De naam Aerdenhout komt van 'Den Anderen Hout': Aerdenhout was een andere 'hout' (een ander bosgebied) dan de Haarlemmerhout. Aerdenhout staat bekend om zijn villa's en landgoederen , die gelegen zijn in de bossen rondom het dorp zelf.
1. Aerdenhout. Op nummer 1 staat Aerdenhout, een geliefde plaats om te wonen voor menig BN'er, zoals Marieke Sanders-Ten Holte, Rick Engelkes en Barbara Barend.
Bennebroek dateert als afzonderlijke rechts- en bestuurskring dus van 1653. Het omvat niet het oude Bennebroek, waarvan een groot deel bij Heemstede werd gevoegd, terwijl al het Bennebroeks gebied ten westen van de Glipperweg van Heemstede werd afgenomen. Per 1 januari 2009 hield de gemeente Bennebroek op te bestaan.
In de 17e en 18e eeuw telde Heemstede talrijke buitenplaatsen. Herenhuizen, bijgebouwen en/of tuinen resteren nog van Oud-Berkenroede, Berkenrode, Ipenrode, Huis te Manpad, de Hartekamp, Bosbeek, Meer en Bosch, Meer en Berg, Kennemeroord en Gliphoeve.
Vanaf de veertiende eeuw was de bestuurlijke macht en rechtsmacht in handen van de heren van Brederode. De gemeente is eind 18e eeuw ontstaan, voortgekomen uit de drie ambachtsheerlijkheden Aelbertsberg (oude benaming van Bloemendaal), Tetterode (later: Overveen) en Vogelenzang.
Naast het fantastische lange strand zijn in Bloemendaal aan Zee ook de vrijstaande huizen te bewonderen die her en der verspreid staan in het duinlandschap van Noord-Holland.
De schimpnaam van Heemstedenaren is/was: biggenvangers, eind 19e eeuw een populaire vermaak tijdens een jaarlijks volksfeest in Heemstede. Toen in 1973 een carnavalsvereniging werd opgericht kreeg die als naam 'de Biggenvangers'.
- Heemstede is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland. - De gemeente Heemstede is in 1858 vergroot met de gemeente Berkenrode.
Hoofdsteden. Haarlem is de hoofdstad van Noord-Holland. En niet Amsterdam, zoals veel mensen denken. In Haarlem staat ook het provinciehuis, daar zit het bestuur van de provincie.
De gemeente Bloemendaal (ongeveer 22.000 inwoners) bestaat uit vijf dorpskernen: Bennebroek, Bloemendaal, Overveen, Aerdenhout en Vogelenzang.
Over woonplaats Aerdenhout
Er wonen 1.814 huishoudens en er zijn in totaal 1.918 woningen. De woonplaats telt 2.874 auto's en 821 bedrijfsvestigingen.
Anderhalf jaar geleden verruilde Bastiaan en Tooske Ragas hun woning in Amsterdam-Zuid voor een riante villa in Bloemendaal. Sindsdien genieten ze volop van de rust en gaan ze meer ontspannen door het leven.
Het aantal inwoners in de gemeente Haarlem is met 15.289 personen gestegen van 147.617 in 1996 tot 162.906 in 2022 (dat is 10%). Het aantal inwoners is het aantal personen zoals op 1 januari in het bevolkingsregister vastgelegd.
Het scheldwoord 'Mug' werd in de 15e eeuw al gebruikt voor een Haarlemmer. Waarschijnlijk doelde men daarmee op kleinzieligheid of kleingeestigheid (muggenziften). Ook mogelijk is dat de oorsprong van deze benaming ligt in het feit dat Haarlem vroeger geteisterd werd door muggen.
De vruchtbare geestgronden van Beverwijk waren uitermate geschikt voor de teelt van aardbeien. Steeds meer boeren gingen zich in de zeventiende eeuw dan ook toeleggen op het verbouwen ervan. En met succes, want deze smakelijke aardbeien werden beroemd. Beverwijk werd al gauw dé stad van de aardbeien.
Bloemendaal aan Zee heeft geen boulevard zoals Zandvoort aan Zee wel heeft. Wel heb je ruimte langs de strandpaviljoens waar je kunt lopen.