Dus de kant-en-klaarmaaltijden zijn niet zo verstandig of gezond als ze lijken. De meeste maaltijden bevatten te veel natrium (zout), verzadigd vet of kilocalorieën. Daarnaast zijn er E-nummers en bij sommige smaakversterkers toegevoegd; voor een gezonde maaltijd heb je deze niet nodig.
Af en toe een kant-en-klaarmaaltijd kan geen kwaad, maar zelf koken is nog altijd het beste. Als je zelf kookt, kun je zelf bepalen hoeveel zout je erin doet. En je kan gemakkelijker zorgen dat je voldoende groente en volkorenproducten zoals zilvervliesrijst of volkorenpasta binnenkrijgt.
De nadelen zijn de afgelopen jaren steeds vaker en uitgebreider in beeld gekomen. Veel maaltijden bevatten minder gezonde toevoegingen. E-nummers bijvoorbeeld, en vaak veel zout. Daarnaast pakt het aantal calorieën niet altijd even gunstig uit, en zijn de maaltijden vrij prijzig.
Wat is een 'gezonde kant-en-klaarmaaltijd' eigenlijk? Volgens het Voedingscentrum moet een kant-en-klaarmaaltijd 400 tot 700 kilocalorieën en minstens 150 gram groente bevatten; maximaal 100 g vlees, vis, ei of tofu; maximaal 15 gram (onverzadigd) vet en maximaal 2 gram zout.
Ook consumentenprogramma kassa heeft een onderzoek gedaan naar goede kant en klaar maaltijden voor ouderen. Ze bekeken onder andere Lekker Thuis, Vers aan Tafel, Apetito, Uitgekookt en Maaltijdservice.nl. Grote winnaar bij dit onderzoek was Uitgekookt. Chef kok Pierre Wind beoordeelde deze maaltijden met een goed.
Groot verschil in calorieën
Maar, hoewel ze wél gezonder dan een pizza zijn, zijn stoommaaltijden zeker niet altijd een hele slanke optie. De stoommaaltijden van Albert Heijn verschillen enorm in calorieën. Helemaal niks mis mee, want het leven draait natuurlijk alleen niet om calorieën .
De enige echte nadelen, vind ik dat de hoeveelheid groenten te laag is en de hoeveelheid zout hoog. Als je een hoge bloeddruk hebt, kun je deze maaltijden beter mijden. Ik raad aan om extra groenten te eten bij de lunch of als tussendoortje, op dagen dat je kiest voor een stoommaaltijd.
Nee. Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling.
Magnetronmaaltijden opwarmen is niet schadelijk
Het is veilig om eten te ontdooien en te verhitten in de magnetron, schrijft het Voedingscentrum: 'Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron.
Onze maaltijden passen binnen een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Onze maaltijden bevatten de nodige bouwstoffen, brandstoffen en beschermende stoffen dankzij de juiste hoeveelheid groenten, eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten.
Diepvriesmaaltijd smaakpanel
De diepvries maaltijden van Apetito scoorden qua smaak het hoogst: een 5,9, gevolgd door de koelverse maaltijd van Vers voor Thuis (5,6) en Foodconnect (5,4). Het slechtst werd beoordeeld de koelverse maaltijd van Maaltijdservice (4,7).
Er heerst echter een mythe dat wanneer je diepvriesmaaltijden invriest, de vitamines grotendeels verdwijnen. Dit is volgens kenners echter een misvatting. Als je zelf een maaltijd bereidt en die vervolgens in de vriezer plaatst, blijven de vitamines gewoon in tact.
Te veel zout
Het Voedingscentrum adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten. Een kant-en-klaarmaaltijd zou niet meer dan 2 gram zout mogen bevatten.
Aviko producten
Maaltijdpannetje voldoet aan de richtlijnen goede voeding: voldoende groenten, niet te zout en niet te veel verzadigd vet. De maaltijd wordt vers ingevroren zodat alle versheid behouden blijft. Kijk voor alle varianten Aviko vriesverse maaltijden op www.aviko.nl.
Gezond avondeten bestaat uit veel groente, een volkorenproduct of aardappelen, vloeibaar vet en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Ook een toetje van fruit of magere of halfvolle yoghurt kan onderdeel uit maken van een gezonde maaltijd.
Het bedrijf is gevestigd in IJsselmuiden, en bezorgt wekelijks duizenden koelverse maaltijden aan huis. Niet alleen bij senioren of hulpbehoevenden, maar ook steeds meer bij jonge gezinnen. De koelverse maaltijden van Uitgekookt worden altijd bereid met 100% verse ingrediënten en voldoende groenten.
Invriezen is mogelijk, dan is het zo'n 1 – 2 maanden houdbaar. Let op: het invriezen van koelverse menu's gaat vaak ten koste van de smaak en kwalitet. Diepvriesmaaltijden: deze kunt u in de diepvries bewaren (lager dan -18 graden) tot u de maaltijd wilt nuttigen.
Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan de maaltijd goed heet worden. Schep het eten tijdens het verwarmen het eten 1 of 2 keer om. Ook al heb je een draaiplateau in je magnetron, nog steeds is goed roeren tussendoor belangrijk om de hitte te verdelen.
Tafeltje dekje kosten
Voor maar € 6,23 geniet u al van een heerlijke complete maaltijd. Zo kunt u onder andere kant en klaar maaltijden bestellen, maar we hebben ook heerlijke soepen voor €1,90. Wanneer u aan het diëten bent, moet u natuurlijk ook gewoon gebruik kunnen maken van tafeltje dekje.
Nee, er is geen bewijs dat het eten van voedsel bereid in de magnetron de kans op kanker vergroot. De samenstelling van je eten verandert niet in de magnetron. De magnetron verwarmt voedsel met microgolven, een speciale vorm van straling. De microgolven zorgen ervoor dat de watermoleculen in het voedsel gaan trillen.
Wanneer je een glas water te lang verwarmt in een magnetron wordt het water té warm. Wanneer je het glas dan beet pakt en beweegt zal het water als het ware 'uitbarsten'. Het water kan dan kokend heet over je vingers spatten en brandwonden veroorzaken.
Wat kan niet in de magnetron? Eten met een schil eromheen kan niet altijd opgewarmd worden in de magnetron. De schil zorgt er namelijk voor dat de warmte niet kan ontsnappen, waardoor het eten als het ware ontploft. Denk dan bijvoorbeeld aan eieren en druiven.
De stoommaaltijden zitten in een ronde bak met een ventilatiesysteem erop. Je moet alleen het kartonnetje rondom de verpakking even verwijderen en dan de maaltijden in de magnetron zetten, op 700W en op 6,5 minuut (tandoori) of 7,5 minuut (ketjap). Simpel en vlug klaar!
Je kan ze ook gewoon opwarmen in de pan of in de oven. Dus de inhoud in een pan gooien met een deksel erop, of in een ovenschaal met een stukje aluminiumfolie erover. Of het resultaat net zo lekker is als uit de magnetron zal per maaltijd verschillen, en je zult even moeten uitvinden hoe lang en op welke warmte.
Wat zijn de kosten van de maaltijden? De prijs varieert tussen de€6,79 tot €8,99 per maaltijd. Wanneer je kiest voor een maaltijdbox, betaal je iets minder per maaltijd.