De Australische Neville Sharp verbreekt na meer dan tien jaar het wereldrecord voor de luidste boer ter wereld. Maar liefst 112,4 decibel wist hij op 30 november 2021 te produceren.
Meneer boert 18,1 seconden lang, dit is het nieuwe wereldrecord boeren! Meneer boert 18,1 seconden lang, dit is het nieuwe wereldrecord boeren!
Het is misschien een beetje vies, maar het is de Australische Neville Sharp wel gelukt. Hij heeft het wereldrecord hardste boer laten te pakken. De record-boer was wel 112,4 decibel. Dat is net zo luid als het geluid van een drilboor.
Een boer is het geluid dat je maakt als lucht van je maag via je slokdarm, naar boven komt en uit je mond komt. Maar waar komt die lucht dan vandaan? Die lucht ontstaat wanneer er bij de spijsvertering gassen ontstaan.
Ontluchten van de maag
Een kleine hoeveelheid lucht zal met het voedsel doorgegeven worden aan de darm. De overige lucht verlaat ons lichaam door middel van boeren. Iedereen moet wel eens een boer laten, om lucht kwijt te raken. Dit is heel normaal, ook al vindt men boeren in onze cultuur ongepast.
Wanneer er geen onderliggende aandoening is die het overmatig boeren veroorzaakt, dan wordt het vaak door eet- of drinkgewoonten of de manier van ademen veroorzaakt. Wanneer je naast boeren veel afvalt, vaak moet overgeven of al lang aan diabetes mellitus lijdt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan.
Om te beginnen, boeren laten in z'n algemeen is hartstikke normaal en gezond. 'Boeren is eigenlijk gewoon lucht dat weer omhoog komt borrelen vanuit de maag of slokdarm naar de mond,' zegt geneeskundige Lea Ann Chen. 'Deze lucht slikken we in tijdens het ademen of eten.
Ieder mens boert ongeveer 25 - 30 keer per dag. Meestal gebeurt dit nadat je iets gegeten hebt of een drank met koolzuur hebt gedronken. De maag wordt geprikkeld door opstapeling van lucht. Hierdoor ontspant de sluitspier tussen de maag en de slokdarm.
BURP! Wist je dat in sommige landen het een compliment is als je boert tijdens het eten.
Wil je letten op je calorie-inname en vind je een knorrend geluid misschien wel vervelend? Dan kan het slim zijn om vooral voor producten te kiezen die langzaam de maag passeren. Kies dan vooral voor eiwit- en vetrijke producten. Simpele koolhydraten passeren snel de maag.
Er zijn namelijk honderdduizenden dollars te winnen. Voor een wereldrecord kun je bijvoorbeeld 100.000 dollar bijschrijven op je bankrekening. En zelfs als je achtste wordt, krijg je nog 4.000 dollar mee naar huis.
Probeer een hap lucht door te slikken en hem vervolgens meteen terug naar buiten te persen. Hoe vaker je dit oefent, hoe makkelijker het is om jezelf op commando te laten boeren. Probeer eerst genoeg lucht door te slikken en dwing de lucht vervolgens terug omhoog. Je zult voelen dat de druk in je maag zich opbouwt.
Dat betekent: wees matig met koffie en alcohol, eet veel vezels (volkoren brood, groente en fruit) en drink minimaal twee liter per dag. Probeer rustig te eten en goed te kauwen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Rook niet.
Niet kunnen boeren is een vrij onbekende klacht en staat ook bekend als inability to belch of, met een paar moeilijke woorden, als retrograde cricopharyngeus dysfunction. Robert Bastian, KNO-arts en stemspecialist in Chicago, herkende en beschreef dit 'nieuwe' ziektebeeld als eerste.
Een aardappelteler ontvangt van een kilo aardappelen die in de supermarkt 1,30 euro kost, gemiddeld 14 cent. Van een komkommer a 70 cent, komt 22 cent bij de tuinder terecht. Pluimveehouders krijgen voor tien scharreleieren 80 cent, terwijl de consument 2,24 euro afrekent.
Volgens de gegevens van het LEI is het gemiddelde Nederlandse landbouwbedrijf 1,8 miljoen euro waard. Het gemiddelde eigen vermogen bedraagt ongeveer twee derde van de bedrijfswaarde, ofwel zo'n 1,2 miljoen euro.
Een landbouwbedrijf heeft in 2003 een gemiddelde economische omvang van ongeveer 85 nge. In 1990 was dit 50 nge. De gemiddelde bedrijfsoppervlakte is gestegen van ruim 16 hectare in 1990 tot 22,5 hectare in 2003.
Overmatig boeren laten wordt veroorzaakt door het inslikken van te veel lucht of voedsel dat te lang in de maag blijft zitten. Bijkomende klachten kunnen zijn: misselijkheid, een opgeblazen gevoel en rommelingen in de maag. Als je last hebt van constant boeren is het goed om naar de huisarts te gaan.
Door de hoeveelheid lucht in het maag-darmstelsel wordt het middenrif naar boven gedrukt en kan het directe of indirecte druk op het hart uitoefenen. Er kunnen verschillende hartklachten ontstaan, onder andere pijn die op angina pectoris lijkt.
Oorzaken van hinderlijke flatulentie kunnen zijn: overmatig inslikken van lucht, gebruik van bepaalde voedingsmiddelen, een onevenwichtig voedingspatroon en een overmaat aan bacteriën in de dikke darm. Winderigheid heeft zelden te maken met een medisch relevante oorzaak.
In periodes van stress slikt u (ongemerkt) vaak veel meer lucht in. Eet en drink rustig en kauw goed, met uw mond gesloten. Bij gehaast eten en 'klokkend' drinken krijgt u veel meer lucht binnen. Gebruik geen kauwgom, want tijdens het kauwen van kauwgom slikt u veel lucht in.
Een volle maag geeft klachten als u ligt. Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, cola, chocola, vruchtensap, bier en alcoholische dranken, pepermunt, ui en knoflook en scherpe kruiden. Deze kunnen de maag prikkelen. Zorg ervoor dat uw hoofd altijd wat hoger ligt dan uw voeten.