De zwelling ontstaat door seroom (=wondvocht) wat zich ophoopt in het wondgebied. Meestal wordt dit seroom vanzelf weer opgenomen door het lichaam, dit kan enkele weken duren.
Seroomvorming. Nadat de drains zijn verwijderd kan het voorkomen dat het wondvocht (seroom) zich ophoopt in het wondgebied. Het geeft geen pijn en kan geen kwaad, maar het kan een verdikking veroorzaken, waarvan u hinder kunt ondervinden bij het bewegen.
Seromen kunnen worden gedraineerd, wat betekent dat met een injectiespuit de vloeistof uit het lichaam wordt verwijderd. Het bekendst is een seroom dat ontstaat na een borstamputatie, waarbij de lymfeknopen zijn verwijderd. Het lymfevocht dat wordt geproduceerd kan dan niet meer worden afgevoerd.
“Seroom is vochtophoping in deze loze ruimte. We weten niet precies wat dit veroorzaakt. Maar door het vocht komt de huid onder spanning te staan, wat bijvoorbeeld pijnklachten geeft. Vrouwen komen soms wekenlang achter elkaar naar de poli om dit vocht weg te laten halen.”
Oedeemtherapie start meestal met manuele lymfedrainage. Dit is een specifieke massagetechniek gericht op de verhoging van de afvoer van het lymfestelsel. Met bepaalde handtechnieken wordt het lymfestelsel geactiveerd en wordt het vocht naar andere lichaamsdelen afgevoerd.
Het masseren van de voeten kan helpen om het overtollige vocht te verplaatsen en om zo de klachten van uw benen te doen verminderen. Het afwisselen van warm en koud water onder de douche stimuleert de doorbloeding. Een goede doorbloeding helpt bij het afdrijven van vocht.
Allereerst kunnen bepaalde groenten en fruit als vochtafdrijvers werken. Goede voorbeelden hiervan zijn citroen, ananas, kiwi's, komkommer, wortels, venkel en asperges. Ze bevatten veel water, waardoor ze je dagelijkse vochtinname verhogen.
Hoe lang je nog last hebt van wondvocht na je operatie verschilt en is afhankelijk van de ingreep, maar de pleisters kun maximaal twee dagen gebruiken.
Door je verwonding af te schermen met een pleister verminder je de kans op infecties én bevorder je het genezingsproces. Laat de pleister een paar dagen zitten en het gele wondvocht verdwijnt vanzelf.
Het onderhuids littekenweefsel voelt hard aan en is meestal rood van kleur door een verhoogde bloedvoorziening. Bepaalde plekken op het lichaam zijn gevoeliger voor de vorming van een hypertrofisch litteken. Enkele voorbeelden zijn de oren, het borstbeen en de schouders.
Deze zwelling kan op verschillende plaatsen ontstaan, zoals in de borst of onder het litteken van de borstamputatie en/of in de oksel. Dit wondvocht noemen we seroom. De ophoping van dit wondvocht is normaal en niet gevaarlijk, maar het kan wel lastig of pijnlijk zijn.
Seroomvocht is wondvocht dat zich plaatselijk ophoopt in dit wondgebied. Hierdoor ontstaat een verdikking. De aanmaak van seroomvocht kan soms langdurig zijn en in relatief grote hoeveelheden optreden omdat er een soort melkachtig effect is ontstaan.
Na een operatie kan in of rondom het operatiegebied vochtophoping ontstaan. Dit wordt ook wel oedeem genoemd. Oedeem ontstaat ten gevolgen van een verstoorde aan- en afvoer van lymfevocht in een gebied.
Bij spanning en/ of roodheid ter plaatse van het litteken kan dit vocht op de polikliniek d.m.v. een punctie verwijderd worden (seroompunctie). De punctie is meestal pijnloos, omdat de omgeving van de wond nog gevoelloos is. Dit aanprikken kan tot enkele weken na het verwijderen van de drain nodig zijn.
Het vocht is helder of een beetje rood door bloed. Dit is wondvocht. Het ruimt vuil en bacteriën op. Het is nodig om uw wond beter te maken.
- pijn of gevoeligheid - lokale zwelling - roodheid - warmte - koorts > 38 °C én spontane wonddehiscentie of wond geopend door de chirurg en de wondkweek is positief of niet gekweekt.
Meestal verdwijnt dit vanzelf weer. U kunt dit tegengaan door het drukvest te dragen. Als er toch veel wondvocht is of u krijgt er klachten van, neem dan contact op met de afdeling Plastische Chirurgie.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Voor het genezen van een wond worden de cellen in de huid geactiveerd en de bloedplaatjes in het bloed gaan zich vermenigvuldigen. Het bloed wat vrij is gekomen gaat stollen om op de huid een beschermende korst te vormen om de wond meteen te dichten. Onder deze korst werkt de huid hard om extra huidcellen aan te maken.
De opperhuid wordt continu vernieuwd. Het duurt ongeveer vier weken voordat de hele opperhuid is vernieuwd. Het bovenste laagje dode hoorncellen laat steeds vanzelf los. Meestal is dit niet merkbaar, maar bij een snelle celdeling, zoals na verbranding door de zon is dit zichtbaar als 'vervellen'.
De tijd dat de huid nodig heeft om te genezen is één tot drie weken. Hoe lang het precies duurt, is afhankelijk van de grootte en plaats van het behandelde deel van de huid. Elke operatiewond geeft een litteken. Een litteken is eerst rood en verbleekt na weken, maanden en soms na één jaar.
Als een wond niet begint te genezen binnen de 3 weken, neem dan contact met de huisarts. Als je bekend bent met diabetes of hart- en vaatproblemen of als je veel medicijnen slikt, neem dan sneller contact op.
Water is een natuurlijk urineafdrijvend middel.
Als je het lichaam het water geeft dat het nodig heeft dan laat het dat vocht gemakkelijk los.
Maak gebruik van vochtafdrijvend eten
Met name asperge, selderij, peterselie, gember, knoflook en venkel zorgen ervoor dat je vaker moet plassen en dus vocht afdrijft. Wat fruit betreft helpen citroen, ananas, perzik, peer, watermeloen en cranberry je om op een lekkere en gezonde manier vocht af te drijven.
Nee, je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je droogt dus niet uit van koffie.