Qua dranken zijn sterke zwarte thee (chai) (vaak sterk gesuikerd om bittere smaak te compenseren), zoete appelthee, gezouten karnemelk (ayran), anijsachtige brandewijn (raki), soep (çorba) en Turkse koffie populair.
Koffie (kahve), Thee (çay) en yoghurt-drink(ayran) worden in Turkije veel gedronken. Na de maaltijd wordt uit kleine kopjes Turkse koffie gedronken. Turkse koffie is ongefilterd en kan men maar deels drinken.
In veel toeristische restaurants wordt in plaats van Turkse koffie ook wel Nescafé geserveerd. De koran verbiedt het drinken van alcohol, maar veel moderne moslims nemen het niet zo nauw met dit verbod. Bier (bira) wordt dan ook bijna overal geserveerd. Turkse wijnen (sarap) zijn goedkoop en verrassend goed.
Het Turkse ontbijt bestaat uit allerlei kleine hapjes zoals verschillende kazen, olijven, honing, jam, simit (een soort Turkse bagel), brood, eieren of menemen (een combinatie van roerei en tomaat), gözleme (deeg gevuld met bijvoorbeeld spinazie en witte kaas), börek (filodeeg gevuld met kaas), tomaten, komkommer, ...
In de Turkse cultuur zijn etiquette en gedragsregels van groot belang, waarbij respect voor ouderen, hiërarchie, gastvrijheid, beleefdheid, goede manieren en verzorgdheid centraal staan, evenals het vermijden van bepaalde taboes en het tonen van nederigheid en dankbaarheid.
Ook voor Sedat die zelf Turks is, blijft een contact langer formeel dan we hier in het westen gewend zijn. Mannen begroeten elkaar twee maal met een lichte aanraking van het voorhoofd, links en rechts. Tussen man en vrouw is nauwelijks contact wanneer ze elkaar ontmoeten en geen familie zijn.
Turkije heeft ook gebieden waar een negatief reisadvies voor geldt: dit zijn de grensgebieden met Syrië, Irak en Habur en het zuidoosten. Voor de grensgebieden bij Syrië en Irak wordt het streng afgeraden er heen te reizen. Voor de grensgebieden bij Habur en het zuidoosten geldt 'alleen noodzakelijk reizen'.
De hoofdingrediënten in de Turkse keuken
Turken houden van vers. In veel Turkse specialiteiten komen je dan ook vers fruit en groenten tegen. Salades zijn ze dol op en ook gegrild vis en vlees staat veel op de kaart. Als bijgerecht gaan ze niet alleen voor sauzen, maar ook voor yoghurt of op yoghurt gebaseerde sauzen.
Op nummer 1 staat de lahmacun, ook wel de Turkse pizza genomed. De combinatie ayran en lahmacun die een feest is voor je tong heeft ook wel een typisch pikante smaak. Het is gemaakt van deeg dat is belegd met pikant gekruid gehakt, ui, tomaten, paprika en peterselie.
Het meeste Turks eten bestaat uit een combinatie van vlees of vis, fruit en groente, yoghurt en salades. Een typische Turkse maaltijd begint met een dunne soep, gevolgd door het hoofdgerecht met tot slot een vaak zoet nagerecht. Ook populair in Turkije, zijn de mezes.
Kraanwater drinken in Turkije wordt afgeraden, niet alleen omdat het sterk gechloreerd is maar ook omdat het ziekteverwekkers kan bevatten. Drink daarom alleen water uit flessen en controleer altijd goed of een fles niet eerder is geopend (en hervuld is met kraanwater).
Het kraanwater is van slechte kwaliteit in Turkije.Het is daarom aan te raden enkel water uit flessen te drinken (met als uitzondering water voor het tandenpoetsen). Mineraalwater is voordelig verkrijgbaar in supermarkten.
In Turkije wonen veel moslims, en moslims drinken over het algemeen geen alcohol. Daarom zijn er tegenwoordig buiten de grotere steden weinig alcoholische dranken te verkrijgen. Ook in de steden wordt het moeilijker om aan alcohol te komen, mede door anti-alcoholcampagnes van de regering.
De Turkse drank ayran is een koud, zoutig yoghurtdrankje dat de Turken overal bij drinken. Het lest de dorst, is verfrissend, kalmeert de mond bij pittige gerechten en het zou helpen tegen buikklachten. Het zit ook nog eens boordevol eiwitten en voorkomt uitdroging.
Het lokale bier is "Efes" en wordt verkocht in grote of kleine flessen. De Turkse nationale drank is "raki, een naar anijs smakend alcoholisch drankje vergelijkbaar met het Franse "Pastis" of het Griekse "ouzo". Dit wordt normaal gedronken in een klein glas met ijs en water.
Wat kost een reis door Turkije? Reis je als backpacker voor twee weken door Turkije met een dagbudget van 35 euro per dag, dan ben je gemiddeld €490 euro per persoon kwijt. What is this? Voor een rondreis door Turkije met een iets groter budget ben je gemiddeld €840 euro per persoon kwijt.
Eetgelegenheden in Turkije zijn vanaf een uur of 11 in de ochtend geopend en blijven daarna tot laat open. Alleen tijdens de ramadan moet u rekening houden met beperkte openingstijden. Tijdens de vastenmaand mogen moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken.
Surströmming is een Zweedse delicatesse. Het staat echter bekend als het meest smerig ruikende product ter wereld. Het is gefermenteerde zure haring in een blik. Op social media zijn er filmpjes te zien, waarbij deelnemers de grootst mogelijke moeite hebben om een hapje vis te eten.
De Turkse keuken is erg populair en veelzijdig. Je vindt veel gegrild vlees en vis, verse groente en fruit, salades en verschillende kruiden. Maak lekker een Turkse pizza (lahmacun), een bulgursalade of een pide met gehakt. Ook köfte, een dürüm of Turkse filodeeghapjes met feta zijn hartstikke lekker.
Het woord "döner" betekent letterlijk "draaiend" in het Turks, wat verwijst naar de manier waarop het vlees wordt bereid. Traditioneel wordt döner kebab gemaakt van gekruid lamsvlees, maar tegenwoordig worden ook andere vleessoorten zoals kip, kalkoen of rund gebruikt.
Geld opnemen in Turkije
Houd er wel rekening mee dat u voor iedere transactie extra moet te betalen. In Turkije is het zeer verstandig om een buffer in andere valuta's aan te houden. Geschikte valuta's hiervoor zijn euro's of Amerikaanse dollars. Deze valuta's kunnen vrijwel overal in Turkije worden omgewisseld.
Reisstekker nodig in Turkije? In Turkije worden stopcontacten van type F gebruikt.
De maximumsnelheden in Turkije zijn: Binnen de bebouwde kom 50 km/h. Buiten de bebouwde kom 90 km/h. Snelwegen 120 km/h.