Boven én onderwarmte De naam zegt het al: hierbij komt de warmte van zowel onder als boven. Deze stand is perfect voor het bakken van je favoriete ovenschotels, cakes en taarten. Zeker bij gebak dat moet rijzen (waarbij bakpoeder of baking soda in het beslag zit, bijvoorbeeld) is boven- en onderwarmte een slimme keus.
Een heteluchtoven warmt sneller op dan een elektrische oven, dus snel een lekker knapperig korstje of een smeuïge lasagne, dat gaat gemakkelijk met hetelucht. Overal in je oven is de temperatuur hetzelfde, ideaal voor het bakken van meerdere ovenschotels in één keer.
Hete lucht
De oven is op iedere plek even warm, dus je kunt hier veel gerechten in bereiden, zoals broodjes, koekjes, frites, ovenschotels, taarten en quiches. Tip: je kunt gerechten zoals puddings, moelleux au chocolat en crème brûlée ook au bain-marie bereiden in de oven.
Voor bakproducten kun je over het algemeen het beste een elektrische ovenstand gebruiken als je kunt kiezen. Cakes en taarten moeten rustig kunnen rijzen. Heteluchtovens blazen de lucht hard door de oven heen. Dat is beter geschikt voor afbakbroodjes en vlees.
Bij de heteluchtfunctie blaast een ventilator de warme lucht door de oven heen. Zo is de temperatuur overal gelijk in de oven. Met boven- onderwarmte wordt alleen de de boven- en onderwand verhit. Zo kan je heel plaatselijk de temperatuur regelen.
Bak je een cake in een heteluchtoven? Houd dan een baktemperatuur van 150 graden aan. Een elektrische oven zet je op 160 graden. Nu is het écht tijd om je keukenschort om te doen, want je gaat de ingrediënten stuk voor stuk met elkaar mengen.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Als je alledrie de cakes tegelijk wilt bakken kun je beter voor de hete-luchtstand van je oven kiezen, want dan kun je meerdere cakes boven elkaar bakken. Je kunt er ook voor kiezen om de cakes na elkaar te bakken.
Wil jij voornamelijk taarten en broden bakken in je oven? Kies dan voor een oven met alleen boven- en onderwarmte. Dan krijg je een degelijke bakoven zonder toeters en bellen. Dit type oven laat je taarten gelijktijdig verwarmen en rijzen.
Zoals we al zeiden bakt een heteluchtoven vaak iets warmer dan een conventionele oven. Reken je een recept om van boven- en onderwarmte naar hetelucht, verlaag de temperatuur dan met 20%. Wil je omrekenen van hetelucht naar boven- en onderwarmte, verhoog de temperatuur dan met 25%.
Zet de oven op 200°C, sprenkel een laagje olie naar keuze op een metalen bakplaat en zet ze in de oven. Gebruik de bakplaat en geen keramieken of glazen schaal: het metaal wordt veel warmer dan glas of keramiek, en net dat zorgt voor een krokant korstje.
Welke temperatuur hetelucht oven? De vuistregel is dat de heteluchtoven altijd rond de 10 tot 20% lager mag t.o.v. een elektrische oven. Zie onderstaande tabel dan ook als leidraad. Over het algemeen maakt het niet zo heel erg veel uit of je de oven 5 of 10 graden hoger of lager zet bij de meeste gerechten.
Het verschil tussen een heteluchtoven of een elektrische oven heeft te maken de ventilatoren. Bij een heteluchtoven blaast een ventilator de warme lucht door de oven heen, waardoor de temperatuur in de oven overal gelijk is. Bij een elektrische oven komt de warmte van boven naar beneden.
Gemiddeld. De meeste ovengerechten bereid je tussen de 180 en 200 graden. Dat is vaak de perfecte temperatuur om de binnenkant mooi gaar te krijgen en de buitenkant niet te doorbakken.
Gebak en taart
De ideale temperatuur om gebakjes en taarten te bewaren, is 4-5°C. Slagroom- en vruchtengebakjes kun je het beste rechtstreeks uit de koelkast serveren, zodat ze niet te warm worden.
De ideale temperatuur en werking van een gebaksvitrine
De temperatuur van een gebaksvitrine ligt tussen de 4 °C en 10° Celsius. Op deze temperatuur blijven uw gebakjes, taarten en andere heerlijke producten perfect op smaak. Daarnaast blijft de kwaliteit op en top!
Bakpapier is vaak geschikt voor temperaturen van -30 tot 220 °C. Bakpapier mag niet in contact komen met direct vuur of de hete zijwanden van de oven, in verband met brandgevaar. Leg het papier niet in de oven tijdens het voorverwarmen.
"Appeltaart bak je het beste op 180 graden in de oven", zegt Van den Broek. "Gebruik liever geen hete lucht, dat werkt als een föhn en is te agressief. Zet de oven op onder- en bovenwarmte." De taart in zijn geheel wat lager zetten helpt tevens om de bodem beter gaar te krijgen.
Hoelang moet je de oven voorverwarmen? Ze zeggen weleens dat 20 minuten dé ideale tijd is om je oven voor te verwarmen. ,,Koken is tijd en temperatuur, daar hangt het eindresultaat van af”, vertelt De Roo. ,,Er wordt inderdaad gezegd dat 20 minuten de ideale tijdspanne is om die optimale temperatuur te bereiken.”
De oven is meestal het warmst in het midden: Zet je gerecht daar zo goed mogelijk neer. Het gerecht is binnenin nog niet gaar, maar aan de buitenzijde wel: Iedere oven is anders, soms is het bij een nieuwe oven even zoeken naar de juiste stand en baktijd.
Een compacte cake kan meerdere oorzaken hebben. Een eerste is teveel vocht, bijvoorbeeld van melk, eieren of boter. Een cake kan dan niet goed gaar worden en rijzen, dat zorgt voor een compact resultaat. Nog een reden is een te luchtig beslag.
Een cake of taart kan inzakken, wanneer je de oven te vroeg opent. Dit komt omdat je baksel de warmte nodig heeft om te rijzen en stevig te worden. Als je de oven opent verstoor je dit proces, omdat er dan koude lucht bij komt. Daarnaast is de temperatuur beslissend voor hoe het baksel uit de oven komt.
Dit is in de meeste gevallen de oorzaak: De temperatuur tijdens het bakken was te hoog. De randen van de cake worden dan te hard voordat het bakpoeder het beslag heeft kunnen laten rijzen. Hierdoor rijst het midden door en krijg je een bult op je cake.