Als we aannemen dat je als vegetariër evenveel zuivel en eieren eet als de gemiddelde Nederlander, dan sterft er voor je dieet nog ongeveer 1,5 gewerveld dier per jaar. Je spaart er daarentegen bijna 24 per jaar door geen vlees en vis te eten, plus hetzelfde aantal ongewervelden als veganisten.
Door je hele leven geen vlees te eten spaar je 522 dierenlevens uit (6,5 dier per jaar). Plus nog een onbekend aantal vissen. 'Op dierendag vertroetelen we onze hond of kat, maar we eten gedurende ons leven ook 522 dieren die over het algemeen een zeer miserabel leven hebben geleid.
Een veganist met een dieet van alleen plantaardig voedsel bleek een CO2 uitstoot van minder dan de helft daarvan (1124 kg) op te leveren, te vergelijken met een autorit van 5.600 km. Het eetpatroon van de flexitariër, bestaande uit 300 gram vlees per week, 70 gram vis en groenten, zit daar tussen in (1495 kg CO2).
Als we met ons allen vegetarisch zouden gaan eten, zullen sommige weides met dieren en landbouwgrond waar men voedsel voor die dieren kweekt, bosrijke gebieden kunnen worden. De nieuwe gebieden zouden meer CO2-uitstoot kunnen absorberen en de klimaatopwarming tegengaan.
Risico op tekorten aan ijzer, eiwit, vitamine B12 en vitamine B1. Sociale problemen. Bij andere mensen gaan eten kan problemen geven. Sommige mensen vinden het lastig een vegetarische voeding op tafel te zetten.
Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Het eten van te veel vlees brengt risico's voor de gezondheid met zich mee. Rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Eet vlees daarom met mate.
Vegetarisch eten is gezond
Vegetarisch eten is niet minder gezond dan een voeding met vlees. Sterker nog: er is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat voeding met veel rood en bewerkt vlees ongezond is. Een bewust samengesteld vegetarisch voedingspatroon levert in ruime mate alle noodzakelijke voedingsstoffen.
Welk dier vervuilt dan het meest? Het ene dier is het andere niet: runderen eten meer en ander voer dan kippen. Runderen (of preciezer geformuleerd: de productie van rundvlees) vragen ook de meeste ruimte en stoten de meeste broeikasgassen uit (met name omdat ze veel methaan produceren), gevolgd door varkens en kippen.
Volgens het Voedingscentrum is het verteringsstelsel van iemand die al jarenlang vegetariër is geweest, gewoon nog hetzelfde. Het kan wel zo zijn dat je lichaam weer even moet 'wennen' aan het eten van vlees. Je vleesloze bestaan uitluiden met een flinke biefstuk is vragen om problemen.
Minder vlees eten is beter voor je gezondheid en het milieu. Door minder vlees te eten en dit vaker te vervangen door peulvruchten en noten verlaag je het risico op verschillende ziekten. Minder vlees eten leidt ook tot minder uitstoot van broeikasgassen, waardoor het milieu minder wordt belast.
Met andere woorden: een mondiaal veganistisch dieet zorgt voor de minste broeikasgassen, maar aanvullend beleid is nodig om klimaatverandering binnen veilige grenzen te houden. Ook al wordt iedereen veganist, de wereld is daarmee nog niet gered.
Met een plantaardig dieet bespaar je zo'n 850 kilo CO2 per jaar, dat staat gelijk aan 3.825 km autorijden. Daarnaast is voor de productie van plantaardige voeding veel minder water nodig dan voor de productie van dierlijke producten zoals vlees.
Beter voor je gezondheid
Ook voor je gezondheid is het gunstig om meer plantaardig te eten. Je hebt een lager risico op hart- en vaatziekten bij een eetpatroon met minder vlees en méér volkoren graanproducten, peulvruchten, groenten, fruit en noten.
De insecteneters (insectivoren) vormen een subgroep binnen de carnivoren. Die eten geen vlees maar wel vis, ei en zuivel. De pollotariër eet geen vlees en vis maar wel gevogelte, ei en zuivel. Niet altijd omdat ze het voor een vogel niet zielig vinden maar gezondheid kan ook een reden zijn.
De dwergspitsmuis
Deze kleine muis heeft een metabolisme om jaloers op te zijn. De dwergspitsmuis weegt namelijk slechts 4 gram maar verorbert wel elke dag een royaal feestmaal. Hij vangt elke dag 1 tot 2 keer zijn eigen lichaamsgewicht aan kevers, spinnen, pissebedden, insecten en larven.
Uit een onderzoek van de Nederlandse Vegetariërsbond blijkt dat de gemiddelde Nederlander tijdens zijn leven 522 dieren eet: 490 kippen, 27 varkens, 3 runderen en 2,5 lammetjes. Bij elkaar opgeteld komt dit neer op 3200 kilo vlees in een mensenleven, ofwel veertig kilo vlees per jaar.
Als omnivoren zijn mensen in staat zowel vlees als planten te eten en te verteren, dus de lengte van onze darmen zit daar ergens tussenin (9, 10). Kortom: Biologisch gezien is de mens in staat zowel vlees als planten te eten en te verteren, hoewel ons lichaam bepaalde plantendelen niet kan verteren.
Wil je snel een paar kilo kwijt? Eet dan even geen vlees. Volgens een Amerikaanse studie blijkt dat je daar in een maand tijd ruim drie kilo door kunt afvallen. Er wordt wel vaker geclaimd dat een vegetarisch dieet goed werkt als je wilt afvallen.
Eieren bevatten veel goede voedingsstoffen die belangrijk zijn voor vegetariërs, zoals vitamine B12, mineralen en eiwitten. Het Voedingscentrum beschouwt eieren daarom als een goede vegetarische keuze.
Je wordt er tegenwoordig mee om de oren geslagen: vliegen is slechter dan vlees eten. Duidelijk is dat vliegen erg slecht is voor het klimaat. Maar is het slechter dan vlees? Op Nederlands niveau draagt de veestapel volgens de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) voor 10% bij aan de broeikasgasuitstoot.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Vis eten is gezonder dan vlees, doordat je bij het eten van vis een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals omega 3 binnenkrijgt. Vlees daarentegen bevat alleen verzadigd vet, wat onder andere een stijging kan geven van het LDL-cholesterol. Daarnaast is rood vlees moeilijker te verteren voor de darmen.
Maar ook dierlijke producten zijn belangrijke bronnen van ijzer. IJzer uit plantaardige producten is iets moeilijker absorbeerbaar, maar een vegetariër die gevarieerd eet, hoeft zich geen zorgen te maken. Wat wel van belang is te weten is, dat thee en koffie de ijzerabsorptie gevoelig remmen.
Vegetariërs eten plantaardig voedsel als fruit, groente, granen, peulvruchten en noten, aangevuld met paddenstoelen en vegetarische dierlijke producten als zuivel, honing en eieren.
Je kunt alleen dure etenswaren in een natuurwinkel kopen als je geen vlees eet Onzin. Je koopt weliswaar geen vlees of vis, maar verder alles wat je normaal ook zou kopen: brood, pasta, rijst, kaas, melk, yoghurt, boter, eieren, groenten, fruit, koekjes, dranken.