EMDR-therapie is een succesvolle methode gebleken in de behandeling van PTSS. Maar ook bij andere klachten en psychische stoornissen kunnen specifieke emotionele herinneringen een rol spelen. Daarom is EMDR misschien ook effectief voor jou als je lijdt aan een depressie, een angst- of eetstoornis, of psychoses.
Veel mensen merken meteen aan het eind van een sessie al positief effect. Ze omschrijven dat dan als opluchting, alsof er meer ruimte in hun hoofd is. Op de dag van de EMDR-sessie en in de dagen erna zijn veel mensen moe. Soms zijn ze daardoor wat prikkelbaar en gaat concentreren wat moeilijker.
EMDR-therapie kent weinig risico's, maar de effecten van EMDR kunnen na de behandeling nog wel even doorwerken. Dit kan een aantal nadelen hebben: Door het terughalen van beelden, kun je tijdens de behandeling last krijgen van angstige gevoelens. Hier kun je nog enige tijd na de behandeling last van hebben.
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. De behandeling werkt goed bij posttraumatische stress-stoornis (PTSS), maar ook bij andere traumagerelateerde angstklachten, fobieën, eetstoornissen en verslavingen. Eigenlijk alles waarbij herinnering een belangrijke rol speelt.
Gemiddeld 1-3 sessies na een eenmalige traumatische gebeurtenis. Bij chronische traumatisering duurt behandeling langer en is het aantal sessies afhankelijk van de complexiteit van de psychopathologie.
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. EMDR is een intensieve vorm van therapie waarin je, door middel van oogbewegingen, het verwerkingsmechanisme in je hersenen activeert. Op deze manier krijgt je lichaam alsnog de kans om de onverwerkte gebeurtenis te verwerken.
De kosten voor EMDR bedragen 90 euro per consult van 45 minuten. Consulten van kinderen duren meestal 45 minuten, van jonge kindere 30 minuten. Consulten van volwassenen meestal 1 uur tot anderhalf uur. De kosten voor natuurgeneeskundige behandeling bedragen 90 euro per uur.
Een trauma herkennen
Je hebt last van sombere gevoelens en / of huilbuien en vaak ben je voortdurend gespannen. Een traumatische ervaring kan leiden tot het hebben van flashbacks van de gebeurtenis, herbelevingen van de gebeurtenis overdag of in je slaap.
EMDR: schokkende ervaringen verwerken, emoties verminderen
Het trauma wordt verwerkt met EMDR therapie, waardoor klachten zoals prikkelbaarheid, over-alertheid en nachtmerries verdwijnen. Angst en spanning nemen af, de hevige emoties kunnen beter worden losgelaten, en er komt weer rust terug in het lichaam en brein.
Een PTSS kenmerkt zich door vier groepen verschijnselen die ontstaan als u een psychotrauma heeft doorgemaakt. Dit soort gevoelens uiten zich via woede-uitbarstingen, agressie of prikkelbaarheid, slecht slapen, concentratieproblemen, heel wakker en alert zijn en heftig schrikken van onverwachte dingen.
Voorzichtigheid is echter geboden. Voorlopig ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat EMDR werkt voor andere klachten dan posttraumatische stressstoornis. Zo is er pas een grote studie gedaan onder alcoholverslaafden, die beslist niet bleken op te knappen door EMDR.”
Meestal duurt een EMDR sessie 45 minuten of 90 minuten. Hoe voel je je na EMDR? Na afloop van een EMDR sessie kunnen de effecten nog even doorwerken. Het kant in sommige gevallen wat klachten geven, zoals vermoeidheid, hoofdpijn of nieuwe beelden die opkomen.
Complexe PTSS heeft dezelfde symptomen als PTSS, maar heeft daarnaast ook nog andere symptomen. Naast vermijding, herbeleving en spanning is er ook sprake van dissociatieve momenten. Dat betekent dat bepaalde gedachten, emoties, waarnemingen of herinneringen buiten het bewustzijn worden geplaatst.
EMDR werkt vaak snel. Daarnaast kan het ook een intensieve therapie zijn. Daarom zal de therapeut niet alleen vertellen wat hij gaat doen en waarom, maar ook uitgebreid bespreken hoe de cliënt zijn emoties zo goed mogelijk de baas kan blijven.
Ze kunnen angstige gevoelens krijgen door het terughalen van de beelden. Ook kunnen er nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Doorgaans duurt deze nasleep van een EMDR-sessie niet langer dan drie dagen. Bovendien biedt een EMDR-therapeut ondersteuning bij het verwerken van deze gevoelens.
Na een EMDR sessie kan het zijn dat de cliënt wat hoofdpijn heeft of erg moe is. Dit is normaal; de cliënt heeft aan vervelende situaties terug moeten denken terwijl het ook nog eens een niet alledaagse beweging met de ogen maakte. Deze klachten zijn meestal na 1 tot 2 dagen verdwenen.
Het oud zeer kan niet teruggedraaid worden en gesprekken bij een psycholoog zijn niet bedoeld om iets of iemand de schuld ergens van te geven. Zonder dat oud zeer je gedrag laat bepalen, kun je leren vriendelijker met jezelf om te gaan. Een psycholoog kan je ondersteunen in dit proces.
Het volgen van de stimuli kost geheugencapaciteit. Daardoor hebben de hersenen minder ruimte voor de nare gedachten bij de traumatische ervaring. Door de EMDR-therapie krijgen de nare gedachten een andere betekenis. Langzamerhand worden de herinneringen dragelijker en minder emotioneel beladen.
Herbelevingen worden meestal uitgelokt (getriggerd) door een zogenaamde 'trigger'. Dit kan gaan om subtiele dingen, zoals een geur of de klank van iemands stem. Mensen met PTSS staan eigenlijk continu op scherp, door angst voor mogelijke dreigingen. Hierdoor kunnen zij snel schrikken.
Zo zijn veel psychologen en psychiaters het erover eens dat het helemaal niet mogelijk is om seksueel misbruik te verdringen. Sommige slachtoffers die zich niets meer kunnen herinneren van het seksueel misbruik, zouden nog met anderen over het misbruik gesproken hebben.
EMDR therapie vergoeding vanuit basisverzekering
EMDR valt onder de Basis Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). De basisverzekering vergoedt de kosten hiervan volledig. Om de kosten van EMDR vergoed te krijgen, stellen verzekeraars wel als voorwaarden dat er sprake moet zijn van een post traumatisch stresssyndroom.
In emdr verloopt de verwerking van een traumatische gebeurtenis daarentegen door ervaring van sleutelmomenten, die zich in de oorspronkelijke ervaring niet noodzakelijk in die volgorde hebben voorgedaan. Dat is inderdaad vaak het geval, maar of dit komt doordat emdr geen hypnose is, is nog maar de vraag.
Soms krijgt u na een tijd weer (meer) klachten. Ga dan naar de huisarts of uw behandelaar. Bespreek met uw behandelaar waaraan u kunt herkennen dat de klachten terugkomen. Dat kan voor iedereen anders zijn.