Wanneer je elke dag een banaan eet, krijgt je lichaam veel krachtige voedingsstoffen binnen. Dit zijn de voedingswaarden van één banaan: 105 calorieën. 27 gram koolhydraten.
De banaan is namelijk enorm gezond! Vooral wanneer je er twee per dag eet. Dan kunnen bananen namelijk helpen tegen en bij een depressie, tegen menstruatiepijn én kunnen ze ook nog eens je bloeddruk verlagen. Daarnaast helpt een banaan of twee verorberen ook nog eens tegen ochtendmisselijkheid en een kater.
Banaan staat net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten.
Vezels vergroten het volume van de darminhoud
Zo zorgen ze er in combinatie met voldoende vocht voor dat je darmen bewegen en vergroten ze het volume van de darminhoud. Het Voedingscentrum adviseert zo'n 30-40 gram voedingsvezels per dag te eten; in een kleine banaan zit 1,9 gram.
Een banaan bevat veel vitamine B6. Ongeveer 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zelfs. Deze vitamine is onmisbaar in je spijsvertering, belangrijk voor je weerstand en zenuwstelsel en het houdt je bloedsuikerspiegel op peil. Daardoor wordt je humeur ook beter.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Bananen en afvallen
Ze hebben, zoals iedere fruitsoort, belangrijke voedingswaardes en kenmerken. Ze bevatten veel vezels en kalium. Bananen bevatten wel relatief veel fruitsuiker, dat in grote hoeveelheden het afvallen kan vertragen, dus eet niet meer dan twee stuks fruit per dag tijdens het afvallen.
Yoghurt, granen en fruit zijn allemaal bronnen van koolhydraten. Koolhydraten stimuleren vooral serotonine en gaba. Vanaf het moment dat koolhydraten de maag ingaan zeg je tegen je lichaam: relax. Die wil je dus niet als ontbijt, je moet immers nog aan je dag beginnen.
Bananen hebben een positieve werking op de slaap. Dit komt door het aminozuur tryptofaan waar banaan rijk aan is. Tryptofaan zorgt voor de aanmaak van serotonine. Daarnaast zit er magnesium en kalium in bananen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
De reden: een banaan bestaat uit 25% suiker en zou gaan gisten in je maag – waardoor je metabolisme wordt verstoord. En om de goede stoffen uit een banaan tot je te krijgen, zou je het 'zuur' van de banaan moeten neutraliseren met bij voorkeur zoiets als rauwe amandelen, kokosboter, hennep en kaneel.
Bananen kunnen de bloeddruk verlagen. Door het hoge gehalte aan kalium in bananen zijn bananen goed voor je hart. Want het hart heeft kalium nodig om bloed in het lichaam rond te pompen. Het hoge gehalte aan magnesium kan er voor zorgen dat je migraine minder wordt.
De radioactieve straling van een banaan heeft alles te maken met het kalium dat van nature in het fruit zit. Een klein deel van dat kalium is de radioactieve isotoop kalium-40. Omdat bananen een hoog kaliumgehalte hebben, krijg je per banaan die je opeet een klein beetje radioactiviteit binnen.
Ja – groene bananen hebben grote gezondheidsvoordelen! Ze zijn een betere bron van vezels dan gele bananen, die kunnen helpen bij het behouden van een gezonde darm. Ze hebben ook minder suiker en hebben in dit groene stadium de maximale hoeveelheid vitamines en mineralen.
De banaan geeft onvoldoende energie om het tot de lunch uit te houden. Daarnaast heeft suiker ook een verzurende werking op het lichaam, dat kan leiden tot ontstekingen en een ontregelde spijsvertering. Werkt je darmflora niet optimaal? Dan kun je op termijn zelfs bijkomen.
Bovendien kan het eten van te veel bananen leiden tot tekorten aan voedingsstoffen, vooral als je geen ruimte maakt voor voedingsmiddelen waarin de nutriënten zitten die niet in bananen voorkomen, zoals calcium, vitamine D, ijzer, eiwitten en vetten. Kortom: Te veel bananen eten kan nadelig zijn voor de gezondheid.
Kun je havermout beter met melk of yoghurt eten? Hoe gezond je havermout is, hangt af van de samenstelling en de bereiding. Als je havermout bereidt met halfvolle of magere melk of yoghurt en je voegt geen suiker of zout toe, dan heb je een prima ontbijt volgens de Schijf van Vijf.
Het klopt inderdaad dat Griekse yoghurt meer eiwitten bevat en dat kan gunstig zijn. Eiwitten zorgen voor langere verzadiging. Qua vitaminen en mineralen is er weinig verschil: gewone yoghurt bevat net iets meer calcium, kalium en vitamine B2 dan Griekse yoghurt.
Griekse yoghurt bevat een scala aan gezonde ingrediënten. Deze qua structuur stevige yoghurt is rijk aan vitamine A, B2, B12, de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfaat en eiwitten.
Het stuk fruit heeft ook genoeg gezondheidsvoordelen. Zo zit het vol gezonde voedingsstoffen als kalium, vezels en magnesium. Eet daarom je banaantje eens door een bakje havermout of yoghurt. Door banaan op een lege maag met ander eten te mixen, wordt het zuur uit de banaan geneutraliseerd.
Ja er zitten veel vezels, kalium en magnesium in bananen, en dat is goed nieuws. De vezels zorgen voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte stoelgang en ze verlengen volgens de voorstanders van “een banaan in de ochtend” ook je verzadigingsgevoel.
Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Een banaan is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vijf per dag te eten. Bananen bevatten namelijk ook veel suiker. Eet er daarom niet meer dan twee per dag.