Als je je cavia's elke dag wat uurtjes los laat lopen , blijven ze lekker in beweging en krijgen ze een goede conditie! Daarnaast is het voor cavia's heel leuk om regelmatig even uit het hok, in een andere omgeving te komen.
Loslopen in huis. Een caviakooi zonder vaste ren moet vaak open, zodat de dieren voldoende lichaamsbeweging krijgen. Wanneer je ervoor kiest de cavia's los in huis te laten lopen, let er dan wel op dat je huis daar op ingericht is zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren.
Hoe lang kan ik een cavia zonder grote problemen alleen laten? Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is. Optimaal is het absoluut niet, maar soms is het echt niet te vermijden.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Verder zijn cavia's met een schoon en ruim hok, dagelijks een pluk hooi, wat groente, water en voer zijn zij tevreden. Wel vraagt de cavia veel aandacht van zijn baasje of bazinnetje: knuffelen, borstelen en spelen behoren tot de dagelijkse verzorging.
Cavia's hebben een aantal basisbehoeften: een warm, schoon onderkomen, een evenwichtig dieet, schoon water, een plek om rond te rennen, een goede gezondheid en het gezelschap van één of meerdere soortgenootjes. Lees verder voor meer tip over het content houden van uw cavia's.
Sommige cavia's gaan in – iets wat wij mensen zouden benoemen als – rouw. Of het rouw is zoals mensen die kennen, is niet zeker. Deze rouwende cavia's gaan zich anders gedragen na het overlijden van hun soortgenoot. Ze gaan minder eten, zich meer terugtrekken, zijn minder actief gedragen etc.
U kunt de cavia bijvoorbeeld met een klap op z'n hoofd vermoorden. “Het is bekend dat verdrinking een hele pijnlijke dood is.
Doet de cavia niet meer mee met zijn maatje of houdt hij langere rustpauzes. De cavia lijkt gewoon te eten, maar eigenlijk knabbelt hij lusteloos op het eten. Zelfs zijn favoriete voer blijft liggen. Beweegt het dier langzamer, hinkt hij een beetje of poetst zichzelf niet meer?
Cavia's zijn absolute groepsdieren. Je maakt hen dus niet gelukkig door hen alleen te houden, ze zullen vast en zeker een soortgenootje missen. Hoeveel aandacht je ze ook geeft, als mens (of konijn/hond/kat/...) kan je dit niet vervangen.
Een cavia slaapt nauwelijks, hooguit vier uur per dag en dan nog verdeeld over de dag en niet langer dan bijvoorbeeld 10 minuten achter elkaar. Ze houden geen winterslaap en kunnen heel goed horen. Een cavia kan zich goed hechten aan degene die hem verzorgt en herkent diegene ook.
Cavia's zijn zeer vriendelijke en nieuwsgierige dieren die graag wat te doen hebben. Speelgoed is daarom een belangrijk onderdeel voor de Cavia. Zo zijn Cavia's dol op knabbelspeelgoed. Het is belangrijk dat het speelgoed geschikt is voor Cavia's daarom ben je bij DRD Cavia Webshop op het juiste adres.
Voor cavia's ligt de ideale temperatuur tussen de 18 en 21°C, maar cavia's kunnen ook buiten verblijven als zij dit gewend zijn. Het is dan wel belangrijk dat de cavia's in het voorjaar al naar buiten gaan zodat de overgang van de binnen- en buitentemperatuur niet te groot is.
Om de pootjes te strekken is het fijn als je cavia's dagelijks even los mogen lopen. Als je je cavia's elke dag wat uurtjes los laat lopen , blijven ze lekker in beweging en krijgen ze een goede conditie! Daarnaast is het voor cavia's heel leuk om regelmatig even uit het hok, in een andere omgeving te komen.
Speeltjes. Geef uw cavia's speelgoed zoals plastic balletjes, onbehandeld wilgenhout of gedroogd gras en kleine knuffeldieren. Zorg ervoor dat er voor alle cavia's voldoende speeltjes zijn, zodat ze allemaal iets hebben om mee te spelen.
Het is aanbevolen cavia's minimaal drie uur per dag de kans te geven om vrij rond te lopen. Hieraan kan makkelijk tegemoet worden gekomen met een hok-ren combinatie, en een alles-in-een combinatie zoals de Eglu Go voor cavia's.
Ligt je cavia bijvoorbeeld lekker weg te doezelen en kom jij hem net aaien?Dan zal hij je met de geluiden 'te-te-te-te' laten weten dat je hem even met rust moet laten.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige cavia's hechten zich echt aan hun baasje. Cavia's zijn echter geen knuffeldieren, het liefst blijven zij met alle vier de pootjes op de grond. Voor kinderen zijn ze in dat opzicht dus minder geschikt.
Vooral de slappere en nattere soorten groente, zoals komkommer, sla en tomaat, worden erg snel erg vies en kledderig. Hoewel cavia's niet een speciaal plekje hebben waar ze hun ontlasting doen, komt het altijd voor dat bepaalde plekken in de kooi eerder bezaaid liggen met keuteltjes en ook nat zijn van de urine.
Ook als je huilt, zal de dierenarts dat niet raar vinden. Dus als je daar behoefte aan hebt, dan huil je gewoon. Nadat je zelf besloten hebt dat het tijd is om afscheid te nemen, zal de dierenarts je cavia van je overnemen.
Straffen heeft dus geen nut. Je kan cavia's zeker dingen aan- en afleren, maar dat kan alleen maar door middel van herhaling, zodat het uiteindelijk blijft hangen en ze weten wat ze wel of niet mogen of moeten doen in bepaalde situaties. Dit geldt ook voor een cavia die het bijten moet afleren.
Als u cavia u echt bijt, dan is het dier waarschijnlijk bang voor u. U kunt dit rechtzetten door uw cavia te leren dat hij niet bang voor u hoeft te zijn en dat hij kan rekenen op affectie, vriendelijkheid en wat lekkers als u hem benadert.
Cavia's houden namelijk erg van muziek. Ze hebben zelfs bepaalde voorkeuren! Als u weet welke muziek uw cavia fijn vindt om naar te luisteren, kunt u hem daar natuurlijk mee verblijden. Maar wees ook voorzichtig, want cavia's hebben gevoelige oren.
Cavia's gaan klappertanden als ze boos op elkaar zijn, vooral mannetjes, beren, doen dat naar elkaar. Als er niet 1 van de 2 maakt dat hij wegkomt dan wordt het vechten. Zo wat kunnen die cavia's kletsen zeg. Je kunt wel merken dat het sociale dieren zijn.
Bij konijnen zijn tralieknagen, overmatige vachtverzorging en steeds dezelfde rondjes rennen symptomen van eenzaamheid. Cavia's worden agressief of angstig en sterven – net als vogel- en veel vissoorten – vaak vroegtijdig.