Zeeland heeft de meeste zonuren van Nederland: hier schijnt de zon gemiddeld 10 tot 15 procent vaker dan elders in het land. In 2020 was Vlissingen de zonnigste gemeente: in totaal scheen de zon zo'n 2.135 uur.
Meeste zonuren Nederland
De meeste zonuren in Nederland zijn in het westen van Nederland, bijvoorbeeld Zeeland en de Waddeneilanden. Van alle Waddeneilanden heeft Texel de meeste zonuren. Daar leveren zonnepanelen dus het meeste op! Het zuidpuntje van Texel heeft namelijk zo'n 1.650 zonuren per jaar.
Kustgebieden meeste zonuren
Aan de westkust en op de westelijke Waddeneilanden is over het gehele jaar de meeste ruimte voor de zon. De westkust kan normaal gesproken rekenen op 1750 zonuren per jaar, terwijl het oosten van het land het moet doen met ruim 1500 zonuren. De meimaand is de zonnigste maand van het jaar.
Almería is de onbetwiste nummer 1 in onze top-11 van plekken met de meeste zon in Spanje. Met net geen 3000 uur zon, 2994 om precies te zijn, is Almería de ware zonnehoofdstad. Dat is maar liefst 8,2 uur per dag!
Hieronder lees je waar je het best heen kunt gaan voor de meeste zonzekerheid. De Consumentenbond dook de klimaatgrafieken in en concludeerde dat het Portugese Praia de Rocha in de Algarve de plek is met de meeste zonuren per jaar in Europa.
En de winnaar is: Bergen! Deze Noorse plaats krijgt jaarlijks gemiddeld maar 1187 zonuren. Dat is slechts 3 uur per dag. Het kan er wekenlang grijs zijn en ook nog eens ontzettend veel regenen.
Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden. Wij in Nederland ervaren dat eerder als eeuwige zomer, maar goed: lekker is het sowieso. Er is ook nog eens genoeg te beleven in het Zuid-Amerikaanse land.
De meest bekende en meest zonnige plaatsen van Spanje zijn te vinden op de Canarische Eilanden, de Costa del Sol, de Costa de Almería, de Costa Cálida en aan de Costa Blanca. Hier liggen kleine paradijzen die over het algemeen het hele jaar mooi weer hebben en de regen als iets bijzonders gezien kan worden.
1. Gran Canaria. We trappen de lijst af met de warmste plek van Spanje in de winter: het veelzijdige Canarische Eiland Gran Canaria. De combinatie van de Canarische Stroom en noordoostpassaat zorgt ervoor dat het klimaat en het zeewater op en om Gran Canaria jaarrond constant is.
De Costa de Almería staat bekend als het deel van Spanje waar op het vaste land de hoogste temperaturen worden gemeten in de wintermaanden.
Ook Cuencano´s mopperen over het weer
Een hele dag regen heb je hier eigenlijk nooit, maar een hele dag alleen maar zon is ook zeldzaam. Doordat de temperatuur hier midden op de dag altijd rond de 20 graden ligt is het wel altijd aangenaam.
Yuma is een stad in het Zuiden van Arizona, aan de grens met Mexico, en telt het meeste aantal zonuren ter wereld. De zon schijnt er maar liefst 4015 uren per jaar, dat is gemiddeld elf uur per dag. In juli schijnt de zon er zelfs bijna veertien uur per dag, het dubbele van in België.
Mei zonnigste maand
Mei is normaal de zonnigste maand met gemiddeld over het hele land 223 uur zon. Dat is 46 procent van de maximaal mogelijke tijd voor de zonneschijnduur. De maanden juni en juli doen daar met achtereenvolgens 213 en 220 zonuren niet voor onder.
2022 is tot nu toe record zonnig, ruim 140 uur meer dan 2020, welke tot nu toe de meeste uren had. Het aantal uren zon in 2022 in De Bilt t.o.v. de normaal van 2020 & 2010: tot 5 september ongeveer 1769 uur tegenover 1345 & 1261 uur.
De prijzen variëren behoorlijk, maar voor €2000 tot €3000 kunt u van december tot eind februari overwinteren in een appartement in Spanje of Portugal, inclusief de reiskosten.
Wil je dus lekker warm tot zeer heet zitten, dan is de stad Córdoba dé plaats om de zomer door te brengen. 2- Sevilla is nog zo'n zuid Spaanse stad waar het kwik enorm kan stijgen. De maximale temperatuur in een maand zoals augustus ligt daar rond de 35,5 graden wat erg warm kan zijn.
Als we kijken naar de 17 verschillende autonome regio's in Spanje valt op dat de meeste ingeschreven Nederlanders te vinden zijn in de Valencia regio (Comunidad Valenciana) gevolgd door Andalusië, Catalonië, de Canarische Eilanden en de Madrid regio (Comunidad de Madrid).
De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.
De jaargetijden in Australië zijn precies tegenovergesteld ten opzichte van het noordelijk halfrond. Van september tot en met november is het er lente, van december tot en met februari zomer, herfst van maart tot en met mei en juni tot en met augustus winter.
De middernachtzon is een natuurlijk fenomeen waarbij de zon om middernacht boven de horizon staat, en dus ook gedurende de rest van de dag en nacht. Dit fenomeen komt jaarlijks tijdens een bepaalde periode in gebieden rond en vooral ten noorden van de noordpoolcirkel voor, zoals Noord-IJsland en Noord-Scandinavië.
Vanaf 21 maart is het op de noordpool 6 maanden lang constant dag. Vanaf 23 september valt daar de duisternis in en blijft het de volgende 6 maanden donker. Op de zuidpool gebeurt het omgekeerde. In ons voorjaar en zomer is het daar donker en vanaf 23 september breekt daar voor de volgende 6 maanden de zon door.
Gemiddeld wordt er in het westen van het land meer zonnestraling opgevangen dan in het oosten. Jaarlijks schijnt de zon, volgens de KNMI, gemiddeld tussen de 1500 en de 1550 uur (min: 1400 uur & max: 1700 uur). Een jaar telt 8760 uren.