Gebruik geen erg hard of taai voedsel, zoals taai vlees, oude kaas, nootjes, harde appels, stokbrood, rauwe wortels en dergelijke. Soms is het beter om alleen zacht voedsel zoals gehakt, puree, appelmoes en brood zonder korst te eten of het voedsel met bijvoorbeeld een staafmixer te malen.
Hartig: smeerkaas, roomkaas (met kruiden), paté, leverpastei, smeerleverworst, pindakaas zonder stukjes, roerei, vlees-, ei- of vissalade, hummus. Soms is het ook mogelijk om plakjes (jonge) kaas of vleeswaren zoals gekookte ham of boterhamworst te eten. Snijd eventuele harde randjes dan weg.
Gepureerd eten voor volwassenen of ouderen bestaat vaak uit gekookte groenten, aardappelen en vlees. Broodmaaltijden kunnen ook worden fijngemaakt. Lekker gepureerd eten kan worden gemaakt door er extra bouillon of kruiden aan toe te voegen.
Zachte voeding is makkelijk te kauwen en door te slikken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een omelet, vis of macaroni. Vloeibare voeding kunt u drinken. Denk hierbij aan melkproducten, soep of een smoothie.
Gebruik gemalen vlees (vis, kip, ei of vleesvervanging), ragout, gepureerde groenten en aardappelpuree (of gemalen pasta). De gerechten kunt u verdunnen door het toevoegen van bijvoorbeeld, melk, jus, bouillon of groentenat. Voeg extra boter, room en/of olie toe voor extra energie.
Voorbeeld van een vloeibare voeding
Gladde, eventueel verdunde en/of gemixte vla, pap, pudding, yoghurt of kwark. Daarnaast koffie, thee en/of water. In de loop van de morgen: Melk, chocolademelk, yoghurt (-drank), karnemelk (-drank), milkshake en/of vruchtensap.
Was het fruit goed onder stromend water of schil het. Appels, peren en kiwi's (en uiteraard mandarijnen en sinaasappels) kun je beter schillen. Prak het fijn met een vork of rasp het. Hard fruit zoals appels kun je beter eerst koken als je het wil prakken.
Licht/matig vloeibaar
Een gepureerde soep is een goede vloeibare, warme maaltijd. De vulling van de soep is belangrijk om voldoende calorieën en voedingstoffen te leveren. Denk aan vlees, kip, vis, allerlei soorten groente, peulvruchten (erwten, bonen, linzen), aardappel, rijst, vermicelli.
Bladgroentes zoals spinazie en zoete of aromatische groenten zoals wortel, tomaat, komkommer, bleekselderij en venkel combineren heerlijk met appel, peer en citrusfruit in een smoothie.
Signalen en symptomen van osteomyelitis van de kaak
Koorts. Kaakpijn. Zwelling in het gezicht. Gevoeligheid voor aanraking.
Probeer zachte, smeuïge of vloeibare voeding
Bij een pijnlijke mond kan gemalen of vloeibare voeding prettiger zijn voor je kind, maar kies hier niet te snel voor. Kauwen heeft namelijk een aantal voordelen. Zo stimuleert kauwen de productie van speeksel, wat kan helpen bij een droge mond.
Neem een pijnstiller om de pijn te verlichten, zoals paracetamol of ibuprofen. Houd een ice-pack tegen het pijnlijke gebied aan om het tijdelijk te verdoven. Spoel de mond met warm, licht gezouten water of met kruidenthee. Neem kruidnagel in de mond en kauw hierop om de pijn aan tanden of kiezen tijdelijk te verdoven.
Voor het malen van voeding kunt u een staafmixer, blender of keukenmachine gebruiken. Kies voor vleessoorten die goed te malen zijn zoals gehakt, tartaar, kip of varkensvlees. Zorg dat het vlees goed gaar is en maak het dan fijn. Voeg bij het malen veel jus, bouillon of groentenat toe omdat het anders te droog wordt.
Energieverrijkt dieet. Onder bepaalde omstandigheden, zoals bij ziekte en/of ongewenst gewichtsverlies, heeft het lichaam extra voedingsstoffen nodig. Een energieverrijkte vloeibare of gemalen voeding kan u helpen om in een goede conditie te blijven.
Vermijd hard of knapperig eten, vooral na een afspraak met de behandelaar. Vermijd dan ook het volgende harde voedsel: – Vezel houdend en onder gekookt vlees. – Plakkerig en knapperig voedsel: Snoep, kauwgom, toast, noten, allemaal wat ingewikkeld is om te eten als je een beugel draagt.
In de meeste gevallen moet u de eerste 1 tot 2 weken na de operatie volledig vloeibare en gemalen voeding gebruiken, zodat u uw kaken niet belast. In de weken daarop bouwt u de voeding langzaam op in hardheid. Dit opbouwen doet u afhankelijk van uw pijnklachten.
Hiervoor wordt stremsel gebruikt of melkzuurbacteriën die de melk laten indikken. De melk lekt vervolgens uit, waarna een dik vloeibaar, friszuur en romig product overblijft. Dit product wordt kwark genoemd en is direct eetbaar.
Als u gepureerd of anderszins fijngemalen eten eet, ontbreekt er dus eigenlijk een deel van de spijsvertering. “Daarom is het verstandig en beter voor je vertering om te kauwen op een smoothie of puree. Een smoothie goed dik maken en met een lepel eten kan een oplossing zijn”, adviseert Sabine Leijten.
Een staafmixer is het meest geschikt voor het pureren van ingrediënten. Zo pureer je bijvoorbeeld groente in een pan tot soep of je pureert fruit tot een smoothie. Over het algemeen is het resultaat met een staafmixer iets grover. De smoothie of soep bevat dus wat meer stukjes dan bij een blender.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Dik vloeibare voeding bestaat uit glad gebonden voeding, die met een lepel kan worden genuttigd en zonder kauwen gemakkelijk kan worden doorgeslikt. Doordat de voeding alleen dik vloeibaar mag zijn, is de variatie aan voedingsmiddelen klein. Bovendien is dikvloeibare voeding snel eenzijdig en onvolwaardig.
Medische voeding kan als aanvulling op voeding gebruikt worden of ter vervanging van één of meerdere maaltijden. Het wordt meestal op advies van een diëtist en/of een arts gebruikt. Medische voeding wordt ook vaker astronautenvoeding genoemd.
Gezond dieet: basisvoedingsmiddelen
Een gezond voedingspatroon bevat veel groente en fruit, volkorenproducten, noten en peulvruchten, oliën rijk aan onverzadigde vetzuren, halfvolle en magere zuivel, gevogelte en vis.