Vang meer en grotere vissen met shads in Noorwegen. Al tientallen jaren is de pilker het favoriete kunstaas voor het vangen van kabeljauw tijdens een visvakantie in Noorwegen. Heel begrijpelijk omdat het gemakkelijk is om te vissen, ook in dieper water en sterke stroming, en er blijft beslist vis aan hangen.
Kies voor een hengel in de 20 lbs klasse. Zwaarder hoeft echt niet! Standup hengels zijn bij mij verreweg favoriet als het op pilkeren op echt diep water aankomt. Het gewicht van deze relatief korte (rond de 2 meter) hengels ligt meestal rond de 1000 gram.
Bij het wrakvissen gebruikt men pilkers, maar ook loodkoppen met grote shads, plastic inktvisjes, kunstwormen, jigs en grote veren. En in grote concentraties bij wrakken pakt de kabeljauw juist dat kunstaas het liefst, al lukt het daar meestal ook met een grote haak en een flinke dot zeepieren.
Vissend vanaf de boot boven een wrak kun je pollak vangen met onder meer verenpaternosters, deltavisjes, shads en pilkers. Daarbij vis je in een rechte lijn en mag je gerust flink wat tempo maken, want pollakken houden van kunstaas dat snel omhoog wordt gedraaid.
Forel is de vaakst voorkomende zoetwatervis in Noorwegen Je vindt de vis in alle waterlagen, licht afhankelijk van de temperatuur. Je kunt forel vangen met wormen, spinners, kunstaas en vliegen. De baars zwemt aan de bodem, zelfs dichtbij land.
Waar vind je de vis? De beroemde fjorden van Romsdal en Møre zijn enkele van de beste visplekken van Noorwegen. Hier vind je de meeste van de meest voorkomende vissoorten van Noorwegen: kabeljauw, heilbot, inktvis, lang, gerookt, donker, roodbaars, schelvis, meerval en wijting.
Pluggen als forel kunstaas
Het beste zijn kleine plugjes die een felle zwemactie hebben. Omdat de kunstaas plugjes klein moeten zijn vallen tweedelige plugjes eigenlijk af. Eendelige plugjes zijn dus een goede keuze. Afhankelijk van het water waar je in vist kan je ondiep of diep lopende plugjes gebruiken.
Naast kunstaas is natuurlijk aas ook zeer succesvol. Haring en Makreel zijn doorgaans zeer succesvol. Liever Makreel dan Haring omdat de Makreel een veel steviger vis is en dus minder snel uit elkaar valt. Koolvis is eveneens een goed natuurlijk aas omdat het een stevige vis is.
Professionele vissers vangen de meeste kabeljauw in de Atlantische Oceaan, aan de Europese kusten omdat enkel hier nog een redelijke hoeveelheid kabeljauw te vinden is. De meeste scholen zwemmen nog in de buurt van Noorwegen en Schotland en hier worden dus de grootste aantallen vissen gevangen.
Als aas wordt bij het wrakvissen vaak natuurlijk aas gebruikt zoals zeepieren, mesheften, zagers, krabjes of stukjes vis. Maar ook zeevis kunstaas zoals shads en pilkers zijn zeer geschikt om mee te wrakvissen. Houd er bij het vissen met kunstaas wel rekening mee dat het aas met enige regelmaat moet bewegen.
in Noorwegen mag men 18kg visfilet pp meenemen.
Vanaf 1 januari 2021 zijn er wéér nieuwe regels voor de sportvissers in Noorwegen omtrent het meebrengen van vis uit Noorwegen naar oa Nederland of België. Deze nieuwe regels zijn 10-12-20 bekend gemaakt en uiteraard heeft Cordes Travel deze per direkt kenbaar gemaakt.
Kabeljauw heeft een voorkeur voor water van rond de 10°C en komt overal in de Noordzee voor. Gewoonlijk zwemmen ze rond op een diepte van 150 tot 200 meter maar gaan wel tot 600 meter diep. Kabeljauw kan een lengte van 1,6 meter bereiken en 40 kilo wegen. Ze jagen op andere vis, kreeftachtigen, inktvissen en wormen.
Je mag overal vissen zolang het maar zout water is. Je hebt daar geen vergunning of visakte voor nodig. Je mag vissen met een hengel of een handlijn , maar niet meer dan 2 hengels of handlijnen per persoon. Let er alleen op, dat je binnen honderd meter van waar een rivier in de zee uitmond, je niet mag vissen.
Om in Noorwegen te vissen op meren, rivieren en beken, moet je een visvergunning hebben ('fiskekort' in het Noors). Visvergunningen worden uitgegeven door plaatselijke landeigenaren en visorganisaties. Online zijn vergunningen verkrijgbaar op inatur.no.
Hoe sterker de stroming, hoe groter de kans op aanbeten. Wil men grote leng vangen, dan denken we aan de wintermaanden met steeds ruwer wordende zee. Daarbij zware loodgewichten om op grote diepte, tot -200 meter te vissen. Bovendien moet je rekening houden met hevige vloedstroom.
Je neemt je zeebaarshengel mee, wat kleine pilkertjes en je huurt voor 50 euro evt. een hengel voor de zware visserij en klaar ben je. Komt nog je eten en drinken bij, maar kun je meenemen vanuit NL of België voor een groot deel en moet je thuis ook, dus dat zijn de kosten niet, beetje brandstof (verste stek 15 min.
Gezouten en gedroogde kabeljauw noemen wij ook wel klipvis. Maar het beestje heeft meer namen: stokvis, rotsvis en op z'n Surinaams: bakkeljauw of bakkeljouw.
De vissen zullen goed bijten net voordat de zon opkomt en net na zonsondergang, wanneer er veel voedsel voor ze is. Tijdens het midden van de dag, wanneer de zon op het hoogste punt staat, zullen de vissen zich terugtrekken naar kouder, dieper water.
Bodemvissen graven zich ook vaak in. Roofvissen voeden zich met kleinere vissen. Zij jagen zowel bij de bodem (kabeljauw en schelvis) als dicht bij het wateroppervlak (geep, zeebaars en wijting). Het zijn snelle zwemmers met een grote bek en vaak scherpe, naar achteren gerichte tanden.
In de fjorden zwemmen zeehonden, bruinvissen en verschillende soorten vissen. Je kunt er walvissen en orka's tegengekomen. En in de lucht zijn adelaars, papegaaiduikers en andere vogels te zien. Vrijwel iedereen kent het prachtige (en kwetsbare) Great Barrier Reef.
Boothengel kopen
Als je vanaf een boot met shads of pilkers wilt gaan vissen op bijvoorbeeld kabeljauw of zeebaars dan voldoet een goede spinhengel met een lengte van 2,70 en een werpgewicht van 50-80 gram. Met deze spinhengel kun je perfect met een dunne gevlochten lijn deze secure kunstaas visserij uitoefenen.
Elke zomer vind je ongeveer 100.000 vissers verspreid over ongeveer 450 Noorse rivieren. De langste waterloop die Atlantische zalm bevat, is de Tanarivier en zijn vele zijrivieren in Finnmark, samen goed voor ongeveer 1.100 kilometer. Aan de andere kant van het spectrum heb je de Akerselva-rivier in Oslo.
Grote forel kan je goed met kunstaas vangen. Vooral kleine spinners leveren mooie forel op. Spinners imiteren de kleine vis die forel eet en trekken zo de forel aan.
Als je het over aas en forelvissen hebt dan zijn er twee aassoorten die er met kop en schouder bovenuit steken wat betreft gebruik. Dat zijn de larven zoals wasmotlarven en foreldeeg. Zeker op vijvers zijn dit wel de twee meest vangende soorten aas die je kunt gebruiken.
Stel je dobber op ongeveer een meter diepte af en werp in. De forel is een vrij zwemmende vis, dus deze kan zich overal in de vijver bevinden. Belangrijk is dus dat je verschillende dieptes en plekken probeert tot je de vis gevonden hebt.