Vanaf nu is De Vaandeldrager van Rembrandt van Rijn te zien in Nederland. De Nederlandse Staat, de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds betalen mee aan de vraagprijs van 175 miljoen. Het topstuk gaat op toer door Nederland en komt daarna in het Rijksmuseum te hangen.
Hij betaalde 840 pond. Dinsdag maakte het Rijksmuseum in Amsterdam bekend de ambitie te hebben dit zelfportret als vaandeldrager aan te kopen van de Franse bankiersfamilie Rothschild. Kosten: 175 miljoen euro. Woensdag stelde demissionair cultuurminister Ingrid van Engelshoven 150 miljoen beschikbaar.
Twee schilderijen van Rembrandt zijn aan het Rijksmuseum verkocht voor in totaal 160 miljoen euro. Een astronomisch bedrag, maar niet uitzonderlijk. Dit zijn de vijf duurste Nederlandse schilderwerken die ooit zijn verkocht. Woman III is het duurste Nederlandse schilderij ooit verkocht.
Uitmondend in een essay waarin ze concludeert dat de vaandeldrager helemaal geen vaandel draagt, maar een gordijn; een vaal stuk textiel, zonder opzichtige kleuren of heraldische symbolen. Andere conclusie: dat Rembrandt vroegtijdig met schilderen moet zijn gestopt.
1639 Rembrandt krijgt de opdracht voor De Nachtwacht. Hij koopt voor 13.000 gulden een huis aan de Amsterdamse Sint Anthoniesbreestraat (nu Museum Het Rembrandthuis). Hij mag het bedrag in delen afbetalen. 1640 Een tweede dochter, ook Cornelia genoemd, blijft maar een paar weken in leven.
Het is het duurst geveilde schilderij ter wereld: Salvator Mundi (verlosser van de wereld) door Leonardo da Vinci. Liefst 450 miljoen dollar betaalde de Saudische minister van cultuur ervoor in 2017.
AMSTERDAM - Het Rijksmuseum heeft het schilderij 'Burgemeester van Delft en zijn dochter' van Jan Steen gekocht. Het betaalde 11,9 miljoen euro voor het doek uit 1655 van de Nederlandse meester. Het is het duurste schilderij uit de geschiedenis van het museum.
De familie Rothschild wilde in 2019 het werk al verkopen, maar omdat de Franse Staat het als een „nationale schat” bestempelde had het 30 maanden de tijd om het zelf aan te schaffen. Nu Frankrijk daarvan afziet, is het mogelijk voor Nederland om het werk te kopen.
Een vaandeldrager is volgens Wikipedia iemand die het vaandel draagt. Het vaandel is een onderscheidende vlag ter identificatie van een groepering.
Baron Élie de Rothschild (1917-2007) was zo'n kunstverzamelaar, náást zijn werk als bankier en ondernemer en wijnboer/eigenaar van het beroemde Franse wijnkasteel Château Lafite Rothschild. Hij was een groot liefhebber van Rembrandt en had naar verluidt ook De Vaandeldrager in bezit.
Leonardo Da Vinci – Mona Lisa
Het is waarschijnlijk het beroemdste schilderij in de hele wereld en uit alle kunsttijdperken. Da Vinci schilderde de Mona Lisa tussen 1503 en 1506 in Florence.
Rembrandt in Nederland
Rembrandt heeft ongeveer 340 schilderijen gemaakt. De meeste hiervan bevinden zich in buitenlandse musea en particuliere collecties. In Nederland zijn 44 schilderijen van Rembrandt waarvan er 22 in het Rijksmuseum zijn.
9. Vincent van Gogh - Vaas met vijftien zonnebloemen (1888) - € 75 miljoen.
De kunsthandelaar. De kunst-handelaar is weliswaar een verkoper, maar op de 1ste plaats ook een koper. Hij dient immers op zoek te gaan naar de werken die hij wil exposeren, werken die hij zelf kiest en te gelde wil maken. Hierin verschilt hij van de veilingmeester, die ontvangt zonder zelf een keuze te maken.
Hij doelt op het bedrag dat de overheid vandaag neertelde voor een kunstwerk: de Vaandeldrager, een schilderij van Rembrandt. 150 miljoen euro is het hoogste bedrag dat de overheid ooit heeft betaald voor een enkel kunstwerk, stelt een woordvoerder van minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs en Cultuur).
Met topstukken als De Nachtwacht, Marten & Oopjen, Het Joodse Bruidje en De Staalmeesters, beheert het Rijksmuseum de grootste collectie Rembrandt-schilderijen ter wereld en bovendien het meest representatieve overzicht van zijn gehele oeuvre.
De staat telt 150 miljoen euro neer voor het topstuk. De aankoop van De Vaandeldrager zal via een combinatie van publieke en private financiering gaan. De Vereniging Rembrandt draagt een bedrag van 15 miljoen euro bij, naast de bijdrage van het Rijksmuseum Fonds van 10 miljoen euro.
Het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt hangt vanaf 2 juni in het Centraal Museum in Utrecht. Het zelfportret werd begin dit jaar met een bijdrage van de Nederlandse Staat gekocht en reist komende periode naar alle twaalf provincies. De Vaandeldrager werd in 1636 geschilderd.
De vaandeldrager is van 2 t/m 31 augustus te zien in het Drents Museum in Assen. Het schilderij gaat hierna op reis naar Flevoland, naar de Kunstlinie in Almere. Elk deelnemend museum zal in elk geval één dag gratis toegang bieden.
Familie Rothschild akkoord: Nederland mag schilderij Rembrandt voor 175 miljoen kopen. UPDATEDe familie Rothschild gaat akkoord met de verkoop van het werk De Vaandeldrager (1636) van Rembrandt aan Nederland.
Waar vindt u Rembrandt van Rijn
In het Mauritshuis in Den Haag hangen ook 10 van zijn schilderijen, waaronder 'Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp'. Als u geïnteresseerd bent in het leven van Rembrandt, dan kunt u Museum het Rembrandthuis bezoeken. Daar zijn veel van zijn etsen te zien.
Een schilderij van Vincent van Gogh uit 1887 is op een veiling in Parijs verkocht voor ruim 13 miljoen euro. Het tafereel van een straat in de Parijse wijk Montmartre werd verkocht bij veilinghuis Sotheby's, dat zeker 5 miljoen euro had verwacht.
De daadwerkelijke dader was de Italiaan Vincenzo Peruggia. In een houten koffer onder zijn bed in een kamer in Parijs werd de Mona Lisa bewaard om hem pas na twee jaar te koop aan te bieden aan een antiquair uit Firenze, Italië. Het doek werd herkend en Peruggia gearresteerd.
Een schilderij van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso (1881-1973) is donderdagavond in New York geveild voor een bedrag van omgerekend ongeveer 85 miljoen euro. Het topstuk ging onder de hamer bij veilinghuis Christie's.
De schutterij die destijds de opdracht aan Rembrandt verstrekte was een stedelijke instelling en De Nachtwacht is sindsdien eigendom van de gemeente Amsterdam, in eeuwigdurende bruikleen aan het Rijksmuseum. De geschatte waarde van De Nachtwacht ligt rond de 500 miljoen euro.