De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd. De levensfase waarin de eierstokken geleidelijk ophouden het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen te produceren, wordt de overgang genoemd. De duur van de overgang is bij elke vrouw verschillend.
Progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten (onttrekkingsbloeding). Als de baarmoeder is verwijderd, is progesteron niet nodig.
Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon.
Een progesteron tekort zorgt mogelijk voor een kortere luteale fase, waardoor de menstruatiecyclus verstoord raakt. Progesteron tekort symptomen zijn onder andere PMS klachten, onregelmatige of uitblijvende menstruatie, verhoogde stress, prikkelbaarheid en angst.
Progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies van de baarmoederwand zich voorbereidt op een goede innesteling van een bevruchte eicel. Ook remt progesteron LH en FSH, om te voorkomen dat er nieuwe eicellen gaan rijpen. Het hormoon maakt daarnaast de baarmoedermond ontoegankelijk voor zaadcelletjes.
Oestrogeen zorgt voor te veel celdeling. Endometriose, onschuldige knobbeltjes in borsten, vleesbomen maar ook kankers kunnen een signaal zijn dat je lichaam te veel oestrogeen stapelt. Zorg dan zéker voor voeding die je lichaam ondersteunt om een teveel aan oestrogeen af te voeren.
Te weinig oestrogeen kan vooral in de overgang voorkomen en dit kan een lange lijst van klachten geven: opvliegers, watten in het hoofd, stemmingswisselingen, depressieve klachten, laag libido, botontkalking, pijnlijke gewrichten en slaapproblemen, om er enkele te noemen.
Oestrogeen is verantwoordelijk voor een heleboel processen, maar vooral bekend om haar betrokkenheid bij de vorming van je private parts, menstruatiecyclus en zwangerschap. Als je tekort oestrogeen hebt kun je bijvoorbeeld last hebben van een droge bedoening daar beneden, weinig energie, allergieën en opvliegers.
De rol van oestrogeen en progesteron in de overgang
In de puberteit kregen je eierstokken ineens de functie om oestrogeen en progesteron aan te maken. Oestrogeen voor het rijpen van eitjes. En progesteron om je baarmoeder klaar te maken voor het innestelen van een bevrucht eitje.
Na de maandelijkse ovulatie helpt progesteron het slijmvlies van de baarmoeder te verdikken om zich voor te bereiden op de innesteling van een bevruchte eicel. Als er geen bevruchte eicel is, daalt de progesteronspiegel en begint de menstruatie.
Vitamine C is een anti oxidant en kan progesteron laten stijgen en ondersteund de luteale fase van je cyclus. Gebruik 1000 mg per dag of eet voeding rijk aan vitamine C als: citrusvruchten, bosbessen, aardbeien, mango, papaja, watermeloen, tomaten, broccoli, spinazie, bloemkool, kool, etc.
Je kunt de gevoeligheid van je lichaam voor progesteron verbeteren door stress tegen te gaan, bijvoorbeeld door toepassen van body-mind technieken als mindfulness en yoga. Ook zijn er supplementen die een te hoge cortisolproductie kunnen temperen, bijvoorbeeld diverse ginsengsoorten, ashwaganda, rhodiola, relora.
De darmen worden minder sterk en er worden minder spijsverteringssappen aangemaakt. Ook kan je in de overgang meer vocht vasthouden waardoor je ook het gevoel kan krijgen dat je een opgezette buik hebt.
De menopauze is de laatste ongesteldheid. Gemiddeld is dat bij vrouwen als ze 51 jaar zijn. De overgang zijn de jaren rondom de laatste ongesteldheid.
Blijft de menstruatie langer weg, dan bent u mogelijk in de overgang. Vaak heeft u dan ook andere verschijnselen, zoals opvliegers, 's nachts zweten of een droge vagina. Bij ongeveer de helft van de vrouwen is de menstruatie rond hun 50e gestopt. Sommige vrouwen komen al eerder in de overgang, andere pas later.
een NSAID (zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen): Dit middel zorgt voor minder bloedverlies en pijn. Het is vaak alleen nodig op de 3 dagen dat u het meeste bloed verliest. De verschillende NSAID's werken even goed tegen veel bloedverlies bij ongesteld zijn.
Dit medicijn komt in de moedermelk. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor de baby. Vraag aan uw arts of apotheker of u dit medicijn mag gebruiken.
Primolut N behoort tot de synthetische progestagenen. Dit zijn hormonen die een werking hebben die lijkt op het door het vrouwelijk lichaam zelf gemaakte progesteron. Ze bezitten het vermogen om het onder invloed van oestrogenen opgebouwde baarmoederslijmvlies af te stoten.
Eetbuien, verandering eetlust. Meer dorst dan normaal, veel urineren. Vocht vasthouden. Spijsverteringsproblemen, opgeblazen gevoel.
Een vrouw bereikt de menopauze op een gemiddelde leeftijd van 51 jaar. Je eierstokken produceren in de overgang steeds minder vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron). Door de bijhorende veranderingen in je lichaam kan je menopauzale klachten hebben (zie onder).
Het effect van progesteron op de huid is minder duidelijk. Verondersteld is dat progesteron een rol speelt bij huidelasticiteit, talgproductie en net als oestrogeen ook bij huidpigmentatie. Daarnaast heeft progesteron effect op de huiddoorbloeding. Progesteron beïnvloedt de arteriële bloedvattonus.
Oestrogeen wordt dus onder andere aangemaakt in je eierstokken en vetcellen, maar kan ook uit je voeding worden gehaald. Dit wordt plantaardig oestrogeen, of fyto-oestrogeen, genoemd. Je vindt fyto oestrogeen onder andere in sojaproducten en diverse groenten, zoals asperges en broccoli.
Maar sommige stoffen uit voeding kun je als vrouw extra goed gebruiken, denk aan plantaardig oestrogeen. Dit noemen we fyto-oestrogenen. Deze komen voor in diverse groenten (zoals asperges, peulvruchten, groene paprika, broccoli), vruchten (appelen en peren) en granen (tarwe).
Testosteron is bij zowel mannen als vrouwen het belangrijkste hormoon op het vlak van seks. Het stimuleert namelijk het seksueel verlangen.