In het begin heb je van maagkanker meestal weinig of geen klachten. Als de tumor in of door de maagwand groeit, kunnen wel klachten ontstaan, zoals (stekende) pijn boven in de buik of rond het borstbeen, afvallen, misselijkheid en/of braken.
(Stekende) pijn in maag of middenrif
Het gaat om stekende pijn of een drukkend gevoel in de buik of rond het borstbeen die er al lange tijd is. De pijn gaat niet over, ook niet met medicijnen of door verandering van leefstijl.
een brandend en pijnlijk gevoel in je maag. een opgeblazen gevoel. een pijnlijk gevoel achter het borstbeen. mogelijk ook pijn in je hals, rug en schouderbladen.
Onderzoek en diagnose voor maagkanker
Om de diagnose maagkanker te stellen, worden er dan een aantal onderzoeken uitgevoerd. De volgende onderzoeken kunnen plaatsvinden: Lichamelijk onderzoek. Bloedonderzoek.
Ook kan de kanker via de maagwand ingroeien in omliggende organen, zoals de alvleesklier. Kankercellen uit de maag kunnen via lymfevaten of bloedvaten uitzaaien in de lymfeklieren, de lever en de longen. Kankercellen die losraken en in de buikholte terechtkomen, kunnen uitgroeien tot tumoren in het buikvlies.
Jaarlijks krijgen ongeveer 1.550 mensen maagkanker. Het wordt meestal laat ontdekt, omdat de ziekte in het begin weinig of geen klachten geeft. Hierdoor is een genezende behandeling vaak niet mogelijk. De vooruitzichten zijn daarom niet goed: 1 op de 5 patiënten is 5 jaar na de diagnose nog in leven.
Maagkanker is een ernstige ziekte die vaak pas laat wordt ontdekt. Het UMCG is gespecialiseerd in de behandeling van deze zeldzame kankersoort. Als cellen in de maag ongecontroleerd gaan delen, kan er een kwaadaardige tumor ontstaan.
Bij een tumor in de buik zijn de eerste symptomen vaak een vol gevoel, darmklachten of een opgezette buik. Een andere aanwijzing zijn pijnklachten. U kunt pijn hebben doordat de tumor in een orgaan groeit of daar tegenaan drukt. Of doordat de tumor op een zenuw of bloedvat drukt.
Brandende buikpijn in het midden van de bovenbuik wijst op problemen in de maag, bijvoorbeeld een maagzweer. Deze pijn kan ook duiden op zure reflux of gastritis.
Dit kan gepaard gaan met een drang tot het laten van winden. Een en ander is het gevolg van een gasophoping in het maagdarmkanaal. Maagpijn is een drukkende, zeurderige of hevig stekende pijn in de bovenbuik. Meestal wordt de pijn minder als u iets eet of als u een medicijn gebruikt dat het maagzuur neutraliseert.
Bij maagklachten heeft u last van pijn in de bovenbuik, brandend maagzuur en opboeren.Ook kunt u zich misselijk voelen of een opgeblazen gevoel hebben. Maagpijn komt vaak zomaar op, vaak na het eten. De pijn is vaak fel, scherp en pijnlijk.
De diagnose maagkanker wordt meestal gesteld door middel van een kijkonderzoek van de maag, een gastroscopie. Dit onderzoek gebeurt met behulp van een endoscoop. Een endoscoop is een flexibele slang, met daarop een kleine videocamera en een lampje. De arts brengt de endoscoop via je mond en slokdarm in de maag.
Onderzoeken na de diagnose maagkanker
Je kunt de volgende onderzoeken krijgen: Uitgebreid bloedonderzoek (nierfunctie, leverfunctie, bloedbeeld) CT-scan. Echografie van de hals of lever.
Bij maagkanker kun je niet altijd genezen door de behandeling. Genezing is niet mogelijk als je uitzaaiingen hebt (stadium 4) of als de chirurg de tumor niet verwijderen kan.
Een maagzweer is een wondje in uw maag of in het eerste stukje darm na de maag. U heeft pijn boven in uw buik. U kunt ook last hebben van brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel of misselijk zijn.
Klachten en symptomen bij acute maagslijmvliesontsteking
Pijn in de maagstreek. Misselijkheid. Een opgeblazen gevoel. Soms (bloed)braken.
Risicofactoren in leefstijl
Gezouten voedsel eten: het eten van veel gezouten voedsel verhoogt het risico op maagkanker. Bewerkt vlees eten: het eten van veel bewerkt vlees verhoogt het risico op non-cardia maagkanker. Overgewicht: het hebben van overgewicht of obesitas verhoogt het risico op cardia maagkanker.
U krijgt medicijnen die kankercellen doden of voorkomen dat ze snel vermeerderen (cytostatica).Bij een operatie haalt de arts de tumor, een deel van de maag en weefsels eromheen weg. De operatie kan op verschillende manieren gedaan worden. Soms moet de arts de hele maag weghalen.
Darmkanker kan klachten geven, maar het komt ook voor zonder klachten. Zo kan het ontdekt worden door het bevolkingsonderzoek of een ander onderzoek. Als je klachten hebt die kunnen wijzen op darmkanker is het altijd verstandig om op tijd naar de huisarts te gaan.