Daarbij loopt het spectrum van extreemlinks (o.a. marxisme, communisme) tot gematigd-links (sociaaldemocratisch). Liberalisme staat in het centrum van de links-rechts as, met zowel gematigd-linkse (sociaal-liberaal) tot gematigd-rechtse (conservatief-liberaal) partijen.
Streven naar meer macht voor de economisch zwakken in de samenleving (klassenstrijd). Wantrouwen ten aanzien van de vrije marktwerking en van het bedrijfsleven (het kapitaal). Het toepassen van overheidsingrijpen om tot een rawlsiaanse of egalitaire verdeling van welvaart te komen.
Partijen en politici die een gematigd linkse of rechtse politiek voorstaan worden doorgaans centrum-links en centrum-rechts genoemd. Deze partijen vallen ook onder de noemer "partijen van het politieke midden" of "centrumpartijen".
De Socialistische Partij (afgekort: SP) is een Nederlandse politieke partij en heeft een socialistische signatuur. De SP is voortgekomen uit de maoïstische beweging van de jaren zeventig.
Zo worden zowel de Nederlandse Socialistische Partij (SP) als de Partij voor de Vrijheid (PVV) en de vroegere Boerenpartij vooral door tegenstanders als populistisch bestempeld.
De Belgische Socialistische Partij (BSP) was een unitaire sociaaldemocratische Belgische politieke partij en was de opvolger van de Belgische Werkliedenpartij (BWP). In 1978 splitste de BSP in de (Vlaamse) Socialistische Partij en de (Waalse) Parti Socialiste.
Socialisme is een politieke maatschappijvorm, en ook een economische filosofie gebaseerd op socialisatie en het collectief eigendomsrecht van de productiemiddelen. Kerngedachte binnen deze stromingen is dat het collectief de hoogste beslissingsbevoegdheid heeft over de verdeling van macht en goederen.
De Anti-Revolutionaire Partij (ARP) was de eerste politieke partij in Nederland. Ze bouwde verder aan een al bestaande parlementaire stroming, die was begonnen door Guillaume Groen van Prinsterer. De naam 'antirevolutionair' verwijst naar het verwerpen van de ideeën van de Franse Revolutie.
Liberalen streven naar een samenleving waarin burgers grote vrijheden genieten, zoals de burgerrechten die het individu beschermen en de macht van de staat en de kerk beperken. Ook streeft het liberalisme naar een vrije markt waarin de overheid zich terughoudend opstelt.
Portugal, de enige niet-marxistisch socialistische staat is tot op heden nog de enige (op papier althans) socialistische staat in Europa.
In de Verenigde Staten wordt blauw sinds het jaar 2000 in de massamedia met de Democratische Partij geassocieerd. In 2010 lanceerde de partij een blauw officieel logo. De achtergrond van de vlag van de Verenigde Naties is lichtblauw, gekozen om vrede en hoop te vertegenwoordigen.
Zowel de VVD als D66 zijn lid van de Liberale Internationale en de Partij van Europese Liberalen en Democraten (ELDR). In 2004 begon partijleider Femke Halsema GroenLinks eveneens te positioneren als vrijzinnige, sociaal-liberale partij.
Groene politiek is een politieke stroming die gericht is op een ecologisch duurzame samenleving, vaak gekoppeld aan idealen als sociale rechtvaardigheid en basisdemocratie.
Met de term paars kabinet wordt een kabinet bedoeld dat is samengesteld uit liberale partijen en sociaaldemocratische partijen, zonder deelname van christendemocraten. Deze naam is te verklaren doordat paars de politieke mengkleur is van het (in Nederland en België) blauwe liberalisme en de rode sociaaldemocratie.
Ze richtte in 2000 een afdeling van Agalev, de voorloper van Groen, op in haar toenmalige woonplaats Sint-Gillis-Waas en werd er van 2001 tot 2006 gemeenteraadslid. In 2006 verhuisde ze naar Berchem, waar ze in 2007 een tijdlang districtsraadslid werd.
Groen conservatisme in Nederland en Vlaanderen
In Nederland was Groen Rechts een aanhanger van het ecologisch conservatisme. Deze partij heeft in tegenstelling tot haar progressieve tegenhanger, GroenLinks, nooit een zetel in een vertegenwoordigend orgaan kunnen bemachtigen.
Vaak komen dictaturen tot stand door een militaire staatsgreep of een burgeroorlog. In sommige gevallen, zoals Adolf Hitler in nazi-Duitsland, kan een dictator via een democratisch proces aan de macht komen. Eenmaal aan de macht schakelde Hitler de democratische instituties geleidelijk uit.
De principes van het kapitalisme vinden hun klassieke formulering in het werk van de Schotse moraalfilosoof Adam Smith (1723–1790), die het echter niet als zodanig benoemde. Latere onderzoekers hebben de oorsprong van het kapitalisme gezocht in economische ontwikkelingen in het laatmiddeleeuwse Europa.
De paars-groene coalitie is de naam van de federale regering-Verhofstadt I (1999-2003). Deze regering kwam tot stand na een coalitie tussen de liberalen, socialisten en ecologisten. De kleur paars ontstaat immers door het mengen van rood en blauw.
Kolonelsregime (Griekenland): 1967-1974, onder Georgios Papadopoulos en Dimitrios Ioannidis. Guatemala: 1966-1982, onder meer onder Julio César Méndez Montenegro. Indonesië: 1965-1998 onder Soeharto. Grote Libisch-Arabische Socialistische Volks-Jamahiriyah (Libië): 1969-2011, onder Moammar al-Qadhafi.
Het belangrijkste verschil tussen het orthodoxe marxisme en het leninisme is dat het eerste uitgaat van de revolutionaire kracht van een georganiseerde arbeidersklasse, terwijl het leninisme ervan uitgaat dat de arbeiders veel sneller tot een revolutie kunnen komen met de leiding van een voorhoedepartij, ook wel avant- ...
De grondleggers van het marxisme waren Karl Marx (vandaar de naam) en Friedrich Engels. Het marxisme komt op voor het proletariaat (de arbeidersklasse) en verwerpt alles wat daartegen is. Het heeft als einddoel een samenleving met gelijkheid voor iedereen. Hierin is er geen geld, religie, bezit of oorlog.
Ze werd gevormd na de federale verkiezingen van 2019 en bestaat uit de liberalen (Open Vld, MR), socialisten (sp. a (intussen Vooruit), PS), groenen (Groen, Ecolo) en CD&V, de zogenaamde Vivaldicoalitie. In het parlement heeft de coalitie een meerderheid van 87 zetels op 150.
De bolsjewieken of bolsjevieken (Russisch: большеви́ки, afgeleid van bolsjinstvó, meerderheid) waren een factie van de marxistische Russische Sociaaldemocratische Arbeiderspartij (RSDAP) die zich afsplitsten van de mensjewistische factie bij het Tweede Partijcongres in 1903.
Autoritarisme is een staatsvorm gebaseerd op ondergeschiktheid tegenover de staat, waarbij er ingeperkte mogelijkheid is om oppositie te vormen en de uitvoerende macht op wetmatige manier te contesteren.