De eerste symptomen (verschijnselen) van acute leukemie zijn vooral vermoeidheid en bloedarmoede. Ook kunt u vaker infecties hebben, blauwe plekken en slijmvliesbloedingen in mond en neus. Daarnaast ontstaan soms klachten als botpijnen, gezwollen tandvlees en klachten als gevolg van vergrote lymfklieren en milt.
Acute leukemie is levensbedreigend en moet onmiddellijk behandeld worden. Chronische leukemie breidt zich minder snel uit maar zal onbehandeld ook levensbedreigend zijn. Leukemie is niet te genezen door een operatie, doordat de witte bloedcellen zich in het bloed verspreiden door het hele lichaam.
Leukemie of bloedkanker is een ernstige, soms levensbedreigende ziekte. Er bestaat acute en chronische leukemie. Een ander onderscheid is tussen lymfatische en myeloïde leukemie.
Zowel acute myeloïde leukemie (AML) als acute lymfatische leukemie (ALL) begint als een woekering van ongerijpte cellen in het beenmerg. Deze zieke cellen dringen ook binnen in andere delen van het lichaam. Vaak kan men de precieze oorzaak niet achterhalen.
CLL komt op iedere leeftijd voor, echter vooral bij patiënten ouder dan 60 jaar en vaker bij mannen dan bij vrouwen. Tot nu toe kan met chemotherapie geen volledige genezing worden bereikt.
Vooruitzichten van CLL
Word je eenmaal behandeld, dan kan CLL vaak onderdrukt worden. Over het algemeen zijn de vooruitzichten goed. Van de 100 mensen met CLL leven er 76 nog 10 jaar na de diagnose.
Vaak heeft u een bleke huid, snel last van blauwe plekken, last van plotselinge koorts en bloedingen in huid en slijmvliezen. Ook het tandvlees kan gaan bloeden. Er treedt keelpijn op en de amandelen en de slijmvliezen gaan ontsteken. Dit gaat bovendien vaak nog gepaard met diarree en een verkleuring van de urine.
Wijzen bloedwaarden en het resultaat van het lichamelijk onderzoek inderdaad op leukemie, dan volgt een uitvoerig bloedonderzoek en eventueel een beenmergonderzoek om vast te stellen welke vorm van leukemie je hebt.
Kanker gaat niet altijd gepaard met pijn. In de beginfase van de ziekte heeft ongeveer 30% van de patiënten pijn, in een later stadium gemiddeld 60-80% van de patiënten. De meeste pijn ontstaat als er sprake is van uitzaaiingen. Naast lichamelijke oorzaken spelen ook emoties een rol bij de beleving van pijn.
Via het bloed kunnen kankercellen makkelijk op andere plaatsen in het lichaam komen. Wanneer de uitzaaiingen op grote afstand van de oorspronkelijke tumor ontstaan, heet dat uitzaaiingen op afstand. Bij uitzaaiingen in andere organen is genezing vaak niet meer mogelijk.
Leukemie is kanker van de witte bloedcellen.Een andere naam is bloedkanker. Het is een verzamelnaam van verschillende soorten leukemie. De bekendste zijn acute leukemie en chronische leukemie.
Botpijn komt voor als er uitzaaiingen zijn in een van de botten van het skelet. Botpijn wordt vaak omschreven als een diepe, doffe pijn (zoals groeipijn) die je niet echt kunt 'aanraken'.
Botkanker ontstaat vanuit het bot of kraakbeen. Jaarlijks krijgen ongeveer 175 mensen botkanker. Het kan op alle leeftijden voorkomen, ook bij kinderen. Er zijn verschillende soorten botkanker.
Acute lymfatische leukemie (ALL) Hoeveel mensen met ALL is na vijf jaar nog in leven? In het algemeen hebben kinderen de beste prognose na behandeling: meer dan 90 procent geneest van ALL. Voor 18- tot 25-jarigen is de overlevingskans zo'n 75 procent, en bij 25- tot 40-jarigen ligt dat rond de 65 procent.
Myelodysplastisch syndroom (MDS) wordt ook wel myelodysplasie genoemd en staat voor een groep van beenmergstoornissen waarbij de productie van bloedcellen ernstig is verstoord. MDS is een zeldzame ziekte, die jaarlijks bij ongeveer 5 op de 100.000 mensen wordt vastgesteld.
De afwijkende witte bloedcellen blijven jong en het worden er ook snel meer. Hierdoor kunt u in korte tijd (binnen enkele dagen tot weken) ernstig ziek worden.
De oorzaak van leukemie is een reeks veranderingen in het erfelijk materiaal, het DNA, van de beenmergcellen, waardoor deze afwijkende bloedcellen gaan maken. Deze afwijkende bloedcellen komen uiteindelijk in de organen terecht. Dit is te merken aan vergrote lymfeklieren, een vergrote milt en/of een vergrote lever.
Bij veel hematologische kankers, zoals leukemie en non-hodgkinlymfoom, steeg de 5-jaarsoverleving tot ruim 80 procent. Maar voor mensen met acute myeloïde leukemie blijven de kansen om deze ziekte te overleven laag; maar 26 procent van de mensen met AML is na vijf jaar nog in leven.
Klachten. Kinderen met leukemie kunnen last hebben van steeds terugkerende infecties en koorts, bloedarmoede, bloedneuzen, snel optredende blauwe plekken, kleine puntvormige paarsrode plekjes, lang nabloedende wondjes en botpijnen. Het is vooral de combinatie van deze klachten die op leukemie wijst.
Jeuk is vaak het eerste symptoom van de ziekte van Hodgkin en komt daarbij voor in een frequentie van 3 tot 25 pct. Ook bij mycosis fungoides komt jeuk dikwijls voor, daarentegen zelden bij leukemie.
Door een woekering van deze lymfocyten ontstaat er een ophoping van niet goed werkende cellen in het lichaam, wat klachten kan geven. Deze klachten kunnen bestaan uit vermoeidheid, nachtzweten, koorts, opgezette lymfeklieren en bloeduitstortingen.