Gebruik een modulerende thermostaat. Deze stuurt een hr-ketel zo aan dat er zo goed mogelijk gebruik wordt gemaakt van zijn modulerend vermogen. Dit levert een besparing op van ongeveer 3%.
Modulerend stoken is zuiniger en comfortabeler. Een modulerende thermostaat laat de ketel op verschillende standen branden. Als er minder warmte nodig is, stookt de ketel ook minder hard. Hierdoor schommelt de temperatuur minder in huis en radiatoren worden niet telkens heel heet.
Bespaar meer door inzicht in je verbruik
De app van je slimme thermostaat geeft je inzicht in je energieverbruik. Zo zie je exact op welke momenten je meer bespaart door de verwarming lager te zetten. Door je thermostaat 1 graad lager te zetten bespaar je namelijk al tot 90 euro per jaar op je energierekening.
Een modulerende thermostaat kan al warmte geven vóórdat het te koud wordt. Hij wacht dus niet tot het te koud is. Resultaat: een véél geleidelijker temperatuur in huis!” “Als er een klein beetje warmte nodig is, stookt de modulerende thermostaat je radiatoren niet op tot 80 maar tot 50 graden.
Elektrische verwarming met infrarood werkt uiterst energiezuinig: bij infrarood verwarming heb je namelijk een minder hoge temperatuur nodig om het zelfde warmtegevoel te verkrijgen. Zeker wanneer je woning goed geïsoleerd is, haal je meer voordeel uit infrarood verwarming dan gelijk welke andere soort.
Zet de verwarming 's nachts dus op 15 graden, en doe dat al een uur voor je naar bed gaat (het blijft nog wel een tijdje warm in huis). Dat scheelt gemiddeld 6,5 procent op je gasverbruik (als je eerder de verwarming 's nachts niet laag zette).
Ook wanneer u overdag gaat werken, is 16 °C een goede richttemperatuur. Houd de temperatuur in ieder geval boven 10°C om condensatie te vermijden. Niet alleen de lucht, maar ook voorwerpen in de ruimte koelen af. Zolang die niet mee zijn opgewarmd, stralen ze koude af en dat is nadelig voor het comfortgevoel.
De meeste cv-ketel merken brengen modulerende ketels op de markt. Bekende merken zoals Atag, Remeha, Intergas, Vaillaint, Honeywell en Nefit-Bosch hebben modulerende cv-ketels.
Nieuwere ketels beschikken over een comfort programma waarbij de ketel alvast de wisselaar voor het sanitaire tapwater op temperatuur brengt, zodat er sneller warm water beschikbaar is. Indien deze modus op 'altijd aan' staat zal de ketel ook midden in de nacht aan slaan om deze wisselaar alvast voor te verwarmen.
tado° is uniek omdat we niet alleen OpenTherm ondersteunen maar ook andere modulerende ketel- sturingen zoals bijvoorbeeld Nefit EMS en Vaillant eBUS. We zijn compatibel met de modulerende aansturing van vrijwel alle gangbare CV-ketels en de meeste warmtepompen.
Hout: het goedkoopst! Hout is nog steeds de goedkoopste manier om te verwarmen, zeker voor wie op het platteland woont en er zelf voor kan zorgen. Net als pellets wordt hout lokaal geproduceerd, wat een zekere prijsstabiliteit garandeert. Weet echter op dat deze manier van verwarmen ook nadelen heeft.
Welke nachttemperatuur kun je het beste kiezen? Dat hangt af van de soort woning waarin je woont. Bij nieuwbouwwoningen kan de verwarming 's nachts het beste tot 2°C lager gezet worden. Is de temperatuur normaal 20°C, dan verlaag je dus tot 18°C.
Hoe hoog staat bij jou de thermostaat van de verwarming? In de helft van de huishoudens staat de thermostaat op 21°. Als je de verwarming 1 graadje lager afstelt, scheelt dat al gauw 50 euro per jaar. 1 Graad warmer stoken betekent gemiddeld 7% meer kosten voor verwarming.
Elk graadje lager zorgt voor een besparing van 6 à 7% in het gasverbruik. Trek een dikke trui aan, steek wat kaarsjes aan, ga met een kleedje op de bank zitten en wen aan die iets lagere temperatuur.
Tijdens strenge vorst verbruikt de gemiddelde cv-ketel circa twee kubieke meter aardgas per uur, wat neerkomt op een bedrag van ongeveer € 2,- per uur aan stookkosten.
In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 50 of 60 graden vaak voldoende. Een huis met (zeer) goede isolatie kun je ook met een watertemperatuur van 35 tot 50 graden warm krijgen. Check wel of je radiatoren genoeg warmte kunnen afgeven.
continu moeten blijven branden. Als je de gewone hebt, dan is 4 a 5x per uur vrij normaal. rendement en een iets beter comfort.
De cv-ketel uitzetten doet u door de stekker uit het stopcontact te trekken. In de meeste situaties is dit echter geen goed idee. Moderne installaties zijn niet ontworpen om helemaal uitgeschakeld te worden. De meeste modellen hebben een pomp die af en toe actief moet zijn om in goede conditie te blijven.
Een modulerende CV-ketel kan het vermogen van het toestel aanpassen aan de vraag naar warmte. De ketel schakelt niet uit als de ingestelde temperatuur in huis bijna is bereikt; de (gas)brander gaat minder hard werken. Op deze manier houdt het toestel de watertemperatuur op een constant niveau.
OpenTherm: bijna alle ketels van 10 jaar of nieuwer ondersteunen OpenTherm. Zie dit als de opvolger van aan-uit. Het is comfortabeler en zuiniger.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Als u de ketel een lager maximum geeft, scheelt dat veel kosten en CO2-uitstoot. Heeft u normale radiatoren, dan is 60-70 graden een prima temperatuur. Heeft u een bijzonder goed geïsoleerd huis, dan is een maximum van tussen de 40 en 55 graden het beste. De cv stookt dan met een zo hoog mogelijk rendement.