Een tuchtdossier betreft de overtredingen in een bepaald beroep, bv.militairen, artsen, advocaten, notarissen, politiemensen, e.a. Het gaat over interne gedragsregels binnen de beroepsgroep. De leden worden beoordeeld door een tuchtcollege.
Het is een bewarende maatregel die dient om opnieuw een sereen en onderwijsvriendelijk klas- of schoolklimaat te creëren. Tijdens de preventieve schorsing voert de school een tuchtonderzoek en stelt ze een tuchtdossier samen.
Als je de goede werking van de school ernstig hindert, kan de school je een tuchtstraf opleggen. Er bestaan drie soorten: een tijdelijke, een definitieve en een preventieve uitsluiting van school. De school moet bij een tuchtprocedure strikt de regels volgen die door de overheid zijn vastgelegd.
Tegen een ordemaatregel is er geen beroep mogelijk. Wanneer het gedrag van je kind de goede werking van de school ernstig verstoort of de veiligheid en integriteit van zichzelf, medeleerlingen, personeelsleden of anderen belemmert, dan kan de directie een tuchtmaatregel nemen.
Tuchtmaatregelen. Een tuchtmaatregel spreekt je school- of centrumbestuur uit wanneer een personeelslid dat vastbenoemd of tijdelijk aangesteld voor doorlopende duur zich niet houdt aan de decretale plichten.
Als een leerling zich niet aan de richtlijnen en regels houdt, kan de school een schorsing opleggen. Dit houdt in dat een leerling tijdelijk geen toegang krijgt tot de lessen of zelfs het schoolgebouw. Zowel op de basisschool als op de middelbare school kan een leerling worden geschorst.
Zodra het schoolbestuur in kennis gesteld is van de laakbare feiten kan de tuchtprocedure starten. Vooraleer het schoolbestuur een tuchtmaatregel kan opleggen, moet je ter verdediging gehoord worden over alle ten laste gelegde feiten. Je mag je tijdens het verhoor laten bijstaan door een raadsman.
Een tuchtsanctie is alleen mogelijk als het personeelslid een beroepsfout maakt. Dit is een bewijsbaar feit dat in strijd is met de plichten en onverenigbaarheden van het personeel en ten hoogste gedurende zes maanden bekend is bij of vastgesteld werd door het schoolbestuur.
Een definitieve uitsluiting houdt in dat de leerling uit de school wordt uitgeschreven op het ogenblik dat de leerling in een andere school is ingeschreven, en uiterlijk één maand na de schriftelijke kennisgeving (zie punt 5.2) van de definitieve uitsluiting.
Een preventieve schorsing is een uitzonderlijke maatregel die de directeur of zijn afgevaardigde voor een leerplichtige leerling in het lager onderwijs kan hanteren als bewarende maatregel om de leefregels te handhaven en om te kunnen nagaan of een tuchtsanctie aangewezen is.
Definitieve uitspraak na beroep. Indien er een advies van de raad van beroep is (in geval er geen eenparigheid is), neemt de bevoegde overheid (5) binnen 15 kalenderdagen na ontvangst van het advies van de raad van beroep een beslissing over de tuchtstraf (art. VIII 16).
Leerkrachten of directieleden mogen iets dat in je schooltas of broekzak zit op te vragen als ze vinden dat je de les stoort. Maar ze mogen er zelf niet in kijken. Ze hebben ook niet het recht om jou te fouilleren. Dit geldt ook bij het doorzoeken van jouw locker of op schoolexcursies.
Is een leerling geschorst? Dan mag hij of zij geen normale lessen volgen. Dit betekent niet dat de leerling vrij heeft van school. De school blijft verplicht de leerling onderwijs te geven.
Een geschorst kind mag tijdelijk geen lessen volgen en mag niet op school komen. Dit geldt ook voor leerlingen die zijn ingeschreven op scholen voor speciaal basisonderwijs. De school mag uw kind maximaal 1 week (5 schooldagen) schorsen.
Als een kind geschorst is, mag het geen lessen op school volgen. Dit betekent niet dat een kind vrij heeft van school. De school blijft verplicht om het kind onderwijs te geven. Dit kan bijvoorbeeld met extra huiswerk dat de school na schooltijd of telefonisch met de leerling bespreekt.
Nee, je school mag je nooit zomaar uitschrijven. Als je school jou geen les meer wilt geven, moeten zij overgaan tot verwijdering. Daarvoor moet de school wel aantoonbare redenen hebben. Vaak gaat een school pas over tot verwijdering als een leerling al meerdere malen is geschorst.
Een middelbare school mag uw kind maximaal een week schorsen. Uw kind heeft dan tijdelijk geen toegang tot de school of tot bepaalde lessen. Een school mag uw kind ook van school sturen. Schorsen en van school sturen zijn ordemaatregelen.
Als een leerling de leefregels van een school overtreedt, kan de school die leerling preventief schorsen en een tuchtstraf opleggen (tijdelijke of definitieve uitsluiting). Een tuchtstraf is echter een zware straf.
Door de devolutieve werking van het beroep heeft de beroepscommissie de beslissingsmacht over de zaak in haar geheel verworven. Zij oefent die uit op dezelfde wijze als de klassenraad – als ware zij zelf een klassenraad – en is overigens niet beperkt tot het hanteren van louter wettigheidsargumenten.
Wat is een schoolreglement? In het schoolreglement vind je de wederzijdse rechten en plichten van de leerlingen, de ouders en de school. Over de inhoud van het reglement vindt overleg plaats in de schoolraad.
Als u besluit uw auto voor langere tijd niet te gebruiken, dan kunt u deze voor 1, 2 of 3 jaar schorsen. Tijdens de schorsing mag uw auto niet op de openbare weg staan of rijden. U hoeft in die periode geen motorrijtuigenbelasting te betalen.
Het is van belang om u direct na de schorsing bereid te verklaren om uw werkzaamheden op eerste afroep weer te hervatten. 'Gewoon' berusten in de schorsing zou ervoor kunnen zorgen dat 'geen arbeid, geen loon' wél geldt. Dat houdt dus ook in, dat u direct weer aan het werk moet gaan wanneer uw werkgever u weer oproept.
Een schorsing is een disciplinaire maatregel (een straf). Deze kan worden toegepast indien je je hebt misdragen. Een non-actiefstelling is een ordemaatregel. Die kan worden toegepast als je boventallig verklaard bent bij een reorganisatie.
Wat is een non-actiefstelling? Je werkgever kan je op non-actief stellen, bijvoorbeeld als je boventallig bent geworden bij een reorganisatie. Je krijgt nog wel betaald, maar er is geen werk meer voor je. Bij een non-actiefstelling hoeft dus het niet zo te zijn dat jij iets verkeerd gedaan hebt.
Als u op non-actief wordt gesteld of u moet zich ziek melden dan kunt u er niet meer bij!