Ja, periodiek inventariseren is wettelijk verplicht want elke bedrijf of onderneming heeft een boekhoudplicht. Als bedrijf moet je de omvang van het vermogen en het resultaat kunnen vaststellen daarvoor is inventarisatie noodzakelijk.
Het is voor elk bedrijf verplicht om een RI&E te hebben.
Wat als je geen RI&E hebt? Als er inspectie langskomt en je geen RI&E hebt, kun je een boete krijgen. Als je werkgever bent en medewerkers in dienst hebt, ben je verplicht een RI&E te hebben. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid controleert sinds 2021 steeds vaker op het hebben van een RI&E.
Bedrijven met méér dan 25 werknemers moeten hun RI&E altijd laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of één of meer gecertificeerde kerndeskundigen. Lees meer over toetsing en de uitzonderingen op de website van Steunpunt RI&E.
Uw werkgever is verplicht om een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te maken. Hierin staat welke risico's het werk met zich meebrengt voor de werknemers. Verder moet er een plan van aanpak zijn.
Plichten van werknemers
Arbeidsmaterialen, persoonlijke beschermingsmiddelen en gevaarlijke stoffen op de juiste manier gebruiken en opbergen. Meewerken aan voorlichting en trainingen van de werkgever over veilig en gezond werken. Gevaren voor de veiligheid en gezondheid direct melden bij de werkgever.
De werkgever mag niet vragen naar uw gezondheid of uw ziekteverzuim bij uw vorige werkgever. Vragen over uw gezondheid mogen alleen worden gesteld tijdens een aanstellingskeuring (medische keuring).
De werkende moet meewerken aan een goede uitvoering van het arbobeleid. De werkende meldt gevaren voor de veiligheid of gezondheid bij de werkgever of leidinggevende. De werkende volgt instructies en cursussen op het gebied van gezond en veilig werken.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Is er geen plan van aanpak dan is de RI&E onvolledig en kan de Arbeidsinspectie direct een boete opleggen. De boete is maximaal € 3.000 (voor organisaties met meer dan 500 werknemers). Ook een verouderde risico-inventarisatie is strafbaar. Dat kan maximaal € 1.500 kosten.
U mag de werknemers dit niet weigeren. In artikel 5, lid 6 staat: “De werkgever zorgt ervoor dat iedere werknemer kennis kan nemen van de risico-inventarisatie en -evaluatie.” Volgens dit inzagerecht moeten de RI&E en het Plan van aanpak ook worden toegezonden aan de ondernemingsraad (OR).
Ook het bijwerken van uw plan van aanpak is hier onderdeel van. Het wordt aangeraden om minimaal eens per 3 jaar uw RI&E te controleren en indien nodig te herzien.
Alle bedrijven met personeel: Of je nu 1 voltijd werknemer of 100 werknemers hebt, een RI&E is verplicht. Eenmanszaken met personeel: Ook met een eenmanszaak moet je een RI&E hebben als je personeel in dienst hebt.
De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert de aanwezigheid van de wettelijk verplichte documenten voor de Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E).
Uitzondering Arbowet voor zzp'ers
Sommige regels die de Arbowet voorschrijft, gelden niet voor zzp'ers. Zo hoeft u geen risico-inventarisatie- en evaluatie (ri&e) te maken. Bij een ri&e vindt een onderzoek plaats of werk gevaar kan opleveren of schade veroorzaken.
"Als werkgever ben je altijd verplicht om water aan te bieden aan je werknemers.
Natuurlijk allereerst de werkgever, die verantwoordelijk is voor het opstellen van de RI&E. Daarnaast spelen de preventiemedewerker en de arbodienst en arbodeskundigen een rol. En ook de werknemers hebben een stem.
Ja, dat is al sinds jaar en dag zo. Wel is sinds juli 2017 nieuw dat voor elke werkgever in Nederland een basiscontract met een arbodienst verplicht is. Voldoet jouw contract niet aan de voorwaarden van het basiscontract, sluit deze dan zo snel mogelijk af.
mag je werkgever je elke dag bellen als je ziek bent. er zijn geen vaste regels. over hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. mag ik dan iedere dag gebeld worden.
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.
Een Nederlandse werknemer is gemiddeld 1x per jaar ziek.
In de Arbeidsomstandighedenwet - of kortweg: de Arbowet - staan regels voor werkgevers en werknemers om de gezondheid, veiligheid en welzijn van werknemers te bevorderen.
Als u ziek bent staat voorop dat u actief moet meewerken aan uw herstel en zo snel mogelijk weer aan het werk gaat. Dat kan betekenen dat u tijdelijk ander passend werk doet. U mag uw herstel niet in de weg staan of vertragen. De regels van uw cao en de wet gelden.
bescherming tegen discriminatie op grond van geslacht, ras, geloof, leeftijd, handicap of seksuele geaardheid. arbeidsrecht: deeltijdwerk, vaste arbeidscontracten, werktijden, werkende jongeren, informatie en raadpleging van werknemers.