Komkommers hebben behoefte aan een rijke grond met veel organische stof. Eventueel kan er in de loop van het seizoen extra bemest worden, door bv compost rond de stengel te leggen. Zo'n laagje compost beschermt tevens de wortels die aan de oppervlakte verschijnen.
Kalium en calcium zijn essentiële voedingsstoffen voor een goede vruchtkwaliteit. Dit is erg belangrijk voor komkommers, omdat de houdbaarheid kort is. De behoefte aan kalium is het hoogst tijdens de midden- en eindfase van de vruchtontwikkeling.
Komkommers zijn eenvoudig te kweken. Ze hebben niet veel verzorging nodig. Een beetje mest, veel zon en iets om op te klimmen is alles wat een komkommerplant nodig heeft om u een hele zomer van komkommers te voorzien. Wij oogsten tientallen komkommers elk jaar van 3 of 4 komkommer planten.
Dieven en toppen
Om een stevige plant te krijgen, moet je hem in het begin veel toppen en nijpen. Knijp na de eerste vier bladeren de top eruit. Er groeien nu ranken uit, top deze na drie bladeren. De scheuten die hierna uitlopen, mogen blijven.
Geef zeker iedere dag een halve gieter water per plant. Je merkt dat de plant meer water nodig heeft als de bladeren gaan hangen. Komkommers zijn gevoelig voor de ziekte 'meeldauw', dus geef geen water op het blad. Zorg dat de planten na een regenbui snelkunnen opdrogen.
Heb je geen of nauwelijks vrouwelijke bloemen in de plant, dan kan dit een signaal zijn dat de omstandigheden niet ideaal zijn voor de plant. Zorg voor de juiste temperatuur, bodemkwaliteit en genoeg direct zonlicht. De komkommer- en pompoenplant hebben in de regel altijd meer mannelijke dan vrouwelijke bloemen.
Om die reden hebben ze ook relatief veel voeding nodig. In een pot met potgrond zit voldoende voeding voor 8 weken, daarna zul je bij moeten gaan voeden zodat de planten kunnen blijven groeien en bloeien en komkommers maken. In de volle grond geef je 2 weken voor het uitplanten van de zaailingen voeding.
Je kunt per plant in een platte bak die niet te vol en goed verdeeld is wel 20 tot 25 komkommers per plant oogsten. Ook komkommers voor kasteelt zaai je wat eerder: begin tot half april binnenshuis (of bij goed weer in de kas maar let dan goed op nachtvorst!!).
Bij tomaten kan je ook nog paprika, meloenen, pepers, en komkommers planten. Wel te verstaan als ze groot genoeg is .
Verwijder om komkommerplanten te snoeien eenvoudigweg de scheuten die uit de stelen groeien. Doe dit wanneer je plant 30-60 cm groot is en vervolgens elke 1-2 weken. Daarnaast kun je tuinklemmen gebruiken om je plant langs een hekwerk omhoog te laten groeien.
In veel recepten staat dat je de zaadlijsten uit een komkommer moet halen. En dat komt omdat een komkommer wel voor 95% uit water bestaat.
Hoe lang duurt het voordat je komkommer kunt oogsten? Na ongeveer zes weken kun je de eerste komkommers gaan oogsten. Het oogsten vindt meestal rond half juli tot het einde van de zomer plaats.
Krijgt je komkommer geel blad, dan is dat vaak een van de eerste signalen dat hij te veel water krijgt. Houdt dit probleem te lang aan, dan worden de randen van het blad bruin en dor. Uiteindelijk verwelkt het blad en valt het af.
Komkommerplanten hebben aanzienlijk meer water nodig dan de meeste andere groenten. Om te groeien hebben komkommers dagelijks ongeveer 3 cm water nodig.
Geef meststoffen om aromatische tomaten te krijgen
Ze hebben een grote behoefte aan voedingsstoffen en hebben behalve stikstof en fosfaat vooral veel kalium nodig. Kalium reguleert de waterhuishouding van de plant, verstevigt de celwanden en geeft de plant meer weerstand tegen ziekten.
Voeding. Courgettes groeien eigenlijk op alle grondsoorten, maar zorg wel voor een luchtige bodem waar geen water op blijft staan. Courgette vraagt een relatief hoge bemesting. Werk een aantal weken voor het planten compost en/of goed verteerde mest door de bovenste laag van de bodem.
Na ongeveer 3 à 4 weken, zijn de planten al zo groot, dat ze hun eerste bloei krijgen. En dat is belangrijk, want aan de bloem groeit vervolgens een komkommer. Hoe snel de komkommer vervolgens groeit, is heel erg afhankelijk van de temperatuur in de kas.
Met name tijdens de vruchtzetting heeft een komkommerplant behoefte aan veel water. Geef 's zomers dagelijks water, maar vermijd waterverzadiging. Door lauwwarm water te gebruiken voorkom je wortelrot en een bittere smaak van de komkommers.
Voor groenten is vooral bloemvorming en vruchtzetting problematisch in de schaduw. Het is niet verwonderlijk dat vooral vruchtgewassen (zoals courgette, komkommer, pompoen en tomaat), maar ook broccoli en slabonen, echte zonnekloppers zijn.
Droogte hindert groente in de groei en laat komkommers krom trekken.
Komkommers groeien heel snel. Van bloem tot oogstbare vrucht duurt soms maar 10 dagen. Deze komkommers zijn het lekkerst als ze tussen de 10 en 15 cm lang zijn.
Zaai vollegrond-komkommers binnen voor op het einde van de lente. Komkommers voor buiten, kun je ook rechtstreeks in de volle grond planten in het begin van de zomer. Ze hebben een beschut en zonnig plekje nodig en goede aarde.
Moet ik komkommers bestuiven? In tegenstelling tot tomaat, paprika en pepers maakt het komkommerras Picowell ook zonder bestuiving vruchten aan. Hommels en bijen lusten de nectar best, maar voor de plant is het niet noodzakelijk dat ze langskomen. De vruchten bevatten echter geen zaden.