Tot slot is een zilvergehalte dat vaak voorkomt 800 zilver. Dit is dus 800/1000 = 80% zilver. Dit gehalte wordt net als 835 zilver vanwege kostbaarheid en stevigheid veel gebruikt voor groot zilverwerk en tafelzilver.
Keurtekens zijn in Nederland verplicht en waarborgen de 'echtheid' van het materiaal. 925 wordt alleen maar in zilveren sieraden gebruikt. 925 zilver wordt ook wel sterling zilver genoemd. De nummers 925 betekend eigenlijk de puurheid zilver die het sieraad bevat.
Het percentage puur zilver wordt dan aangeduid met een getal. 830 zilver komt dan overeen met 83% zuiver zilver. Voor de inkoop van zilver wordt daarom altijd een inkoopprijs gehanteerd die gebaseerd is op deze zuiverheid.
Sterlingzilver heet ook wel 'eerste gehalte zilver'. Je ziet dan het teken '925' (van 925 duizendsten) op het voorwerp. Het tweede gehalte zilver is '825', het derde '800'. Verzilverde objecten hebben alleen een dun laagje zilver, meestal aangebracht met een methode die galvanotechniek heet.
Zilveren sieraden kunnen na verloop van tijd verkleuren. Ze kunnen wat doffer of zelfs zwart worden. Dit komt door een chemische reactie die ontstaat door het contact van zilver met waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Ook reageert zilver op de zuurgraad van je huid.
Sterling zilver of 925 zilver wordt vanwege zijn hoge puurheid ook wel het eerste gehalte zilver genoemd. Vanwege de goede verhouding tussen puurheid en stevigheid is het ook het hoogste gehalte zilver dat we vaak in sieraden terugzien.
De test is even simpel als doeltreffend. Leg een blokje ijs op het zilver. Wanneer deze direct smelt, alsof het ijsblokje op iets heet gelegd is, dan is de kans erg groot dat je met echt zilver te maken hebt.
Als je een zilver voorwerp door zou zagen is het door en door van hetzelfde (zilveren) materiaal, bij een verzilverd voorwerp zie je een basismateriaal met een laagje eromheen. Als je verzilverde voorwerpen veel poets komt het koper erdoorheen en verdwijnt de zilverlaag.
Antiek zilver heeft een verhaal
Het gaat meestal om voorwerpen waar een mooi en persoonlijk verhaal aan verbonden is, het heeft al veel 'meegemaakt'. Er is echt sprake van een karaktervolle betekenis met een geschiedenis.
Echt zilver heeft bv. het zilvermerk 800, 835 of 925. Daarnaast bestaan er nog variaties zoals zilver 900 of het nog oudere zogenaamde soldeerzilver. Laagjes zilver worden echter vaak aangeduid met 90 of 100.
Bij 18 karaat bestaat een sieraad voor 75% uit goud (18/24 = 0.750). De rest wordt aangevuld met koper en/of zilver. Vanwege deze percentages wordt 14 karaat goud ook wel 585 goud genoemd en wordt 18 karaat goud met 750 aangeduid.
Het verkleuren van zilver heet oxideren, dit is een natuurlijk proces bij het materiaal zilver en dus ook bij zilveren sieraden. Het oxideren is dus een chemische reactie, waardoor zilver bijvoorbeeld dof of zwart wordt.
925 betekent dat het zilver voor 92,5 % bestaat uit zilver, waaraan 7,5% koper is toegevoegd. Puur zilver (999) is te zacht om in sieraden te verwerken, De benaming Sterling is van toepassing op alle 925 sieraden en komt oorspronkelijk uit Engeland.
Onze 925 sterling silver (+ goldplated) sieraden kunnen wel tegen water, zolang er maar geen chemische toevoegingen in zitten. Onder de douche kan het geen kwaad om je sieraad te dragen zolang je geen shampoo etc. gebruikt. In de zee of in het zwembad is het niet mogelijk om je zilveren sieraden te dragen.
Actuele Zilverprijs vandaag: 631€ per kilo / 0,63€ per gramBeste Prijzen voor uw ZILVER - ZILVERBAREN - ZILVEREN MUNTEN.
Zilver is een natuurproduct en kan na verloop van tijd gaan oxideren. Dat is een chemische term die, in het geval van metalen, duidt op een reactie tussen metaal en de zuurstof die je in de lucht tegenkomt. Zoals ijzer kan gaan roesten, is een verkleuring van een metaal als zilver ook te wijten aan oxidatie.
Zilver is zeer gevoelig voor chloor. Doe uw zilveren sieraad daarom zeker af als u gaat zwemmen in chloorhoudend water om verkleuringen te voorkomen! Ook wellness- en kruidenbaden kunnen uw zilveren sieraden doen verkleuren! Doe uw zilveren sieraden af wanneer u erg transpireert.
Zilver wordt zwart door waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Wanneer zilver hiermee in aanraking komt ontstaat er een chemische reactie en wordt het zwarte laagje gevormd.
Een plated sieraad heeft een basis van metaal en wordt voorzien van een andere laagje metaal. Bijvoorbeeld een koperen ring met een laagje van goud wordt een goldplated ring of een vergulde ring genoemd. Wanneer zilver als laagje wordt gebruikt noemen we dat silverplated of verzilverd.
zilver verkleurt door blootstelling aan zuurstof, parfum of zelfs zweet nu eenmaal. Daar kun je gelukkig makkelijk zelf iets aan doen. Het liefst zonder bijtende chemische stofjes, maar gewoon met een zilverpoetsdoek. Of met een ouderwets trucje waar soda, aluminiumfolie en wat kokend water bij komt kijken!