Met een steakmes snijd je door die heerlijke biefstuk als was het boter, maar je kunt er ook nog heel wat andere dingen mee doen in de keuken. Voor sommige dingen, zoals groenten in blokjes snijden, is het handig om gewoon een scherp koksmes te gebruiken, maar de tandjes van een steakmes komen soms goed van pas!
Ze staan niet alleen mooi op tafel, maar ze zijn ook gewoon beter. Ze glijden moeiteloos door elk stukje gebakken vlees, in tegenstelling tot gewone tafelmessen. Een goed steakmes heeft een slank maar stevig en scherp lemmet. Dat is liefst ook een beetje buigzaam.
Een mes met een smal, lang lemmet om vlees te snijden. Meestal hebben steakmessen geen kartels. In sommige gevallen wel, en dan is de kartel zeer fijn.
Een hakbijl, ook wel hakmes genoemd, is zeer geschikt voor het hakken van botten en gewrichten zoals spareribs en kippenbouten. Ook kan harde groente gemakkelijk met dit mes fijngehakt worden. Het lemmet van een hakmes is over het algemeen rechthoekig en dikker dan een klassiek keukenmes, maar vaak minder scherp.
Antwoord van Jeroen Meus
In Dagelijkse kost gebruik ik koksmessen van de fabrikant Zwilling. Het is vooral belangrijk om een set messen te kiezen die aansluiten bij je wensen als kok en die goed in de hand liggen.
Als het een opvouwbaar mes is met maar 1 snijkant en deze uitgevouwen niet langer dan 28 cm is, is het toegestaan. Stiletto's, vlindermessen en valmessen zijn geen zakmessen en zijn streng verboden.
Over vrijwel de gehele lengte van het santokumes is de breedte hetzelfde. Pas op het einde van het lemmet loopt deze naar een punt toe. Met het santokumes, door sommigen soms ook wel gekscherend sudoku mes genoemd, kunt u onder andere plakken snijden, groente en fruit klein snijden en vis en vlees snijden.
De uitblinker, zo valt in de nieuwe Consumentengids te lezen, is de Zwilling Miyabi type Gyutho 7000D van 20 cm. Het mes, dat 170 euro kost, is vlijmscherp door het uitzonderlijk harde staal. Gaat daardoor heel lang mee en scoort goed voor gebruiksgemak. Het rapportcijfer is een 9.
Scherp mes
Alle messen met een hardheid vanaf ongeveer 56-58° HRC (en natuurlijk alles daarboven) hebben een langdurige scherpte. We hebben het dan onder andere over de messen van Chroma, Diamant Sabatier, Global, Opinel en Robert Herder.
Hoeveel steakmessen in de set
Misschien komen er elke kerst wel 10 mensen bij je eten. Maar de meeste mensen hebben voldoende aan een 6-delige steakmessen set.
Goede steakmessen hebben een smal en slank lemmet, zodat je soepel door een stuk vlees heen glijdt. De snede moet werkelijk vlijmscherp zijn. Het gevaar van een te dik lemmet met een botte snede is dat je veel kracht moet zetten om door je stugge biefstuk heen te komen.
Laguiole Style de Vie staat voor heerlijk stijlvol tafelen. Onze collectie bestek, messen en producten voor aan tafel heeft een geheel eigen en tijdloze uitstraling. In vier series – Premium, Prestige, Innovation en Luxury – die ieder hun eigen kenmerken en een eigen prijsklasse hebben.
Waarom brengt het geven van een mes ongeluk? Volgens de traditie moet je nooit een mes cadeau doen. Aan de ene kant, verliest de gever dan zijn macht en aan de andere kant verbreekt de scherpe kant van het lemmet de band tussen de gever en de ontvanger: een vriendschapsband, een ouderlijke band, een liefdesband...
Messen in de vaatwasser, vaatwas tips. Een vaatwasser is ongeschikt voor het reinigen van keuken en koksmessen. Etensresten die achterblijven op uw vaatwerk of resten van uw vaatwasmiddel kunnen invreten op het lemmet of de snede van uw mes en corrosievorming (roestplekjes) zal plaatsvinden.
De messen die onder het handelsmerk MIYABI worden geproduceerd, horen bij de scherpste ter wereld. Dat komt omdat de Japanners lang geleden al wisten hoe belangrijk een scherp mes is voor de smaak en textuur van delicate gerechten zoals sashimi. Met een origineel MIYABI mes ondervind je zelf wat dit inhoudt.
Messen met kuiltjes
De kuiltjes zijn de meest voorkomende oplossing. Deze kuiltjes zorgen voor lucht tussen het lemmet en het product. Hierdoor wordt een plakje tomaat niet maar naar het lemmet gezogen, maar wordt deze juist afgestoten. Een groot voordeel, want nu hoeft u niet iedere keer het lemmet schoon te maken.
De meeste koks gebruiken een koksmes met een lemmet van 26 cm. Voor huishoudelijk gebruik is dit aan de grote kant, en voldoet een 20 cm koksmes prima. Naast één of twee koksmessen heeft een kok vrijwel altijd een fileermes, een uitbeenmes, enkele schil en tourneermesjes en een aanzetstaal in zijn set.
' Het grootste verschil zit hem in de vorm van het lemmet. Waar het lemmet van een koksmes in een spitse punt uitkomt zie je bij de santoku dat die schuin afloopt vanuit de rug naar de snede. Daardoor vragen beide messen om andere snijtechnieken. Maar in feite snij je met beide type messen dezelfde ingrediënten.
Meestal zie je een volledige krop of een halve krop. De krop zorgt voor goede balans van het mes en beschermt je hand zodat deze niet over het lemmet glijdt. Bij een volledige krop heeft de hiel van het lemmet een verdikking. Deze is niet scherp en je kunt hier niet mee snijden.
Snij nooit een ui met een gegolfd mes, er komen dan veel sappen vrij waarvan je kan gaan tranen. Ook de kip snij je niet met het universeelmes. Een relatief klein met met een spits en smal lemmet. Het officies is ideaal voor het ontvellen van een ui, snijden en garneren van fruit.
Een zakmesje mag in de meeste gevallen wel, maar niet als je bijvoorbeeld in de kroeg, of in een voetbalstadion bent. Messen, zoals stiletto's, valmessen en vlindermessen zijn strikt verboden. Heb je een valmes, vlindermes of stiletto op zak, dan krijg je een boete.
Een opvouwbaar zakmes van maximaal 28 centimeter (uitgevouwen) met 1 snijkant mag u in de meeste gevallen wel bij u hebben. Dit is afhankelijk van de plaats waar u het mes bij u heeft. Een horecagelegenheid of voetbalstadion mag u bijvoorbeeld niet in met zo'n zakmes.
Dus … Gewone zakmessen, tafelmessen, keukenmessen, dolken en jachtmessen mogen dus, met inachtneming van de regels voor 'goed gedrag', gedragen worden. Om twijfel te voorkomen draag je dit soort messen niet op een duidelijk zichtbare en mogelijk intimiderende wijze, maar in een broekzak, tas of rugzak.