Kunststof HDPE zwembaden hebben een levensduur van 25 tot 30 jaar. Buiten de keuze voor polyester of HDPE is het voor de levensduur van het zwembad ook belangrijk dat de betonplaat goed gestort is en dat het goed gestabiliseerd is.
Polyester (glasvezel): Het goedkoopste materiaal om een zwembad uit te maken, met een maximale levensduur van 20 jaar. Polyesterzwembaden beginnen vaak te degraderen na slechts enkele jaren, door osmose (blaasjes) en het vervagen van de kleur.
Bouwkundig zwembad prijs
De kostprijs van een standaard bouwkundig zwembad met gepolierde wanden (10 x 4 meter) bedraagt gemiddeld € 30.000 tot € 35.000 euro (inclusief plaatsing). Reken voor de afwerking (folie / PVC) nog eens 4500 – 6000 euro extra.
Gemiddeld gaat zwembad liner zo'n 10 tot 20 jaar mee, afhankelijk van het gebruik en het onderhoud. Scheurtjes en gaatjes in het zwembadzeil kunnen natuurlijk altijd ontstaan door bijvoorbeeld scherpe voorwerpen.
intex zwembaden lekken niet meer of minder dan een ander. Meestal komt er een gaatje in door verkeerde handeling. Dat heb je ook in echte zwembaden. De enige manier om het op te sporen zonder het water eruit te laten, is duiken, duiken, duiken…
Een rond zwembad kan de waterdruk veel beter verdelen en heeft hierdoor een minder sterke constructie nodig dan een rechthoekige vorm die hoeken bevat en waar veel druk op komt te staan.
We raden wel aan om de pomp tijdens de warmere uren te laten draaien, omdat algen zich eerder in warmer water kunnen ontwikkelen. Maar aangezien je in de warmere uren jezelf het liefst in je zwembad begeeft raden we aan op warmere dagen de pomp in de ochtend en avond te laten draaien.
Reinig de liner met water en alkalivrije zeep of een andere huidvriendelijke zeep (zoals groene zeep) na ieder gebruik. Spoel de liner goed af onder de kraan met handwarm water. Je kunt ook een speciaal reinigingsmiddel gebruiken. Vraag je orthopedisch adviseur hiernaar.
Als je een kleine tuin hebt, kost de aanleg van een zwembad je veel grond. Zonde van dat mooie gazon! Daarnaast kost een zwembad onderhoud. De duizenden liters water en het onderhoud vereisen een behoorlijk budget.
Voor een ingebouwd zwembad ligt de prijs hoger omdat er graafwerken nodig zijn en een kwalitatieve bekuiping gebruikt wordt met een lange levensduur. Opbouw en inbouw zwembaden gaan vaak maar 3 tot 10 jaar mee. Alle kosten zijn inclusief 21% btw en plaatsing.
Kosten voor het onderhoud van je zwembad
Tussen april en oktober zal je filterpomp ook langer draaien dan in de winter. Ook telt hier: hoe groter je zwembad, hoe zwaarder je pomp. Reken in ieder geval zeker op een jaarlijkse kost tussen 400 en 600 euro voor 6 maanden zwemplezier.
Heeft je polyester zwembad een lagere prijs, dan zal de kwaliteit ervan minder goed zijn. – Ga je voor goedkopere materialen, dan kunnen problemen met osmose en verkleuring ontstaan. Ook kunnen chemicaliën voor schade aan je zwembad zorgen indien je kiest voor inferieure polyester.
Een frame zwembad gaat ongeveer 2 tot 3 jaar mee en de staalwand zwembaden gaan ongeveer 5-10 jaar mee. De liner slijt hierbij het snelste. Deze gaan ook ruim 5 jaar mee, maar een liner is makkelijk te vervangen. Een opblaaszwembad gaat vaak helemaal niet lang mee.
De prijs van een monoblok zwembad is afhankelijk van de gewenste inhoud en bereikbaarheid van de locatie. Voor een polyester zwembad van 4 op 10 meter mag je rekenen op een kostprijs van 25.000 à 35.000 euro.
De makkelijkste oplossing is om met een spons de bodem van uw zwembad over te gaan. Dit kan een normale spons zijn die u gebruikt bij het schoonmaken van uw auto of een keukenspons(niet de schuurkant van een schuurspons gebruiken!). Het kan verstandig zijn om deze spons in de nacht in het zwembad te laten liggen.
Mocht er toch zand op de bodem van het zwembad liggen, dan kun je de korrels eenvoudig van de bodem verwijderen met een zwembadstofzuiger. Een (automatische) zwembadstofzuiger zuigt moeiteloos algen, zand, bladeren en ander vuil uit het zwemwater.
Wie liever een ingetogen zwembad wil dat perfect past in elk seizoen kiest best voor een midden grijze kleur zoals Nova Grey. Deze kleur geeft nog steeds een helder effect, maar springt minder in het oog. De grijze kleur weerspiegelt de omgeving meer in het water: de bomen of de wolken in de omgeving.
Met Cementmix maakt u waterdicht cement doordat de mix een vervanger is van water, wat normaliter een component is om cement te maken. Hiermee geeft u het cement waterdichtheid, waardoor het uitstekend toe te passen is voor het waterdicht maken van uw zwembad.
Zwembad plakken onder water is mogelijk bij gaatjes tot ongeveer 2 cm kunnen hiermee worden gedicht. Kun je zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant bij het gaatje? Plak dan eerst een reparatie plakker in de binnenkant van het zwembad en daarna als extra versteviging ook op de buitenkant.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.
Wij adviseren om het water 2 keer per week met een testset te testen. Zo ziet u of de pH-waarde nog goed is en of het chloor op peil is. Voeg 1 keer per week een langzaam oplossende chloortablet toe.