Tomaten. Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Bewaar je tomaten eerder op een koele plek (12°C). Zo blijven ze een week goed. Tomaten leg je beter niet bij komkommers, broccoli, aubergines, champignons en koolsoorten. Tomaten produceren namelijk veel ethyleen, een stof waar andere groenten en fruit sneller van bederven.
Je kan de ingevroren tomaten niet meer rauw gebruiken in een salade, want het vriesproces heeft ze wak gemaakt. Je kan er ook voor kiezen om de tomaten vooraf even te blancheren, of om ze te pellen alvorens ze in de diepvriezer verdwijnen. Vries ze in op z'n geheel of in partjes.
Buiten de koelkast kan je tomaten gemiddeld één week bewaren. In de koelkast ongeveer twee weken. Twijfel je hoe lang ze er al liggen? Inspecteer de tomaten dan op beurse plekken of schimmel.
Bewaar tomaten op een koele plek. Bewaar tomaten niet in de koelkast, dat verstoort het narijpingsproces. Ze zijn ongeveer 1 week houdbaar. Nog een reden om ze niet in de koelkast te bewaren, dan verliezen ze hun smaak.
Tomaten. Bewaar tomaten buiten de koelkast, op een droge koele plek. In de koelkast drogen tomaten uit en wordt de smaak aangetast. Het velletje beschadigt waardoor ze sneller bederven.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Tomaten invriezen doe je zo
Stop de tomaten in een afsluitbaar diepvrieszakje, laat zoveel mogelijk lucht uit het zakje en sluit het goed af. Leg het diepvrieszakje plat neer in de diepvriezer. Je kunt ze zo tot zes maanden bewaren.
Bewaren. De rode cherrytomaatjes kun je net als de meeste tomaten het beste op een koele plek bewaren (12 °C), maar niet in de koelkast. Zo kun je ongeveer een week van je tomaat genieten. Leg je je tomaat toch in de koelkast dan verstoor je het narijpingsproces en verliezen ze hun smaak.
Leg de vruchten in een kistje of bakje en leg er meteen een rijpe banaan of appel bij. Dek af met krantenpapier en wacht anderhalf tot twee weken. Bananen geven ethyleengas af, een rijpingsgas dat ervoor zorgt dat de vruchten uiteindelijk toch nog hun mooie kleur krijgen.
Tomato frito lijkt een beetje op passata, maar het is toch net iets anders. Het is namelijk een tomatensaus op basis van gebakken ui en knoflook en soms andere smaakmakers zoals suiker, zout en kruiden.
Leg de tomaten in het kokend water en laat ze ongeveer 30 seconden ondergedompeld liggen (of korter, als ze heel rijp of kleiner dan gemiddeld zijn). Komt het vel los aan de kruisjes? Haal de tomaten dan uit het water en laat ze schrikken in koud water. Nu kun je de tomaten pellen.
Snijd de tomaten aan de onderkant kruislings in. Blancheer de tomaten, 1 voor 1, 15 sec. in het kokende water. Als de velletjes van de tomaten sneller loslaten mogen ze er eerder uit.
Let wel op met tomaten, rijpe appelen en kiwi's. Deze geven veel ethyleen vrij. Dat is een natuurlijk rijpingshormoon waar vooral koolsoorten, komkommers, broccoli, aubergines en champignons gevoelig voor zijn en waardoor deze dus sneller bederven. Tomaten, appels en kiwi's bewaar je dus steeds beter apart.
Overrijpe tomaten zijn heel zacht, maar smaken nog altijd goed. Ze zijn uitermate geschikt om er een lekkere tomatensoep mee te maken. Hoe vaak heb ik mij niet opgewonden tijdens het snijden van een overrijp tomaat? Ondanks dat ik een heel scherp mes gebruikte, was het toch al heel snel een zooitje.
Bewaar komkommer in zijn originele verpakking (krimpfolie). Komkommer verliezen snel hun smaak en worden slap in de koelkast. Bewaar een aangesneden komkommer wel in de koelkast. Verpak het stuk komkommer in plastic folie om uitdrogen te voorkomen.
Bijna twee keer zoveel vitamine C
Zo bevat een kerstomaat niet alleen bijna twee keer zo veel vitamine C, maar ook veel meer bètacaroteen (die wordt omgezet in vitamine A) en lycopeen (een antioxidant) dan een gewone tomaat. Ook zit er meer foliumzuur in, een vitamine (B11) waar veel Nederlanders een tekort aan hebben.
gezond. De cherrytomaat is dan wel twee keer zo klein als de gewone tomaat, maar hij bevat bijna twee keer zoveel lycopeen, dit is een bètacaroteen. Bèta-caroteen (pro vitamine A) wordt in het lichaam omgezet in vitamine A en daarvan is bewezen dat het helpt om de huid gezond te houden.
Bijna twee keer zoveel vitamine C
Het gehalte van antioxidant lycopeen is hoger dan een gewone tomaat en er zit meer foliumzuur in, een vitamine (B11) waar veel Nederlanders een tekort aan hebben. Daarnaast bevatten kleine tomaten meer magnesium, kalium en fosfor.”
Bewaar een restje van de gezeefde tomaten in een afgedekt schaaltje in de koelkast. Of vries de gezeefde tomaten in, in een diepvriesbakje.
Gesneden tomaten kunnen tot 5 dagen in de koelkast worden bewaard. Ze zijn langer houdbaar als ze op kamertemperatuur worden bewaard.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Om temperatuurschommelingen te vermijden raden wij de supermarkten aan eieren niet in de koeling te bewaren. Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriën er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen.
Eieren kunnen namelijk op twee verschillende manieren worden beschermd tegen salmonella. De eerste manier is door de schaal chemisch schoon te maken, zoals in Amerika. De schaal wordt zo wel kwetsbaarder en meer vatbaar voor andere bacteriën. En daarom bewaren ze daar eieren in de ijskast.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.