De voordelen van kleding met de hand wassen Zo kan je kleding met kwetsbare vezels, zoals wollen kleding, beter wassen met een handwas waardoor de kleding zo lang mogelijk mooi blijft. Naast het feit dat een handwas beter kan zijn voor de kleding, is het in de meeste gevallen ook beter voor je portemonnee.
Met een handwas bespaar je water en energiekosten omdat de wasmachine en droger niet draaien. Een handwasje kost echter wel meer tijd, maar het is zeker beter voor het milieu.
Je kunt normaal wasmiddel gebruiken om kleding met de hand te wassen. Voor delicate artikelen kun je het beste een wasmiddel speciaal voor delicate was gebruiken.
Het wasprogramma voor fijne was of anti-kreuk programma duurt over het algemeen korter en centrifugeert op lagere stand. Is alleen handwas een optie, dan zie je een tobbe met een hand erin.Dit betekent dat de stof kan vervormen, lelijk kan worden of kan beschadigen in de wasmachine.
De voordelen van kleding met de hand wassen
Zo kan je kleding met kwetsbare vezels, zoals wollen kleding, beter wassen met een handwas waardoor de kleding zo lang mogelijk mooi blijft. Naast het feit dat een handwas beter kan zijn voor de kleding, is het in de meeste gevallen ook beter voor je portemonnee.
De voorzichtigste manier om je kleren te wassen is met de hand. Als je je kledingstukken met de hand wast, gaan ze langer mee doordat de vezels en details beter behouden worden dan in de wasmachine. Het is de beste manier om delicate kledingstukken en textiel te wassen.
''We doen de kleren die niet al te vies zijn samen in een wasmand, en ondergoed, sokken, handdoeken en theedoeken in een andere wasmand.'' Hiervoor gebruiken ze twee grote wasmanden (zonder gaten). Deze vullen ze vervolgens met wasmiddel en warm water. Een tijdje laten weken en uitspoelen maar.
Ook als het kledingetiket het symbool 'handwas' vermeldt, dan kan je toch beter de wol in de wasmachine wassen. Door met de hand te wassen ga je al snel kneden waardoor je de vezels kunt beschadigen. Het wasprogramma voor wol op de machine behandelt de wol heel zorgvuldig.
Alleen met de hand wassen (handmatig of een speciaal handwasprogramma op de wasmachine met dit symbool). Gebruik wasmiddel geschikt voor de handwas. Wassen op een temperatuur van 30 graden volgens het gewone programma op de wasmachine.
Na de handwas kun je het programma 'centrifugeren' gebruiken op je wasmachine. Bij was met het label 'handwas' moet je op de laagste stand (600 toeren) centrifugeren.
Een handwas is een handmatige was, dus zonder wasmachine. Omdat veel mensen een wasmachine hebben wordt dit tegenwoordig vooral toegepast voor kleding van tere weefsels, die de bewegingen van de was in de wastrommel niet kunnen doorstaan.
Bovendien werd er niet met goed geurende zeep zoals wij die vandaag kennen gewassen. De kleding werd eerst geweekt in loog (water dat door zwartgeblakerd hout sijpelde, vermengd met varkensvet) met een hoge alkalische waarde en vervolgens nog behandeld met urine of zure melk om de hardnekkigste vlekken weg te krijgen.
Het water moet niet warmer zijn dan 30 graden, dat voelt koud aan. Mensen gebruiken vaak geen thermometer tijdens de handwas, de kans is groot dat het water dan te warm wordt en de trui krimpt.
Het prettige aan wassen met azijn zonder wasmiddel is dat het een krachtig effect heeft zonder dat je de sterke geur ervan daarna ruikt in je wasgoed. Je kunt bijvoorbeeld je spijkerbroek wassen met azijn, of de handdoeken wassen met azijn, zonder dat je daar achteraf last van hebt.
Wol heeft voldoende ruimte nodig om rond te draaien. 1 à 2 kg is het maximum. Gebruik voor wollen kleding altijd het speciale wolwasprogramma. Dit programma warmt langzaam op naar 30 °C en zorgt ervoor dat de gevoelige wolvezel geleidelijk aan deze temperatuur went.
Vanwege zijn vuil- en geurafstotende eigenschappen, hoef je wol niet vaak te wassen. In de meeste gevallen is grondig luchten in de buitenlucht of een vochtige omgeving (bijvoorbeeld in de badkamer, terwijl je onder de douche staat) toereikend.
Kies het juiste wasmiddel
Gebruik voor wit of licht katoen een witwasmiddel. Voor gekleurde en donkere kleding gebruik je een bontwasmiddel. Voor fijne en/of wolwas gebruik je een speciaal wasmiddel.
Je haalt zweetgeur uit kleding zonder te wassen door deze in de vriezer te stoppen. Wist je al dat vrieskou bacteriën doodt? Vrieskou doodt ook de bacteriën die een vieze zweetgeur veroorzaken. Stop je vieze kleding in een zak, leg de zak in de vriezer en laat hem er een nachtje in liggen.
Het is geen probleem om handdoeken te wassen op 90 graden. Maar ook op 60 graden worden bacteriën gedood. U kunt handdoeken wassen op een normaal katoenwasprogramma.Op 60 graden kunt u vloeibaar wasmiddel gebruiken.
Om bacteriën tijdens de was te doden, moet je je wasgoed dus op minimaal 55 graden wassen. Met een 60-gradenprogramma zit je dan dus goed.
Meng ongeveer een liter water met wat soda en voeg wat geraspte zeep toe. Laat dit oplossen door het te verwarmen en roeren en giet het daarna af in een fles. Vervolgens kun je dit middeltje meerdere keren gebruiken als wasmiddel.
Om de was schoon te krijgen werd van oudsher groene zeep gebruikt. Dit was makkelijk oplosbaar. Voor de stukken zeep gebruikte men een zeepklopper. Het stuk zeep ging erin en werd dan in heet water opgeklopt, zo kreeg men een vettig sop.
- Laat kleding gerust een nachtje weken in het sopje. Het kan geen kwaad dat het water koud wordt. - Je kleren kunnen nooit krimpen bij handwas.Dat gebeurt pas bij (te) warme temperaturen tussen de veertig en zestig graden.