Dit kan bijvoorbeeld een springersknie of lopersknie zijn. De meeste knieklachten gaan in een paar maanden vanzelf over. Kunt u de knie niet meer strekken of kunt u niet op het been staan? Bel dan de huisarts.
Als er veel vocht in je knie zit, door bijvoorbeeld overbelasting, kan het zijn dat dat vocht ervoor zorgt dat je knie niet helemaal meer kan buigen of strekken. Als je kraakbeen minder mooi glad is (door bijvoorbeeld slijtage, artrose of na een ongeluk) zal je hierbij nog sneller een slotgevoel kunnen krijgen.
Na het scheuren van een meniscus komt er vaak vocht in de knie, waardoor deze dikker wordt en pijn kan geven vanwege de zwelling. Soms komt een stukje van de meniscusscheur klem te zitten in het gewricht, waardoor de knie 'op slot' gaat. Je kunt de knie dan opeens niet meer strekken of juist niet meer buigen.
Soms komt er een stukje van de meniscus in de knie klem te zitten. De knie gaat dan 'op slot'. U kunt uw knie dan opeens niet meer goed strekken of niet meer goed buigen. Dit kan direct gebeuren als de meniscus scheurt, maar ook wat later.
De meeste knieklachten aan de achterkant worden veroorzaakt door overbelasting van bepaalde structuren: • Trauma, ongeluk of verdraaiing • Slechte warming-up • Overbelasting • Doorzakken van de voeten • Slijtage van de knie Voor een blessure aan de achterste kruisband is er meestal een grote kracht nodig.
Als een kruisband scheurt, kunt u dit merken: U voelt of hoort iets knappen. U heeft pijn in de knie. De hele knie wordt in een paar uur dik.
Bij veel pijn is het verstandig om uw knie een paar dagen rust te geven. Dit betekent dat u wel kleine stukjes mag lopen. Het kan helpen om te lopen met krukken (te huur bij de Thuiszorgwinkel). Als u gaat zitten of liggen, leg dan uw been hoog, bijvoorbeeld op een stoel of op de bank.
De knie kan er rood uitzien, warm aanvoelen en gezwollen zijn. Soms gaat dat gepaard met koorts. Bij een ontstoken gewricht zijn alle bewegingen pijnlijk.
Een scheur in de meniscus kan pijn in de knie veroorzaken en eventueel ook een klikkend gevoel. De knie is vaak dik/opgezwollen door vochtophoping in de knie. Het kan zijn dat de knie op 'slot' schiet. Het lukt dan niet om de knie volledig te strekken.
Door een verkeerde beweging kan de meniscus scheuren of losraken van het gewricht. De meniscus komt van zijn plek, waardoor (een deel van) de meniscus vast komt te zitten in het gewricht, tussen het boven- en onderbeen. Dit zorgt ervoor dat het boven- en onderbeen niet meer goed kunnen glijden. De knie zit op slot.
Overbelaste of verrekte kniebanden kenmerken zich door een stekende pijn aan de binnen- of de buitenkant van de knie. Deze pijn is voornamelijk aanwezig tijdens of na belasting door lopen of sporten en neemt af in rust. Ook 's nachts kunnen pijnklachten aanwezig zijn wanneer de knieën op elkaar liggen.
De meeste patiënten met een gescheurde knieband kunnen ondanks de pijn wel lopen, maar vooral in het begin gaat dat heel moeizaam. Als de knie erg dik wordt, zit er meestal ook een bloeding in de knie. Dit kan wijzen op bijkomend letsel, zoals kraakbeenletsel of meniscusletsel.
De knie kan dan op slot gaan zitten en instabiel aanvoelen. Ook kunt u pijn hebben en soms een knappend geluid in de knie horen. Een ingescheurde meniscus geneest meestal niet vanzelf. Tijdens een kijkoperatie verwijderen we het gescheurde stukje meniscus, zodat dit geen klachten meer geeft.
Heeft u veel pijn? Dan is het verstandig om rust te houden. Na 2 tot 5 dagen is uw knie meestal minder dik. Goed herstellen is belangrijk bij een knieblessure.
Voorbeelden van de beste oefeningen: 'Squats, lunges, opstappen, kikkersprongen maken, het zijn klassieke oefeningen die perfect werken. Probeer deze oefeningen te leren van een expert. Aanbevolen wordt om tenminste 4 of 5 keer per week ongeveer 30 minuten te oefenen.
De meest voorkomende klachten van een gescheurde meniscus zijn: Pijn aan de binnen- of buitenzijde van de knie. Zwelling van het kniegewricht. Pijn bij hurken en knielen.
Er bestaan twee tests die een meniscusscheur meer waarschijnlijk maken: de Apley's test: in buikligging met de knie 90° gebogen geeft meer pijn bij druk op het onderbeen; Mc Murray's test: er wordt druk uitgeoefend op de meniscus tijdens het strekken van de knie.
Soms scheurt tegelijkertijd ook de voorste kruisband of binnenste gewrichtsband. Een gescheurde meniscus geeft pijn aan de buitenzijde of binnenzijde van de knie. Soms zit de knie 'op slot'; u kunt de knie dan niet meer strekken. Pijn aan de knie betekent niet altijd een gescheurde meniscus.
lopen op een harde ondergrond (asfalt, beton). lopen met schoenen die onvoldoende de schokken van de landing absorberen of qua ondersteuning niet aan de voetvorm zijn aangepast. (geringe) standafwijkingen van de knieën (bijvoorbeeld x-stand) of voeten (bijvoorbeeld knik-platvoeten). overgewicht.
Na ongeveer 5 tot 7 dagen is de knie meestal minder dik. U kunt dan weer meer lopen. Maak een afspraak bij uw huisarts als de knie dik blijft en veel pijn blijft doen.
Misschien komt het je wel bekend voor. Door een verkeerde beweging schiet plots je knie op slot. Het kniegewricht kan hierdoor niet meer volledig gestrekt of gebogen worden. Dit wordt ook wel een slotknie genoemd en kan bij zowel kinderen, jongeren als volwassenen voorkomen.
Door te wandelen maakt u uw beenspieren sterker. Sterke spieren kunnen de gewrichten beter ondersteunen. Als uw aangetaste gewrichten beter ondersteund kunnen worden, ervaart u minder pijn. Extra gewicht kan voor meer belasting zorgen op de dragende gewrichten, zoals knieën, heupen en voeten.
Fietsen is een vorm van low-impact beweging, wat betekent dat je gewichtdragende gewrichten er minder door worden belast. Niet alleen je knieën zijn zulke gewrichten, maar ook je heupen en voeten. Bovendien kan fietsen pijn en stijfheid in bepaalde gewrichten helpen verminderen.
Hardlopen is sowieso goed voor je knieën! Alleen bij afwijkingen of ander letsel, kan lopen de klachten verergeren. Maar juist door je knieën normaal te belasten versterk je de weefsels. Natuurlijk kun je ook door lopen een knieblessure oplopen, maar dan is er sprake geweest van (plotselinge) overbelasting.