– De Tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een sudderplaat of vlamverdeler), keramische kookplaat (pas wel op voor krassen), in de oven en op houtskool-of houtvuur buiten.
De tajine kan gebruikt worden op een gasfornuis (gebruik een sudder- plaat of vlamverdeler), een elektrische of keramische kookplaat (pas wel op voor krassen), in de oven en buiten op kooltjes of houtvuur. Stel je tajine nooit aan extreme temperatuurwisselingen bloot (bv.
De tajine is NIET geschikt voor inductie. Andere warmtebronnen zijn in verband met de vaak matige kwaliteit van het keramiek niet aan te raden.
De meeste recepten voor de tajine zijn geschikt om te maken in de oven. Echter, je kunt ook met bepaalde tajines koken op gas. Indien je op gas kookt raden wij een vlamverdeler aan. Deze leg je tussen de warmtebron en de tajine voor een betere warmteverdeling.
De tajine moet langzaam koken. Een gerecht met kip duurt ongeveer twee uur om door te koken, terwijl rundvlees of lam zelfs tot vier uur nodig heeft. Als je eenmaal een heerlijk gerecht hebt gemaakt met de tajine zijn heet water en bicarbonaat (of zout) voldoende voor het schoonmaken van je tajine.
Koken met een tajine is gezond. Het voedsel wordt namelijk in zijn eigen kookvocht klaargestoomd. In de tajine wordt eten langzaam en gelijkmatig bereidt en is daar ideaal voor slow cooking. Je kunt er heerlijke vegetarische gerechten met veel groenten in maken.
U kunt een tajine gebruiken voor zowel groente-, vlees-, als visgerechten. Het voordeel van de tajine is dat je in principe weinig olie of andere vetten nodig hebt om een gerecht te bereiden. De tajine is een soort stoofpan. Het bestaat uit een ronde schaal, waarin de klaargemaakte gerechten kunnen worden opgediend.
Koken met de tajine:
Koken met de tajine is zeer eenvoudig: plaats de schaal van de tajine op laag vuur (let op: met warmteverdeler of sudderplaat) en laat even opwarmen. Laagje olie erin schenken en vervolgens, indien de schaal warm is, alle etenswaren erin leggen.
Vet de tajine vóór het eerste gebruik aan de binnenkant in met zonnebloemolie (zowel de schaal als het deksel). Verwarm de tajine daarna een uur op laag vuur. De olie zal in het aardewerk trekken, waarna je de tajine keer op keer kan blijven gebruiken.
Geglazuurd keramiek is standaard een goede keuze voor een tajine. Wel zal je voorzichtig met keramiek moeten omgaan, want aardewerk is ook wanneer geglazuurd nog steeds breekbaar. Wordt al decennia lang als alternatief op een stoompan gebruikt. Gietijzeren tajines zijn een goede keuze voor extra duurzaamheid.
Een inductie adapter is een extra accessoire voor je inductie kookplaat. Het is een stalenplaat met handvat die bestaat uit 3 lagen, een laag aluminium ingekapseld door 2 lagen staal. Het is simpel gezegd een pannenbodem met handvat.
Behalve een leuke eye-catcher voor in je keuken kun je met een tajine heerlijke gerechten maken. In een tajine kan het vocht rustig indikken in de groenten en het vlees zonder dat het verdampt (door de kegelvormige deksel kan het vocht niet verdampen) en waardoor de smaken langzaam op elkaar kunnen inwerken.
Als je een tajine voor het eerst gaat gebruiken,moet je hem eerst 24 uur in water laten weken. Daarna kan je de gehele binnenkant van de tajine het beste invetten met olijfolie of plantaardige olie. Zet hem tot slot op een laag vuurtje totdat de olie volledig is ingetrokken.
Schoonmaken. Na gebruik moet je de tajine schoonmaken. Dat gaat niet in de vaatwasser, maar gewoon met wat afwasmiddel en water. Laat hem vervolgens goed drogen voor je hem in de kast zet.
Als je de tajine niet vaak gebruikt, laat hem een uurtje op voorhand wat inweken." Met de tajine kan je koken op een gasfornuis, een elektrisch fornuis (zet de schaal altijd op grote brander maar op een laag vuurtje), op de bbq en in de meeste traditionele ovens. Maar let op: niet voorverwarmen!
Een klassieker uit de Marokkaanse keuken is tajine. De naam van het gerecht verwijst naar de schaal waarin het wordt klaargemaakt: een tajine bestaat uit een lage schaal van aardewerk met een kegelvormig of bolvormig deksel. De schaal wordt op het gasvuur, in de oven of op een rooster boven hete kolen gezet.
Traditioneel is de tajine gemaakt van aardewerk, maar tegenwoordig zijn er ook gietijzeren varianten. Door zijn iconische vorm en aardewerk is de tajine geschikt als stoofoven. Door de kegelvormige deksel wordt vocht in de tajine vastgehouden en valt het langs de zijkanten naar beneden.
Tajín is een specerijenmengeling op basis van gemalen chilipeper, limoen en zout. Hierdoor heeft het poeder een zuurtje, een zoutje en een stevige dosis pit. Geen nood: niet het type pit waar je spontaan van naar je zakdoek grijpt, maar gewoonweg nét voldoende vuur voor een aangename, warme nasmaak.
Haal de beste smaak in huis. De kwalitatief goede Tajine kruiden van KruidenvoorThuis zorgen voor een culinaire beleving van niveau. Wij vinden dat koken leuk en makkelijk moet zijn.
De Marokkaanse kruiden kennen een erg grote verscheidenheid doorheen de vele typische gerechten. Gedroogde gember, komijn, zout, zwarte peper en kurkuma zijn een mengsel die u nagenoeg in elk tajine en couscous zal aantreffen. Komijn wordt in bijna elk Marokkaanse gerecht gebruikt.
Echter een inductieplaat kan eigenlijk niet inbranden. Het principe van koken op inductie is een soort magnetisme waardoor de inhoud van de pan gaat koken, maar de kookplaat zelf niet heet wordt. Vandaar dat je ook speciale pannen ( met een magnetische bodem ) nodig hebt, voor het koken op een inductieplaat.
Als je met “een keramische pan” een pan van keramiek bedoelt, dus een pan van gebakken klei zoals hiernaast te zien op het plaatje, dan is het antwoord: nee, dat gaat niet werken want er zit niet of nauwelijks magnetiseerbaar metaal in de pan, dus op inductie gaat dat niet werken.
Een koperen pan ook, net als een glazen ovenschaal en een aluminium pan. Pannen van aluminium, koper, glas en aardewerk zullen dus niet werken (niet warm worden) op de inductie kookplaat (Lees verder: welke pannen materialen werken op inductie?).