RSVP staat voor Rapid Serial Visual Presentation en is een methode om digitale teksten snel te kunnen lezen.
EWS, Early Warning Score / System, is een meetinstrument om snel vitale functies van de patiënt te beoordelen. EWS is in de jaren '80 van de vorige eeuw geïntroduceerd in de Verenigde Staten en wordt tegenwoordig ook volop gebruikt in Nederland en Europa.
De hiervoor genoemde vitale parameters en afkapwaardes worden daarbij gehanteerd als EWS. Het geaggregeerde parametersysteem (Modified Early Warning Score ofwel MEWS) gebruikt dezelfde vitale parameters, maar de afwijkende vitale parameters krijgen een bepaalde waarde toegekend.
Een vitaal bedreigde patiënt is een patiënt waarbij één of meer vitale orgaanfuncties, zoals ademhaling, circulatie en bewustzijn, zodanig verstoord zijn dat zij dreigen te falen. Patiënten met bedreigde vitale functies hebben passende zorg nodig om vermijdbare schade en potentieel overlijden te voorkomen.
Bij een score van meer dan 3 punten moet eerst de behandelend arts de patiënt beoordelen en vervolgens – indien nodig – het spoedinterventieteam (SIT) inroepen, dat bestaat uit een IC-arts en een IC-verpleegkundige inroepen.
Ademhaling, circulatie, pijn, temperatuur en bewustzijn. Elke zorgprofessional moet de vijf vitale functies kunnen meten bij een cliënt. Dat is van belang om de gezondheidstoestand in stabiele situaties te volgen.
Wanneer de longen ziek zijn, is er onvoldoende opname van zuurstof. Om dit te verbeteren, is bij bepaalde ziekten buikligging zinvol. De patiënt wordt hierbij niet op de rug, maar op de buik verpleegd.
Bij het afnemen van het EWS 'scoort' de patiënt op de zes vitale functies van de mens (ademhalingsfrequentie, saturatie, bloeddruk, temperatuur, hartfrequentie, bewustzijn). Hoe hoger de score, hoe meer de patiënt vitaal bedreigd is.
De EWS methode berekenen leidt tot een score. Met deze score kan de verpleegkundige snel de gezondheidssituatie van een patiënt beoordelen en tijdig een arts inschakelen. EWS is dus een meetinstrument waarmee je de gezondheidssituatie van je patiënt kunt monitoren.
Het Spoed Interventie Team (SIT) is een oproepbaar team bestaande uit twee IC-verpleegkundigen en één IC-arts. Dit team kan met behulp van verplaatsbare bewakingsapparatuur en therapeutische middelen een mobiel-IC bed/bewakingsbed creëren op een afdeling.
Een vitaal bedreigde patiënt is een patiënt waarbij één of meer vitale orgaanfuncties, zoals ademhaling, circulatie en bewustzijn zodanig verstoord zijn dat zij dreigen te falen.
Bij grofweg de helft van die patiënten werden elke 12 uur 6 vitale functies gemeten en een EWS berekend. Als de EWS daar aanleiding toe gaf, verhoogden de verpleegkundigen de frequentie van het observeren en indien nodig waarschuwden ze een arts.
Onder vitale functies verstaan we de belangrijkste lichaamsfuncties, functies die nodig zijn om een lichaam in leven te houden. Denk daarbij aan ademhaling, circulatie (hartslag), bewustzijn en lichaamstemperatuur.
SCEGS staat voor Somatisch, Cognitief, Emotioneel, Gedragsmatig, Sociaal. Voor de verdere begeleiding en behandeling is het van groot belang dat arts en patiënt het eens zijn over wat er aan de hand is: een verklaring of een gezamenlijke probleemdefinitie.
De behandeling van een coronapatiënt op een IC-afdeling duurde in het begin van de coronapandemie gemiddeld twee à drie weken.
Beademing is geen behandeling op zich maar geeft de tijd om van de aandoening of verwonding te genezen. Het is nooit volledig te voorspellen hoe lang iemand kunstmatig beademd moet worden. Het kan enkele uren of dagen zijn maar er zijn ook patiënten die nooit volledig van de beademing af komen.
Dyspneu is de medische term voor kortademigheid of benauwdheid. Er zijn verschillende soorten dyspneu en het kent vele oorzaken. Ook kunnen meerdere factoren een rol spelen bij één patiënt. Dyspneu kan onder andere optreden bij patiënten met kanker, COPD of hartfalen.
Het kan echt gevaarlijk zijn als je er niet snel bij bent op het moment dat iemand in 'shock' is, dit omdat de vitale organen (hart, longen en hersenen) op een gegeven moment ook niet meer van bloed worden voorzien waardoor het slachtoffer kan komen te overlijden.
Het meten van het bewustzijn is belangrijk voor het stellen van de diagnose, de prognose en voor het volgen van de toestand van de patiënt. De schaal meet drie reacties waaronder het openen van de ogen (E), de motorische reactie (M) en de verbale reactie (V).
Deze controle doe je maximaal 10 seconden lang. Een volwassen persoon ademt ongeveer 12 tot 16 keer per minuut. Bij een normale ademhaling tel je in 10 seconden dus ongeveer 2 of 3 ademhalingen. Kinderen ademen iets sneller.
Doorgaans meten verpleegkundigen handmatig drie maal per dag 5 vitale functies bij alle opgenomen patiënten. Hiermee wordt vastgesteld dat er een stabiele situatie is bij de patiënt, of gesignaleerd dat er een achteruitgang is opgetreden, waarvoor een behandeling moet worden gestart.
In de Eerste Hulp wordt meestal gesproken over drie vitale functies, namelijk: het bewustzijn, de ademhaling en de bloedsomloop (circulatie). Deze samenhang tussen deze functies is essentieel om te kunnen functioneren.
Een Spoed Interventie Team (SIT), ook wel bekend als een Medical Emergency Team (MET) of een Rapid Respons Team (RRT) is een team van zorgverleners die de deskundigheid van acute zorg bij de patiënt brengt (of daar waar het nodig is).