Een zwemvest is een veel beperkter reddingsmiddel: het heeft een veel lager drijfvermogen en corrigeert bovendien de houding niet. Een drenkeling met enkel een zwemvest aan kan dus nog steeds verdrinken.
Reddingsvesten zijn speciaal ontwikkeld om verdrinking te voorkomen. Zo'n vest draait de drenkeling op de rug, zodat mond en neus boven water blijven. Zelfs wanneer je na een val overboord bewusteloos bent, is het vrijwel onmogelijk om te verdrinken met een reddingsvest aan.
Kies voor zwembandjes
Voor een dag zwemmen kun je het best kiezen voor zwembandjes. Zorg dat ze een veiligheidsventiel en meerdere luchtkamers hebben. Mocht er een lek in komen, dan blijft er toch nog drijfvermogen over. Je doet de zwembandjes om de bovenarmen van je kind en blaast ze dan op.
Het verschil tussen een reddingsvest en een zwemvest is dat een zwemvest enkel bedoeld is ter ondersteuning bij het zwemmen. Reddingsvesten zullen een drenkeling altijd op de rug draaien, of hij/zij nu kan zwemmen of niet.
Een zwemvest is eigenlijk alleen geschikt wanneer er veel bewegingsvrijheid vereist is, zoals tijdens het kajakken of suppen. Het drijfvermogen van een zwemvest is maximaal 50N.
Een zwemvest is bedoeld als drijfhulpmiddel.
Dat houdt in dat het je helpt met drijven, alleen dat je wel zelf je positie moet kunnen houden in het water, dus je hoofd omhoog. Vaak zie je zwemvesten bij het waterskiën, kanoën of banaanvaren.
De levensduur van opblaasbare reddingvesten is in de regel op 10 jaar gesteld. Uitgangspunt voor de 10 jarige termijn is echter een regelmatige keuring van het reddingsvest in een periode van maximaal twee jaar. Deze keuringsinterval van 24 maanden wordt voor SECUMAR reddingvesten ten zeerste aanbevolen.
In Nederland is het alleen verplicht om voor iedere opvarende een zwemvest tot beschikking te hebben. In geval van nood kan iedereen namelijk zijn zwemvest aantrekken en beter blijven drijven totdat er hulp is aangekomen. Voor kinderen raden wij aan om toch een reddingsvest aan te schaffen.
275 Newton voor iedereen
De capaciteit van een reddingvest wordt uitgedrukt in Newton, waarbij 10 Newton gelijk staat aan 1 kilo drijfvermogen. Heeft u al een reddingvest, dan kunt u nazien wat hiervan de capaciteit is. Vaak hebben reddingvesten een capaciteit van 150N.
We adviseren om het zwemvest te passen met dunne kleding of ontbloot bovenlijf. Op de buik mag het zwemvest vrij strak zitten. Wanneer je de rits dicht wil maken kan het zijn dat het wat kracht kost om de rits bij elkaar te brengen, dit is geen probleem.
Een zwemvest wordt vaak verward met een reddingvest. Maar een zwemvest heeft géén kraag om de nek en voorkomt géén verdrinking. Een zwemvest is een hulpmiddel dat ervoor zorgt dat je blijft drijven. Het is dus niet bedoeld om levens te redden.
Drijfvermogen van de Puddle Jumper gevaarlijk? De Puddle Jumper is bedoeld voor kinderen tussen de 15 en 30 kg. Voor kinderen die lichter of zwaarder zijn is het gevaarlijk omdat het drijfvermogen van 10 N dan niet genoeg is of de Sevylor Puddle Jumper dan juist te groot is en af kan schuiven.
De golven en stroming in de zee zijn onvoorspelbaar en kunnen je kind onverwacht uit het evenwicht brengen. Je kind valt misschien zo maar om. Maar dat is geen reden om bandjes om te doen. Door de wind is er kans dat je kind met bandjes sneller afdrijft.
In het reddingsvest zit een mechanisme welke wordt geactiveerd als de persoon die het draagt in het water valt. Deze vesten werken met een speciaal cellulose tablet die een krachtige veer tegenhoudt. Zodra het tablet vochtig wordt, lost hij op en slaat de veer een gat in het CO2 patroon waardoor het vest opblaast.
Volgens de europeese normen heeft een reddingsvest de volgende kenmerken: In opgeblazen toestand een felle opvallende kleur en reflecterende strepen hebben. Een kanteltijd hebben van 5 seconden of minder. De mond minimaal 8 cm boven het water moeten houden (de zogenaamde vrijboordhoogte)
Een stap terug: Drijfvermogen
Deze houdt je kin niet boven water, maar helpt je wel met drijven. De serieuzere reddingsvesten zijn er veelal in een normale uitvoering van tussen de 150 en 190 Newton en in een zwaardere uitvoering van 275 tot wel 300 Newton.
Zwemvest of reddingsvest voor het suppen
Zo zijn er gemakkelijke (neopreen) zwemvesten met 50N drijfvermogen. Dit zijn zogenaamde zwemvesten ofwel drijfhulpen. Deze vesten houden je boven water en zorgen ook dat je een hogere waterpositie hebt wat dan weer ideaal is als je op je sup moet klimmen.
150 of 275 Newton
De capaciteit van een reddingsvest wordt uitgedrukt in Newton, waarbij 10 Newton gelijk staat aan 1 kilo drijfvermogen. Veel reddingsvesten hebben een capaciteit van 150N. Dit vermogen is prima zolang je kleding geen lucht vasthoudt.
Wilt u uw boot overschrijven, dan heeft u voor de RDW het volgende nodig: een geldig ID bewijs of paspoort. het registratiebewijs van de boot.
Ook honden kunnen zeeziek worden. De ene hond kan er gevoeliger voor zijn dan de andere. Door invloed van deiningen en richtingsveranderingen komt het evenwichtsorgaan onder druk te staan, hierdoor ontstaat zeeziekte.
De wind in je haren, het geluid van het kabbelende water onder je en de zon op je gezicht: varen is het ultieme gevoel van vrijheid. Dobberend op het water ben je letterlijk even los van de grond. Het deinen van de boot op de golven heeft op veel mensen een rustgevend effect.
Een reddingsboei heb je ook nodig. Dit is een grote ronde boei, die gemaakt is van PVC en gevuld met schuim. Hiermee kun je mensen uit het water halen. Sommige zijn voorzien van een lampje, zodat je in het donker sneller gezien wordt.
Het Secumar Arkona Reddingsvest is wat ons betreft het beste reddingsvest voor op zee of op andere ruige wateren. Dit reddingsvest heeft een drijfvermogen van maar liefst 275N en is daardoor zeer veilig. Het houdt het hoofd van de drager goed bovenwater en zorgt er ook voor dat je bij bewusteloosheid niet verdrinkt.