten vast in of aan de woning en tuin. Roerende zaken daarentegen zijn de dingen die verplaatst kunnen worden en dus los staan van de woning.
Schip is een roerende zaak
In dat kader verwijst de Hoge Raad naar zijn eerdere uitspraak (HR 15 januari 2010, LJN BK 9136) waarin de Hoge Raad overwoog dat een schip in het algemeen een roerende zaak is.
[appellant] stelt onder verwijzing naar artikel 3:3 BW dat roerende zaken alle zaken zijn, die niet onroerend zijn en volgens hem valt daaronder ook geld.
Onderscheid roerend-onroerend
Onroerende goederen zijn uiteraard gronden en de constructies en de beplantingen die erop staan. Ook de bijhorigheden voor de afwerking van een onroerend goed, bijvoorbeeld leidingen, buizen, deuren, wastafels, ... worden aanzien als onroerend.
Tafels, kasten, computers en stoelen zijn roerende goederen. Deze zijn immers niet aard- of nagelvast verbonden met de grond of het pand. De ramen, het toilet, de keuken, een tuinhuisje, lichtknoppen en de meterkast z...
Een kachel is in principe een roerend goed, maar als ze in het gebouw ingewerkt is, wordt het onroerend. Dan mag de verkoper het niet meer wegnemen, tenzij jullie onderling iets anders afspreken.
Laminaat dat zwevend gelegd is, is roerend goed en mag dus mee verhuizen. Een vloerbedekking die vastgelijmd is of gespijkerd geld als onroerend goed en moet blijven liggen.
Wat zegt de rechter? Aard- en nagelvast. Een zonnescherm is op zichzelf een roerende zaak, maar kan door het aanbrengen aan de woning als een bestanddeel daarvan worden gezien en daarmee door natrekking onroerend worden.
Wat is consumentenkooprecht? Het consumentenkooprecht betreft de rechten en plichten van koper en verkoper bij een consumentenkoop. Een consumentenkoop is de koop met betrekking tot een roerende zaak. De koop wordt gesloten tussen een professionele verkoper en een consument.